7 найважливіших добавок для веганів

Веганська дієта створює певний ризик дефіциту поживних речовин. Це пов’язано з труднощами у забезпеченні відповідної кількості деяких вітамінів, мінералів, а також омега-3 жирних кислот, які необхідні для підтримки фізичного здоров’я.

добавки для веганів

  1. На що тоді ми повинні звернути увагу? 
  2. Підсумок

Прихильники веганської дієти вважають, що можна легко збалансувати раціон так, щоб у ньому не бракувало необхідних вітамінно-мінеральних сполук, навіть закликаючи до того, щоб відмовитися від будь-яких дієтичних добавок. На жаль, це не завжди виглядає так добре. Іноді просто необхідно вживати добавки.

На що тоді ми повинні звернути увагу? 

1. Вітамін В12

Вітамін В12 міститься у таких продуктах, як органічні гриби, спіруліна, хлорела та харчові дріжджі. Це продукти, які зазвичай вживають вегани. Своєю чергою прихильники дієти вважають, що вони їдять достатню кількість вітамінів у раціоні та немає потреби додатково вживати добавки. Однак є деякі ознаки того, що це не зовсім так. Оскільки сам вітамін В12 бере участь у багатьох метаболічних процесах, його дефіцит матиме значні наслідки для функціонування всього організму. Він може спричинити пошкодження нервової системи, призвести до анемії або захворювань кісток і серця.

Дозування: добова доза становить приблизно 2,4 мкг.

2. Вітамін D

Неможливо перерахувати всі переваги, які має відповідний рівень вітаміну в крові. Якщо коротко, він відповідає за імунітет, пам’ять, відновлення, гормональний фон, здоров’я скелетної системи, а також кишечника, і практично бере участь у всіх фізіологічних реакціях в нашому організмі.

Тому його відповідне постачання є ключовим елементом збереження здоров’я, а також визначає наше самопочуття та бажання жити. У раціоні веганів часто бракує типових джерел вітаміну D3, а одного лише перебування на сонці не завжди достатньо.

Дозування: доза, рекомендована для дорослої людини, становить приблизно 800 одиниць (влітку), до 2000 одиниць в осінньо-зимовий період.

3. Омега-3 жирні кислоти

У раціоні веганів зазвичай не бракує омега-3 кислот, але вони містяться лише в рослинній версії АЛК (альфа-ліпоєвої кислоти). Наш організм здатний перетворювати АЛК в ЕПК (ейкозапентаєнову кислоту) і ДГК (докозагексаєнову кислоту), але дослідження показують, що цей тип перетворення відбувається на рівні 5-10%, що недостатньо. Насправді виявляється, що кількість ЕПК і ДГК, яка міститься у раціоні веганів, на 50% менша за потребу в цих сполуках.

жінка з капсулою омега 3

Оздоровчий ефект жирів додатково ускладнюється ще й тим, що раціони багаті на надмірну кількість омега-6 жирних кислот, що ще більше порушує співвідношення жирів. Як відомо, хорошим джерелом жирних кислот ЕПК і ДГК є продукти тваринного походження, як-от жирна риба, якої вегани не мають у своєму раціоні. Втім, нічого не втрачено. На ринку добавок все частіше зустрічаються добавки на основі ЕПК і ДГК кислот, які отримуються з водоростей. 

Дозування: вважається, що приблизно 300-500 мг ЕПК і ДГК кислот у вигляді харчової добавки повинно бути достатньо. Однак у випадку людей, які тренуються, потреба може зрости у 2-3 рази. 

4. Йод

Відповідна кількість йоду має ключове значення для функції щитоподібної залози і, отже, для метаболічних функцій. Дослідження показують, що дефіцит йоду у вагітних жінок, а також у ранньому дитинстві може призвести до ураження нервової системи та виникнення незворотної розумової відсталості. У дорослих нестача відповідної кількості йоду впливає на гіпотиреоз. Симптомами зазвичай є низький рівень енергії, сонливість, сухість шкіри, депресія, збільшення ваги. Дослідження показують, що у веганів рівень йоду на 50% нижчий, ніж, наприклад, у вегетаріанців. 

Дозування: дорослим рекомендується вживати 150 мкг йоду на день. Вагітним – до 220 мкг, жінкам, які годують груддю – до 290 мкг. У цьому випадку важливо проконсультуватися з лікуючим лікарем.

5. Залізо

Залізо є дуже важливим елементом, оскільки воно відповідає, зокрема, за створення нової ДНК та еритроцитів. Воно потрібне для енергетичних процесів і бере участь у транспортуванні кисню. Дефіцит заліза призводить до анемії, слабкості та зниження функції мозку. У харчових продуктах ми маємо справу з гемовим, а також негемовим залізом. Негемове залізо міститься у рослинних продуктах, а гемове – лише у продуктах тваринного походження. Різниця між сполуками полягає в тому, що гемове залізо набагато краще засвоюється. У веганській дієті залізо надходить з таких продуктів, як квасоля, горох, сухофрукти, горіхи та насіння. Однак іноді цього недостатньо, і жінки можуть відчувати значний дефіцит заліза під час менструації. У таких випадках варто виміряти рівень заліза в крові та вживати його.

Дозування: добова потреба в залізі становить майже 8 мг, але вона може збільшитися до 12 мг через дієту або фізіологічний стан.  

6. Кальцій

КАЛЬЦІЙ D3 + K2 - CALCIUM D3 + K2

Кальцій є одним із мінералів, які в основному відповідають за функцію нашого скелета або стан зубів. Його дія також важлива з точки зору функціонування м’язів, передачі нервових сигналів чи правильної роботи серця. Вегани отримують кальцій з таких джерел, як капуста кейл, гірчиця, ріпа, настурція, броколі та нут. Однак дослідження показують, що вегани не отримують достатньої кількості кальцію у своєму раціоні.

Вегани часто використовують аргумент, що раціон без м’яса не вимагає такої великої кількості кальцію, як у випадку раціону осіб, які їдять м’ясо, оскільки кальцій використовується для нейтралізації кислотної реакції на м’ясо. Однак для підтвердження таких думок потрібні додаткові дослідження. Наукові дослідження досить одностайні в контексті невеликої кількості кальцію у раціоні веганів, постачання якого становить приблизно 500 мг на добу, що є значенням, яке сприяє крихкості кісток. 

Дозування: від 500 до 1000 мг на добу залежно від збалансованості раціону. 

7. Цинк

Останній елемент у нашому списку – це цинк. Він має ключове значення для метаболізму, імунної системи та регенерації клітин. Недостатня кількість цинку проявляється у вигляді випадання волосся, повільного загоєння ран або діареї. На жаль, небагато рослинних продуктів багаті на цинк, а засвоєнню елемента додатково перешкоджає наявність фітатів, тому веганам рекомендується вживати до 1,5 раза більше цинку, ніж РДД. Рослинними продуктами, що містять цинк, є цільні зерна, зародки пшениці, тофу, мікрозелень, бобові, горіхи та насіння.

Дозування: добова потреба в цинку становить від 8 до 11 мг на добу. Потреба зростає у вагітних до 11-12 мг та в період лактації до 12-13 мг на добу. 

Підсумок

У статті звертається увага на 7 речовин, необхідних для функціонування організму, яких може не вистачати у раціоні веганів. Хоча можна збалансувати раціон веганів таким чином, щоб без проблем покрити потреби в більшості з них, здається, що у випадку з омега-3 жирними кислотами, вітаміном B12 і вітаміном D3 не обійтися без додаткової підтримки у вигляді дієтичних добавок або продуктів, збагачених цими сполуками.

Вегани повинні усвідомлювати, що не всі поживні речовини вони можуть отримувати з їжі у достатній кількості, тому може виникнути певний дефіцит. Крім того, їжа зараз залишає бажати кращого з точки зору поживної цінності та великої кількості вітамінів і мінералів.

ОЦІНІТЬ СТАТТЮ:
0 / 5 5 0
SFD
Ваш кошик (...)
Продукт додано Продукт видалено У Ваш кошик додано продукти з іншого пристрою Ми відновили Ваш кошик з іншого пристрою
Продукт додано