Тижні, що передують приходу весни, часто асоціюються з нескінченним очікуванням теплих днів, більшої кількості сонячних годин на день або кращої доступності свіжих фруктів і овочів. Для багатьох прихід весни означає кінець страждань, пов'язаних з морозами і темрявою, коренеплодами, консервованими і замороженими або імпортними овочами.
- Найважливіші вітаміни навесні
- Вітамін D для весни
- Вітамін С для весни
Найважливіші вітаміни навесні
Однак до того, як сонячне проміння, відповідальне за вироблення вітаміну D, досягне нас, і земля дасть урожай, пройде ще кілька тижнів. Протягом цього періоду необхідно забезпечити задоволення потреб у поживних речовинах так само, як і взимку, що може бути значно полегшено за допомогою харчових добавок. Вибір вітамінних добавок навесні є суто індивідуальним питанням, але вітаміни D і С здаються найбільш важливими.
Вітамін D для весни
Небагато поживних речовин взагалі заслуговують на таку пильну увагу навесні, як вітамін D. Через відсутність регулярного ультрафіолетового опромінення шкіри протягом осінніх та зимових місяців, весна є періодом, коли людина найбільше ризикує постраждати від наслідків дефіциту цієї сполуки.
Перелік продуктів, які є цінними джерелами вітаміну D3, хімічної форми з найбільшим біологічним значенням, також не дуже великий. Він може надходити в організм з такою рибою, як лосось, скумбрія або оселедець. Деяка кількість також міститься в яйцях і, все частіше, у збагачених продуктах харчування. Рівень рекомендованого щоденного споживання залежить від рівня метаболіту вітаміну D в крові, який можна легко перевірити за допомогою діагностичного лабораторного тесту. В середньому, однак, слід споживати близько 15 мкг холекальциферолу щодня. Однак з'являється все більше доказів того, що варто приймати вітамін D цілий рік, особливо якщо ви уникаєте риби та яєць, а також регулярних сонячних ванн влітку.
Вітамін С для весни
Розглядаючи такі аспекти, як екологія та якість продуктів харчування у щоденному раціоні, неважко помітити, що вітамін С також є одним з тих поживних речовин, які важко отримати наприкінці зими та перед літом. Фрукти та овочі, як правило, забезпечують організм вітамінами в повному обсязі, коли їх їдять прямо з "куща" (звичайно, після миття), можливо, після термічної обробки, необхідної для того, щоб зробити їх придатними до вживання.
Найкращими місцевими джерелами вітаміну С влітку є овочі, такі як помідори, броколі або перець, а пізньої осені ще можна зібрати капусту або петрушку. Крім того, цінними є такі фрукти, як полуниця або чорниця, а восени - чорна смородина.
Звичайно, можна певною мірою захистити себе, готуючи заготовки та заморожені продукти, але при цьому слід пам'ятати, що вітамін С чутливий до кулінарної обробки та зберігання, і що тривалий час зберігання ще більше підвищує ризик різних видів мікробіологічного псування. Розмір щоденного споживання вітаміну С повинен бути адаптований до розрахункової потреби (зазвичай близько 100 - 200 мг аскорбінової кислоти на добу), але при балансуванні меню слід пам'ятати про потенційні втрати до 50%, а іноді і більше, пов'язані з кулінарною обробкою та зберіганням. Крім того, потребу збільшують такі фактори, як куріння, фізична активність, численні хронічні захворювання та психологічний дистрес.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.