Добре засвоєння мінеральних елементів відображається на щоденному самопочутті, як фізичному, так і психічному, а також на стані здоров’я. Ті сполуки, які не повністю засвоюються і не задовольняють потреби організму, будуть переважно виводитися, тому варто обирати джерела з високою біодоступністю.
Хорошим прикладом тут є магній, який є одним із найпопулярніших елементів у контексті дієтичних добавок. Завдяки високій споживчій популярності магній також привернув увагу вчених, чиї дослідження вказують на хімічні форми цього елемента з найкращим профілем біодоступності.
- Магній у харчових продуктах
- Потреба у магнії
- Магній із найвищою засвоюваністю
Магній у харчових продуктах
Одним з основних джерел магнію є вода. Однак, варто знати, що він не всюди містить однакові кількості цього елемента. Водопровідна вода може мати дуже різний вміст магнію навіть у регіонах, розташованих поруч. Стабільний вміст можна очікувати у бутильованих водах, на вибір доступні джерельні води (найбідніші), а також глибинні, низько-, середньо- та високомінералізовані води. Недоліком цього джерела є те, що здебільшого цю воду купують у пластикових пляшках.
У харчових продуктах магнію найбільше у зернових культурах і горіхах, а також у зелених листових овочах і бобових. Найбільше тут виділяється гарбузове насіння та насіння шавлії іспанської. Відразу за ними йдуть, наприклад, шпинат або арахіс та мигдаль. Трохи менше магнію міститься у таких продуктах, як картопля чи коричневий рис, а у м’ясі, яблуках і моркві – значно менше.
Неважко зробити висновок, що задоволення потреби організму в цьому елементі вимагає різноманітного і повноцінного харчування. Особливо високий ризик дефіциту цього елемента створює меню, засноване на продуктах високої переробки, які містять велику кількість солі та цукру, а також те, в якому часто присутні алкогольні напої.
Потреба у магнії
Магній необхідно вживати щодня і під час кожного прийому їжі. Це електроліт, який значною мірою споживається тканинами з високою потребою в енергії, включаючи мозок чи м’язи (як скелетні, так і гладкі, або серцевий м’яз).
Він впливає на правильну провідність сигналів у нервовій системі, а також між нею та м’язами. Це основні причини того, чому потреба у магнії зростає з рівнем розумової діяльності, стресу або фізичної активності та захворювань. Крім того, разом із кальцієм він впливає на мінеральну щільність кісток. Він також бере участь у біохімічних перетвореннях, пов’язаних із виробництвом білків, гормонів, нейромедіаторів або навіть ДНК (загалом понад 300 реакцій відбувається за участю магнію).
Магній із найвищою засвоюваністю
Найвищі дози і показники, пов’язані з біодоступністю, демонструють такі хімічні форми магнію, як дигліцинат і цитрат, які входять до складу БАДів. Дигліцинат – це комбінація з амінокислотою гліцином, тоді як цитрат – це суміш магнію з лимонною кислотою. Дигліцинат може бути кращим рішенням у випадку споживання магнію між прийомами їжі, натомість цитрат – під час їжі.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.