- ЗДОРОВЕ ДОПОВНЕННЯ ДО РАЦІОНУ
- ВИСОКИЙ ВМІСТ КЛІТКОВИНИ
- БАГАТЕ ДЖЕРЕЛО ЗАЛІЗА, КАЛЬЦІЮ, ФОСФОРУ, МАГНІЮ, ОМЕГА 3,6
- НЕ МІСТИТЬ СОЛІ
- ПІДТРИМУЄ ПРОЦЕС СХУДНЕННЯ, ДАЮЧИ ВІДЧУТТЯ СИТОСТІ
- ЦЕ ІДЕАЛЬНЕ РІШЕННЯ ДЛЯ ВЕГАНІВ
НАСІННЯ ЧІА(Salvia hispanica) – це рослина, яка росте в Південній Америці, належить до того ж сімейства, що й м’ята і меліса. Її насіння – це маленькі чорні зернятка. Століттями їх їли ацтеки. Знаменитий Кодекс Мендоса, описуючи повсякденне життя ацтеків, називає насіння чіа найважливішою культурою поряд із кукурудзою.
Насіння чіа має багато цінних поживних речовин. Альфа-ліноленова кислота, клітковина та високий вміст омега-3 жирних кислот можуть допомогти підтримувати вагу, позбутися зайвого жиру, підтримувати нашу шкіру, кістки та серце в хорошому стані. Насіння чіа містить багато цінних поживних властивостей, які можуть істотно впливати на функціонування нашого організму. Всього дві столові ложки насіння чіа забезпечують:
- 11 ГРАМІВ КЛІТКОВИНИ
- 9 ГРАМІВ ЖИРУ (У Т.Ч. 5 Г ОМЕГА-3 ЖИРНИХ КИСЛОТ)
- 18% РЕКОМЕНДОВАНОЇ ДОБОВОЇ НОРМИ СПОЖИВАННЯ КАЛЬЦІЮ
- 30% РЕКОМЕНДОВАНОЇ ДОБОВОЇ НОРМИ СПОЖИВАННЯ МАРГАНЦЮ
- 30% РЕКОМЕНДОВАНОЇ ДОБОВОЇ НОРМИ СПОЖИВАННЯ МАГНІЮ
- 27% РЕКОМЕНДОВАНОЇ ДОБОВОЇ НОРМИ СПОЖИВАННЯ ФОСФОРУ
Дві столові ложки насіння чіа – це приблизно 30 г і 115 ккал. У відносно невеликій кількості калорій ми забезпечуємо організм дуже багатьма поживними речовинами. Насіння чіа багате кальцієм, магнієм, фосфором і білками. Усі ці компоненти необхідні для здоров’я кісток. Його можна вважати чудовим джерелом кальцію для тих, хто не вживає молочні продукти. Насіння чіа багате клітковиною. Завдяки цьому воно може допомогти Вам схуднути. Однак не забувайте вводити його у свій раціон поступово і не споживати більше ніж 20-40 г насіння чіа на день. Занадто багато клітковини може призвести до діареї або запору.
Насіння чіа також містить білок, приблизно 4-5 г у двох столових ложках. Насіння чіа, як і насіння льону, багате омега-3 жирними кислотами. Однак слід пам’ятати, що воно також забезпечує організм великою кількістю омега-6 жирних кислот. Омега-3 жирні кислоти, що містяться у насінні чіа – це в основному ALA (альфа-ліноленова кислота). Саме насіння чіа не має виразного смаку. Це дозволяє легко включити його у свій раціон.
Його можна додавати в салати, коктейлі чи мюслі. Завдяки здатності насіння вбирати воду і жир, його можна використовувати для згущення соусів.
Насіння шавлії іспанської багате поживними речовинами. Варто включити його у свій раціон. Однак пам’ятайте, що не слід вживати більше, ніж рекомендовану кількість.