Гейнери, тобто препарати із поживним складом, який імітує швидку і легкозасвоювану їжу, використовуються для набору маси. "To gain" у перекладі з англійської означає "отримати" / "здобути", і саме звідси походить назва гейнерів.
- З чого складається гейнер?
- Коли приймати гейнер?
- Як дозувати гейнер?
Багато людей можуть отримати користь від використання цього типу продуктів: від людей із розладами апетиту до людей із різними захворюваннями та виснаженням організму, до спортсменів. Існує багато факторів, які впливають на те, скільки гейнера потрібно вживати на день, але є певні правила, які слід враховувати при дозуванні.
З чого складається гейнер?
Основним джерелом калорій, які сприяють набору ваги, є вуглеводи у гейнерах. Вони походять із легкозасвоюваних джерел, завдяки чому швидко засвоюються і не викликають шлунково-кишкового дискомфорту. Найпоширенішою вуглеводною сировиною для виробництва гейнерів є кукурудза. З неї отримують крохмаль, який хоч і належить до складних вуглеводів, але дуже швидко розщеплюється травними ферментами і потім транспортується у вигляді глюкози у тканини з найбільшою потребою.
Крім калорій, гейнери також забезпечують організм найважливішими будівельними поживними речовинами, тобто білками. Як правило, ці білки походять з молока, а точніше зі сироватки, тобто фракції білка із дуже високим вмістом амінокислот з розгалуженими бічними ланцюгами, широко відомими як BCAA.
Такі амінокислоти відомі регуляцією метаболічних перетворень, пов’язаних із приростом м’язової маси, що рекомендується не тільки атлетам, а й молоді чи літнім та хворим людям.
Крім джерел вуглеводів та білків, гейнери іноді містять ще функціональні добавки, як-от креатин або вітамінно-мінеральні комплекси.
Коли приймати гейнер?
У зв’язку із вмістом легкозасвоюваних вуглеводів гейнери найкраще підходять у якості «підсилювачів» регенерації після тренування. Вони можуть швидко поповнити ресурси м’язового глікогену, тобто внутрішньом’язові енергетичні ресурси.
Ще одним фактором на користь використання гейнерів після фізичних навантажень є наявність у них сироваткового білка, який містить велику кількість незамінних амінокислот, у тому числі тих, які найбільшою мірою стимулюють синтез м’язових білків і прискорюють «відновлення» м’язів, пошкоджених інтенсивними і / або тривалими фізичними навантаженнями. У дні без тренувань люди з високою потребою у калоріях, білках і вуглеводах також можуть використовувати гейнери між прийомами їжі, наприклад, замість солодких і солоних перекусів.
Особи з порушеннями апетиту або травлення та всмоктування у свою чергу повинні підлаштувати час прийому гейнерів під власний ритм дня, склад всього раціону та відчуття голоду. Вони можуть добре діяти вранці, коли у деяких людей найнижчий апетит. Однак варто пам’ятати, щоб приблизно через 2 години після прийому гейнера з’їсти їжу, яка містить клітковину з фруктів або овочів чи злаків, насіння і горіхів. У разі захворювань шлунково-кишкового тракту при вживанні гейнера необхідно проконсультуватися зі спеціалістом.
Як дозувати гейнер?
У 100 г сухого порошку в середньому міститься 10-20 г білка, 60-80 г вуглеводів і найчастіше не більше ніж 5-6 г жиру, даючи в цілому майже 400 ккал. Дозування найкраще починати приблизно з 50-70 г на день і при стабілізованій дієті приблизно через 2 тижні спостерігати потенційні зміни маси тіла. Якщо вага не зміниться, можна збільшити дозування приблизно до 100 г на порцію.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.