ALLNUTRITION КСИЛІТОЛ є сполукою природного походження, що входить до так званих «поліолів». У природі зустрічається у складі волокнистих і здерев’янілих елементів багатьох рослин, у т.ч фруктів та овочів, а також берези, з якої його вперше отримали, звідси й назва березовий цукор».
Ксилітол виглядає як звичайний цукор і на смак схожий на нього. Однак на цьому схожість закінчується. Відмінності проявляються на стадії всмоктування і метаболізування. Ксилітол при вживанні не викликає ані значної реакції на глюкозу, ані на інсулін. Тому його рекомендують людям з порушеннями метаболізму інсуліну, наприклад, діабетикам. До того ж ксилітол солодший за цукор і водночас менш калорійний (1 г ксилітолу – це лише 2,4 ккал, 1 г сахарози – 4 ккал), тому страви, підсолоджені ним, мають меншу калорійність.
Людям, які дотримуються дієти, ксилітол дозволяє легко контролювати вагу. Він уповільнює спорожнення шлунка, що підвищує відчуття ситості, таким чином зменшує загальне споживання їжі. Ксилітол не ферментує у шлунково-кишковому тракті, як глюкоза, фруктоза чи сахароза. Важливо й те, що ксилітол, на відміну від столового цукру, не псує зуби, а може навіть підтримувати боротьбу з карієсом.
Надмірне вживання може викликати послаблюючу дію.