ALLNUTRITION КСИЛІТОЛ є сполукою природного походження, що входить до так званих «поліолів». У природі зустрічається у складі волокнистих і здерев’янілих елементів багатьох рослин, у т.ч фруктів та овочів, а також берези, з якої його вперше отримали, звідси й назва «березовий цукор».
Ксилітол виглядає як звичайний цукор і на смак схожий на нього. Однак на цьому схожість закінчується. Відмінності проявляються на стадії всмоктування і метаболізування. Ксилітол при вживанні не викликає ані значної реакції на глюкозу, ані на інсулін. Тому його рекомендують людям з порушеннями метаболізму інсуліну, наприклад, діабетикам. До того ж ксилітол солодший за цукор і водночас менш калорійний (1 г ксилітолу – це лише 2,4 ккал, 1 г сахарози – 4 ккал), тому страви, підсолоджені ним, мають меншу калорійність.
![]()
Людям, які дотримуються дієти, ксилітол дозволяє легко контролювати вагу. Він уповільнює спорожнення шлунка, що підвищує відчуття ситості, таким чином зменшує загальне споживання їжі. Ксилітол не ферментує у шлунково-кишковому тракті, як глюкоза, фруктоза чи сахароза. Важливо й те, що ксилітол, на відміну від столового цукру, не псує зуби, а може навіть підтримувати боротьбу з карієсом.
Надмірне вживання може викликати послаблюючу дію.