У пошуках безпечних та ефективних способів профілактики та лікування інсулінорезистентності та цукрового діабету 2 типу велика увага приділяється природним сполукам, що мають гіпоглікемічну дію, тобто знижують рівень глюкози в крові. Берберин є однією з важливих сполук природного походження, які виявляють дію, що сприяє контролю глікемії. Все частіше аналізується можливість поєднання її з іншими рослинами або поживними речовинами з подібним метаболічним потенціалом.
![берберин]()
- Дія берберину
- Берберин з травами
- Берберин з поживними речовинами
Дія берберину
Берберин — добре відомий рослинний алкалоїд, що міститься, зокрема, в звичайному барбарисі (Berberis vulgaris) та китайському жовтому корені (Coptis chinensis), а в дієтичних добавках найчастіше використовується у вигляді добре розчинних солей, таких як хлорид або сульфат. Її гіпоглікемічна дія полягає, зокрема, у стимулюванні клітин підшлункової залози до виділення інсуліну шляхом полегшення надходження кальцію.
Цей ефект спостерігається переважно при підвищеному рівні глюкози, що знижує ризик гіпоглікемії. Берберин додатково активує фермент AMPK, який впливає на ряд метаболічних процесів.
Що показують дослідження?
Було виявлено, що він може зменшувати вироблення глюкози в печінці, збільшувати її поглинання м'язами та покращувати чутливість тканин до інсуліну. Аналіз результатів експериментів за участю людей свідчить, що прийом добавок з берберином може сприяти зниженню рівня глюкози натще, глікованого гемоглобіну (HbA1c) та глікемії після їди, причому ці ефекти залежать від вихідного рівня глюкози та ступеня вираженості метаболічних порушень.
В аналізованих дослідженнях не було виявлено значного підвищення ризику гіпоглікемії або серйозних побічних ефектів, однак слід пам'ятати, що більшість даних походить з короткострокових досліджень або досліджень, проведених в Азії, часто з обмеженою методологічною якістю.
Берберин і речовини, що "взаємодіють" з ним
Група
|
Приклади
|
Інші рослинні сировини
|
Гурма, кориця, пажитник, біла шовковиця
|
Поживні речовини
|
Хром, магній, вітаміни B6, B9, B12
|
Берберин з травами
Дія берберину може бути підсилена іншими рослинами з гіпоглікемічними властивостями, такими як гурмар (Gymnema sylvestre), який може обмежувати всмоктування глюкози з кишечника, блокувати рецептори солодкого смаку і сприяти регенерації β-клітин підшлункової залози. Аналіз досліджень показує, що вона може знижувати глікемію і одночасно покращувати ліпідний профіль.
Кориця, популярна серед людей з діабетом, може підвищувати чутливість до інсуліну, сприяти захопленню глюкози і сповільнювати спорожнення шлунка, однак ефективність залежить від форми і дози, початкового стану здоров'я і ступеня захворювання. Пажитник звичайний (Trigonella foenum-graecum) завдяки клітковині та сапонінам може уповільнювати всмоктування вуглеводів і покращувати чутливість до інсуліну, що в дослідженнях за участю людей при вищих дозах пов'язували з поліпшенням показників глікемії.
Крім того, екстракти листя білої шовковиці (Morus alba) містять інгібітори α-глюкозидази, які можуть знижувати післяїдальну глікемію, хоча їх вплив на довгостроковий контроль цукру в крові потребує подальших досліджень.
Берберин з поживними речовинами
![хром - елемент]()
Деякі поживні речовини можуть підтримувати дію берберину в регуляції рівня глюкози, хоча ефекти доповнення не підтверджені однозначно. Хром, мікроелемент, що підтримує дію інсуліну, в аналізі результатів досліджень за участю людей показав незначний вплив на зниження HbA1c, без істотних змін в глікемії натщесерце. Магній, який бере участь в інсуліновій сигналізації, здається більш ефективним. У дослідженнях за участю людей добавки були пов'язані зі зниженням рівня глюкози натщесерце і поліпшенням інсулінорезистентності як у хворих на цукровий діабет, так і в групі ризику.
Вітамін B6 може мати захисну дію завдяки антиоксидантним властивостям і участі в обміні глюкози, а його дефіцит пов'язують з підвищеним ризиком цукрового діабету та його ускладнень. Фолієва кислота (вітамін B9) може опосередковано підтримувати обмін глюкози шляхом регулювання рівня гомоцистеїну, пов'язаного з метаболічними порушеннями. Більше того, рівень вітаміну B12, важливого для нормального функціонування нервової системи та енергетичного обміну, може знижуватися при застосуванні деяких протидіабетичних препаратів, таких як метформін, який за дією нагадує берберин.
Джерела:
- Nuffer W, Tall Bull S, Bakhach H, Nuffer M. Sweetly Improving Sugars? Reviewing Cinnamon's Effects on Blood Glucose. J Med Food. 2023;26(1):68-73. doi:10.1089/jmf.2022.0073
- Morales Ramos JG, Esteves Pairazamán AT, Mocarro Willis MES, Collantes Santisteban S, Caldas Herrera E. Medicinal properties of Morus alba for the control of type 2 diabetes mellitus: a systematic review. F1000Res. 2021;10:1022. Published 2021 Oct 8. doi:10.12688/f1000research.55573.1
- Xie W, Su F, Wang G, et al. Glucose-lowering effect of berberine on type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Front Pharmacol. 2022;13:1015045. Published 2022 Nov 16. doi:10.3389/fphar.2022.1015045
- Devangan S, Varghese B, Johny E, Gurram S, Adela R. The effect of Gymnema sylvestre supplementation on glycemic control in type 2 diabetes patients: A systematic review and meta-analysis. Phytother Res. 2021;35(12):6802-6812. doi:10.1002/ptr.7265
- Neelakantan N, Narayanan M, de Souza RJ, van Dam RM. Effect of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) intake on glycemia: a meta-analysis of clinical trials. Nutr J. 2014;13:7. Published 2014 Jan 18. doi:10.1186/1475-2891-13-7
- Veronese N, Dominguez LJ, Pizzol D, Demurtas J, Smith L, Barbagallo M. Oral Magnesium Supplementation for Treating Glucose Metabolism Parameters in People with or at Risk of Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Double-Blind Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021;13(11):4074. Published 2021 Nov 15. doi:10.3390/nu13114074
- Zhao F, Pan D, Wang N, et al. Effect of Chromium Supplementation on Blood Glucose and Lipid Levels in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: a Systematic Review and Meta-analysis. Biol Trace Elem Res. 2022;200(2):516-525. doi:10.1007/s12011-021-02693-3
- Mascolo E, Vernì F. Vitamin B6 and Diabetes: Relationship and Molecular Mechanisms. Int J Mol Sci. 2020;21(10):3669. Published 2020 May 23. doi:10.3390/ijms21103669
- Aydoğdu GS, Akyakar B, Kalaycı Z, Uçar A, Gezmen-Karadağ M. Folic Acid as a Potential Vitamin in Glycemic Control: A Systematic Review. Curr Nutr Rep. 2024;13(4):729-750. doi:10.1007/s13668-024-00565-5
- Infante M, Leoni M, Caprio M, Fabbri A. Long-term metformin therapy and vitamin B12 deficiency: An association to bear in mind. World J Diabetes. 2021;12(7):916-931. doi:10.4239/wjd.v12.i7.916
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.