Коли ми почнемо розглядати тему амінокислот, ми швидко дійдемо до висновку, що це досить широкі знання, які охоплюють практично всі аспекти нашого життя. Роль амінокислот особливо важлива з точки зору людей, які тренуються, але не тільки з точки зору спортсменів.
- Для чого нам потрібні амінокислоти?
- Отже, що таке амінокислоти?
- Білкові та небілкові амінокислоти – що це таке?
- Природний смак амінокислот
- Що ще варто знати про амінокислоти?
- Як діють амінокислоти і яка їх роль в організмі?
- Яке застосування амінокислот?
Для чого нам потрібні амінокислоти?
Метаболічне здоров’я відіграє ключову роль. Амінокислоти в нашому організмі виконують багато важливих функцій. Ці функції досить різноманітні, залежно від того, яку амінокислоту ми беремо до уваги. Для людей, які тренуються, найважливіша інформація полягає в тому, що окремі конфігурації амінокислот створюють білки, які дуже необхідні для тих, хто тренується, щоб побудувати відповідну кількість м’язів.
Амінокислоти можна поділити на екзогенні та ендогенні. Яка між ними є різниця? Як діють окремі компоненти обох груп? Яку функцію вони виконують у нашому організмі та звідки їх можна взяти? Чому важливо споживати відповідну кількість амінокислот? У тексті нижче ми відповімо на всі ці питання.
Отже, що таке амінокислоти?
Амінокислоти, які в хімії називаються амінокарбонові кислоти – це сполуки, що належать до групи органічних, характерною особливістю будови яких є наявність у молекулі мінімум однієї лужної аміногрупи та кислотної гідроксильної групи. Тому для них характерно те, що вони класифікуються одночасно і як луги, і як кислоти, оскільки проявляють такого типу дії.
Білкові та небілкові амінокислоти – що це таке?
Амінокислоти є основними елементами структури всіх білків, а 20 з них виконують будівельну функцію. Їх ще називають білковими амінокислотами, які, крім проліну, належать до групи альфа-амінокислот.
Оскільки існують білкові амінокислоти, існує також група небілкових амінокислот. Хоча вони не будують білки, вони мають специфічні фізіологічні функції, необхідні для правильного функціонування організму людини. Однією із найпопулярніших амінокислот цього типу у світі спорту є бета-аланін, який входить до складу, зокрема, потужного антиоксиданту – коензиму А.
У зв’язку з тим, що амінокислоти мають специфічну хімічну структуру, яка нагадує структуру солей, вони є кристалічними сполуками білого кольору. Температура їх плавлення дуже висока, і всі вони розчиняються у воді. Якщо розглядати можливість реакції з водою, то пролін найкраще розчинний.
Природний смак амінокислот
З точки зору органолептики, смаку, амінокислоти зазвичай нейтральні на смак, нагадують злегка солоний або злегка гіркий смак. Тут вартий уваги лише триптофан, який у 40 разів солодший за цукор.
Що ще варто знати про амінокислоти?
Якби ми хотіли точно поділити всі амінокислоти, перераховані в тексті, з точки зору хімічної диференціації, було б дуже багато можливостей. Однак ми зосередимося на їх основному поділі, за яким первинні амінокислоти поділяються наступним чином. Ендогенні амінокислоти – це ті амінокислоти, які організм людини може виробляти самостійно. Це означає, що їх споживання з їжею не є особливо важливим, і немає потреби приділяти особливу увагу цьому аспекту при складанні раціону спортсмена.
Ендогенні амінокислоти
До групи ендогенних амінокислот входять такі амінокислоти, як: аланін, аспарагін, цистеїн, гліцин, глютамін, аспарагінова кислота, глютамінова кислота, пролін, серин, тирозин, цистин, цитрулін, гомосерин, гідроксилізин, гідроксипролін, карнітин, гамма-аміномасляна кислота, орнітин і таурин.
Екзогенні амінокислоти – це ті амінокислоти, які отримали назву «незамінні амінокислоти». Це означає, що наш організм не здатний виробляти їх самостійно, а їх постачання в організм разом з їжею повинно бути для нас пріоритетом при складанні здорового, збалансованого раціону. На ринку добавок є багато препаратів, які дозволяють доповнити свій раціон цим типом амінокислот. До цієї групи належать: фенілаланін, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, треонін, триптофан, валін.
Відносно екзогенні амінокислоти
Однак існують ще амінокислоти, які вважаються відносно екзогенними. До них належать такі амінокислоти, як аргінін та гістидин. Організм молодої особи не здатний виробляти їх у потрібній кількості, але доросла людина вже здатна покрити добову потребу у сполуках цього типу.
Ще одним важливим поділом, згаданим на початку тексту, є поділ амінокислот на білкові та небілкові. Існує також поділ, який класифікує амінокислоти за їх аміногрупою (альфа, бета, гамма), а також за полярністю бічного ланцюга, що більш використовується вже в типовій хімічній науці.
Як діють амінокислоти і яка їх роль в організмі?
Усі амінокислоти, які будують білки в організмі, відіграють певну роль.
Найважливіші з них це:
Фенілаланін
Це екзогенна амінокислота, яка для білків є основою їх структури. До того ж без відповідної кількості фенілаланіну можливий розвиток депресії, отже, він також необхідний для правильного функціонування нервової системи людини.
Ця амінокислота також використовується для підтримки фармакологічного лікування, наприклад, мігренозних головних болів. З точки зору метаболічних функцій, амінокислота впливає на те, як працює щитоподібна залоза та надниркові залози, відповідаючи за правильну кількість гормонів, що виробляються цими органами.
З кількісної точки зору, як надлишок, так і дефіцит фенілаланіну може бути небезпечним для здоров’я. Важко передозувати фенілаланін, коли у нас тільки здорове, збалансоване харчування, а проблема більше стосується тих, хто хворіє на фенілкетонурію. Через це хворі люди повинні уникати харчових продуктів, які є джерелом фенілаланіну. До таких продуктів належить м’ясо, риба, молоко, сири, злаки та навіть овочі й фрукти.
Триптофан
Входить до складу білків людини, тому належить до групи екзогенних амінокислот. Входить до складу гормону серотоніну, який досить часто називають гормоном щастя, у зв’язку з тим, що його належний рівень відповідає за добре самопочуття, а також за те, що ми відчуваємо себе щасливими. В організмі людини він зазнає перетворень, в результаті яких утворюється мелатонін, який відповідає за те, як функціонує наш організм протягом доби у контексті сну.
Відповідна кількість триптофану в нашому організмі буде відповідати за правильний синтез таких вітамінів, як ніацин чи піридоксин. Найкращими харчовими джерелами триптофану є банани та молочні продукти. Дефіцит триптофану призводить до зниження імунітету, підвищеного ризику депресії, безсоння або тривожних станів.
Група BCAA
Амінокислоти з розгалуженим ланцюгом BCAA містять валін, лейцин та ізолейцин, вони утворюють групу незамінних амінокислот для нашого організму, що обумовлюють багато енергетичних та метаболічних змін, а також тих, які є важливішими для спортсмена, наприклад, впливають на співвідношення тестостерону та кортизолу. Оскільки вони належать до екзогенних амінокислот, вони присутні у значних кількостях у тваринних білках, однак деякі рослинні білки також багаті BCAA.
Дефіцит, пов’язаний з відповідною кількістю амінокислот з розгалуженим ланцюгом у раціоні, зустрічається дуже рідко і зазвичай пов’язаний з екстремальним недоїданням або метаболічними порушеннями, які впливають на всмоктування амінокислот у травній системі.
Потреба у BCAA для дорослих становить майже 40 мг на добу на 1 кг маси тіла для лейцину, 17-25 мг для валіну та майже 19 мг для ізолейцину. Через значний вплив на рівень регенерації, ті, хто займаються спортом, цінують постачання організму BCAA у формі дієтичної добавки, яку вони вживають у період, наближений до тренувань.
Метіонін
Містить у своєму складі атом сірки. Належить до групи екзогенних амінокислот. В організмі відповідає, зокрема, за синтез холіну і лецитину, завдяки чому впливає на можливості профілактики атеросклеротичних захворювань чи теж жирової хвороби печінки.
Відповідна кількість у раціоні запобігає ламкості нігтів, покращує зовнішній вигляд волосся (зміцнює його і запобігає випаданню) та підтримує бездоганний стан шкіри. Дефіцит метіоніну може впливати на психічні розлади, як-от депресія чи тривожні стани. У раціоні найкращими джерелами метіоніну є рис, пшоняна каша, пшеничні висівки, гриби, бобові, риба, м’ясо.
Лізин
Остання амінокислота в нашому списку пов’язана з використанням для виробництва білків організму. Це основний компонент білків шкіри, сухожиль, хрящів та кісток. Відповідна кількість лізину впливатиме на метаболізм кальцію в нашому організмі, сприяючи збільшенню його всмоктування у тонкому кишечнику. Він також зміцнює імунітет, завдяки чому наша імунна система працює ефективніше.
Лізин можна знайти у таких продуктах, як: яйця, птиця, м’ясо, сири, бобові та риба. Щоб виник його дефіцит, це потрібно ще постаратися, а у здорових людей, які не перебувають на елімінаційній дієті, він практично відсутній.
Яке застосування амінокислот?
Якщо розглядати амінокислоти з точки зору їх хімічного різноманіття, то вони містяться практично у всіх харчових продуктах, а також у багатьох галузях промисловості. Не буде несподіванкою, що харчова промисловість є тією, на яку припадає основна частина їхньої присутності, оскільки це природно, що вони будують білки.
Амінокислоти також використовуються у косметології, як доповнення до кремів, лосьйонів або шампунів, метою яких є догляд за шкірою, волоссям і нігтями.
Широко натомість амінокислоти використовуються у спортивних добавках. Ті, хто тренуються, в основному використовують суміші амінокислот BCAA та EAA, які вживаються у період, наближений до тренувань. Також часто ми доповнюємо раціон аргініном, лізином, сумішами аланіну та бета-аланіну, які спрямовані на збільшення фізичних можливостей.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.