Які вітаміни варто приймати навесні?

Тижні, що передують приходу весни, часто асоціюються з нескінченним очікуванням теплих днів, більшої кількості сонячних годин на день або кращої доступності свіжих фруктів і овочів. Для багатьох прихід весни означає кінець страждань, пов'язаних з морозами і темрявою, коренеплодами, консервованими і замороженими або імпортними овочами.

вітаміни, весна - жінка

  1. Найважливіші вітаміни навесні
  2. Вітамін D для весни 
  3. Вітамін С для весни

Найважливіші вітаміни навесні

Однак до того, як сонячне проміння, відповідальне за вироблення вітаміну D, досягне нас, і земля дасть урожай, пройде ще кілька тижнів. Протягом цього періоду необхідно забезпечити задоволення потреб у поживних речовинах так само, як і взимку, що може бути значно полегшено за допомогою харчових добавок. Вибір вітамінних добавок навесні є суто індивідуальним питанням, але вітаміни D і С здаються найбільш важливими.

Вітамін D для весни 

Небагато поживних речовин взагалі заслуговують на таку пильну увагу навесні, як вітамін D. Через відсутність регулярного ультрафіолетового опромінення шкіри протягом осінніх та зимових місяців, весна є періодом, коли людина найбільше ризикує постраждати від наслідків дефіциту цієї сполуки. 

Перелік продуктів, які є цінними джерелами вітаміну D3, хімічної форми з найбільшим біологічним значенням, також не дуже великий. Він може надходити в організм з такою рибою, як лосось, скумбрія або оселедець. Деяка кількість також міститься в яйцях і, все частіше, у збагачених продуктах харчування. Рівень рекомендованого щоденного споживання залежить від рівня метаболіту вітаміну D в крові, який можна легко перевірити за допомогою діагностичного лабораторного тесту. В середньому, однак, слід споживати близько 15 мкг холекальциферолу щодня. Однак з'являється все більше доказів того, що варто приймати вітамін D цілий рік, особливо якщо ви уникаєте риби та яєць, а також регулярних сонячних ванн влітку.

вітамін D3

Вітамін С для весни

Розглядаючи такі аспекти, як екологія та якість продуктів харчування у щоденному раціоні, неважко помітити, що вітамін С також є одним з тих поживних речовин, які важко отримати наприкінці зими та перед літом. Фрукти та овочі, як правило, забезпечують організм вітамінами в повному обсязі, коли їх їдять прямо з "куща" (звичайно, після миття), можливо, після термічної обробки, необхідної для того, щоб зробити їх придатними до вживання. 

Найкращими місцевими джерелами вітаміну С влітку є овочі, такі як помідори, броколі або перець, а пізньої осені ще можна зібрати капусту або петрушку. Крім того, цінними є такі фрукти, як полуниця або чорниця, а восени - чорна смородина.

Звичайно, можна певною мірою захистити себе, готуючи заготовки та заморожені продукти, але при цьому слід пам'ятати, що вітамін С чутливий до кулінарної обробки та зберігання, і що тривалий час зберігання ще більше підвищує ризик різних видів мікробіологічного псування. Розмір щоденного споживання вітаміну С повинен бути адаптований до розрахункової потреби (зазвичай близько 100 - 200 мг аскорбінової кислоти на добу), але при балансуванні меню слід пам'ятати про потенційні втрати до 50%, а іноді і більше, пов'язані з кулінарною обробкою та зберіганням. Крім того, потребу збільшують такі фактори, як куріння, фізична активність, численні хронічні захворювання та психологічний дистрес.

ОЦІНІТЬ СТАТТЮ:
0 / 5 5 0
SFD
Ваш кошик (...)
Продукт додано Продукт видалено У Ваш кошик додано продукти з іншого пристрою Ми відновили Ваш кошик з іншого пристрою
Продукт додано