Залізо, яке класифікується як незамінний мікроелемент, є мінералом, що використовується нашим організмом, серед іншого, для процесів росту, виробництва гемоглобіну (білка, відповідального за перенесення кисню від легенів до цільових ділянок нашого тіла), підтримки нормального метаболізму в м'язах, догляду за здоров'ям сполучної тканини та синтезу певних гормонів.
![продукти, багаті на залізо]()
- Найкращі джерела заліза
- Рекомендована добова норма заліза
- Чому залізо так важливе в раціоні жінок?
Найкращі джерела заліза
Залізо досить широко розповсюджене в продуктах, які ми їмо, але в залежності від походження, його біодоступність для нашого організму змінюється.
Тому ми розрізняємо два типи харчового заліза:
Гемове залізо міститься в продуктах тваринного походження, тобто в м'ясі та морепродуктах. Негемове залізо має рослинне походження. Підраховано, що гемове залізо засвоюється приблизно на 35%, тоді як негемове залізо засвоюється лише на 2-20%. Залізо краще засвоюється в присутності вітаміну С, наприклад, з цитрусових або харчових добавок. Варто зазначити, що продукти тваринного походження містять як гемове, так і негемове залізо.
Найкращими джерелами заліза є
- м'ясо (червоне та біле)
- морепродукти
- продукти, додатково збагачені залізом, наприклад, сухі сніданки та хліб (негемове залізо)
- бобові, наприклад, квасоля, горох
- горіхи
За оцінками, гемове залізо становить лише близько 10-15% від загального споживання заліза населенням високорозвинених країн.
Рекомендована добова норма заліза
![залізо в капсулах]()
Рекомендована добова норма споживання заліза залежить від віку, статі, періоду вагітності та лактації. Чоловіки старше 19 років повинні споживати 8 мг заліза на добу. Ця кількість також стосується жінок старше 51 року. З іншого боку, жінкам у віці 19-50 років рекомендується споживати 18 мг заліза на день, із застереженням, що під час вагітності ця кількість збільшується до 27 мг, а під час лактації рекомендується 9 мг.
Завдяки тому, що залізо легко постачається з різноманітною дієтою (бажано з м'ясними продуктами), дефіцит заліза не кидається в очі, як це часто буває з багатьма іншими мікронутрієнтами.
Згідно з дослідженнями (США), середнє споживання заліза лише з їжею становить близько 13 мг на добу у жінок старше 19 років. У невагітних датчанок у віці 18-30 років дефіцит заліза спостерігався лише у 9,7 відсотка опитаних жінок.
Найбільш схильні до ризику дефіциту заліза
- вагітні
- немовлята, особливо недоношені
- жінки з рясними менструальними кровотечами
- донори крові
- пацієнти, які страждають на серцеву недостатність
- вегани
- пацієнтам, які страждають на певні види раку
Чому залізо так важливе в раціоні жінок?
Якщо ви помітили у себе будь-який з наступних симптомів:
- скарги з боку шлунково-кишкового тракту
- брак енергії
- ослаблення пам'яті
- погана концентрація уваги
- часті інфекції
- хронічна втома
- погіршення стану волосся та нігтів
- прискорене серцебиття
- підвищена сонливість
варто перевірити рівень гемоглобіну та феритину (білка, який слугує сховищем заліза) в крові.
У разі виявлення дефіциту заліза в організмі, перш за все, слід подбати про те, щоб включити в раціон більше продуктів, що містять переважно гемове залізо, а також, керуючись здоровим глуздом, можна розглянути можливість цілеспрямованого вживання добавок.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.