Науки про їжу та харчування є майже такими ж важливими, як і медичні науки, оскільки вони відіграють велику роль у профілактичному підході до турботи про здоров'я. Хороший харчовий статус не лише оптимізує ефективність виконання повсякденних завдань, але й захищає від потенційних майбутніх станів, пов'язаних зі старінням тканин. Прикладом цього є турбота про здоров'я суглобів завдяки достатньому надходженню в організм сполук трьох вітамінних груп протягом усього життя.
- Вітаміни D2 і D3 та біль у суглобах
- Вітамін С та біль у суглобах
Вітаміни D2 і D3 та біль у суглобах
Два вітаміни, які здаються найбільш важливими з точки зору "підтримки" суглобів, - це холекальциферол і ергокальциферол (тобто вітаміни D3 і D2). Вони походять з родини жиророзчинних вітамінів. Перший активно виробляється організмом, коли шкіра контактує з сонячним світлом протягом літніх місяців. Крім того, вітамін D3 надходить з їжею, і найкращими його джерелами є морська риба або яйця і субпродукти. З іншого боку, продукти, що містять вітамін D2, - це гриби, але вони не містять такої кількості, яка могла б задовольнити потреби дорослої людини.
В організмі вітамін D в обох формах виконує низку важливих функцій. Це важливий регулятор метаболізму кальцію, який впливає на структуру кісток і провідність у нервовій системі. Крім того, рецептори вітаміну D беруть участь у контролі гормональної та імунної активності в організмі. Дефіцит вітаміну D діагностується, коли його рівень в крові падає нижче 20 - 30 нг/мл. При цьому виявляються не тільки ослаблені кістки, але і ряд інших побічних ефектів, в тому числі пов'язаних з настроєм.
Один огляд наукових публікацій про роль холекальциферолу в болях у коліні, пов'язаних з остеоартритом, показав, що поліпшення харчового статусу за допомогою цієї сполуки може поліпшити функцію цього суглоба і підвищити толерантність до больових відчуттів.
Вітамін С та біль у суглобах
Хоча вітамін С (аскорбінова кислота), на відміну від вітаміну D, є водорозчинним, а не жиророзчинним, він однаково важливий як для суглобів, так і для організму в цілому. Ще наприкінці 19 століття перші симптоми цинги, захворювання, спричиненого дефіцитом вітаміну С, у дітей все ще плутали з ранніми симптомами рахіту (слабкість кісток через дефіцит вітаміну D).
Цинга - це ослаблення м'яких тканин організму, що виникає при дефіциті аскорбінової кислоти. Захворювання сильно обмежує фізичну працездатність і викликає біль. Хоча в першу чергу цинга вражає ясна та чутливі ділянки шкіри, вона також впливає на сухожилля в суглобових структурах. Це пов'язано з тим, що аскорбінова кислота бере участь у виробленні колагену.
Проблеми з адекватним постачанням вітаміну С особливо відчувають люди, які не дбають про різноманітність раціону і харчуються продуктами з високим ступенем переробки. Це пов'язано з тим, що основними джерелами аскорбінової кислоти є свіжі фрукти (наприклад, цитрусові, ягоди) та овочі (наприклад, перець, петрушка). Зокрема, курці та люди, які борються з діабетом, потребують більшої кількості вітаміну С, ніж решта населення. Вважається, що дефіцит вітаміну С виникає, коли його рівень у плазмі крові нижчий за 2,5 мг/л.
Źródła:
Fain O. Musculoskeletal manifestations of scurvy. Joint Bone Spine. 2005 Mar;72(2):124-8. doi: 10.1016/j.jbspin.2004.01.007. PMID: 15797491.
Zhao ZX, He Y, Peng LH, Luo X, Liu M, He CS, Chen J. Does vitamin D improve symptomatic and structural outcomes in knee osteoarthritis? A systematic review and meta-analysis. Aging Clin Exp Res. 2021 Sep;33(9):2393-2403. doi: 10.1007/s40520-020-01778-8. Epub 2021 Mar 30. PMID: 33783714.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.