Що таке амінокислоти ?
Амінокислоти, які утворюють білки, поділяються на групи залежно від того, може наш організм синтезувати їх самостійно чи ні, а це означає, що вони повинні надходити ззовні. Амінокислоти, що належать до першої з цих груп, називаються ендогенними, а ті, що належать до другої групи – екзогенними або незамінними. Глютамін належить до першої групи амінокислот, організм здатний синтезувати його з інших амінокислот.
Глютамін і розвиток м’язової маси
З точки зору розвитку м’язової маси насамперед враховується доступність екзогенних амінокислот, тобто незамінних. Ми вже знаємо, що глютамін до них не належить, але чи означає це, що його споживання не впливає на синтез м’язових білків? Отож, якщо ми подивимося на результати наукових досліджень, то виявиться, що вони дають обнадійливі висновки.
Глютамін і катаболізм м’язів
Дослідження також показує, що дія глютаміну особливо унікальна, коли мова йде про його вплив на м’язовий катаболізм. Ця амінокислота захищає м’язи від протеолізу, пов’язаного з фізичними навантаженнями, і це дійсно так. Ця амінокислота має певний антикатаболічний, захисний потенціал для нарощеної м’язової маси.
Інші переваги глютаміну
Ця амінокислота в багатьох випадках може бути потенційно цінним доповненням до дієти. Варто знати, що значна частина прийнятої з їжею порції глютаміну перехоплюється клітинами тонкої кишки. Хоча, на перший погляд, це здається недоліком зазначеного засобу, але насправді це не так. Отож, глютамін, який є основним і пріоритетним паливом для ентероцитів, може впливати на стан здоров’я епітелію кишечника.