Деякі люди «підхоплюють» застуду набагато частіше, ніж інші. Стан підвищеної сприйнятливості до них суттєво ускладнює життя, заважаючи як навчанню та роботі, так і добровільному дозвіллю, робить неприємними міжособистісні стосунки. Існує ціла низка факторів, які послаблюють імунітет, тому варто подбати хоча б про ті, на які ви маєте якийсь вплив.
- Погане харчування та застуда
- Стрес і застуда
- Ожиріння та застуда
- Мікробіота кишечника і застуда
Погане харчування та застуда
Факторами, пов'язаними з харчуванням, які формують імунітет людини, є рівень постачання: вітамінів (переважно С і D), мінералів (переважно цинку і селену) або білків, амінокислот і жирних кислот.
Дієти, що характеризуються високим вмістом високооброблених продуктів харчування, як правило, бідні на ці сполуки. Поживні речовини впливають на імунну систему як безпосередньо (шляхом утворення антитіл, цитокінів та інших сполук, що модулюють реакцію організму на потенційно шкідливі агенти), так і опосередковано, наприклад, шляхом регулювання антиоксидантного потенціалу організму.
Стрес і застуда
Варто пам'ятати, що стрес - це не лише травматичні події чи особисті конфлікти та проблеми. Організм також піддається стресу, коли ми лягаємо спати в нерегулярний час, зловживаємо психоактивними речовинами (насамперед алкоголем) або перевантажуємо організм фізичними навантаженнями.
Кожен з вищезгаданих факторів може призвести до порушення циркадного циклу в секреції гормонів і нейромедіаторів, які опосередковано впливають на імунну систему. Ці фактори стають особливо небезпечними при довготривалому впливі на організм.
Ожиріння та застуда
Хронічний енергетичний надлишок призводить до збільшення ваги і, якщо його вчасно не перервати, може призвести до порушення обміну речовин з численними наслідками для здоров'я.
Ризик розладів імунної системи особливо зростає, коли надлишок калорій генерується високообробленою їжею. Тоді організм перестає належним чином використовувати будівельні та енергетичні речовини, що впливає на виробництво та живлення всіх клітин, у тому числі й імунних.
Мікробіота кишечника і застуда
Говорячи про роль харчового статусу у формуванні імунітету, не можна не згадати про імуномодулюючі властивості кишкових бактерій. Одноманітні раціони харчування, що базуються переважно на продуктах високого ступеня переробки, як правило, бідні на клітковину, яка є важливим фактором, що стимулює збільшення кількості та різноманітності корисних для здоров'я кишкових бактерій.
Речовини, що виробляються цими бактеріями, забезпечують фізичний рівень захисту від кишкових патогенів, а також беруть участь у взаємодії з іншими системами організму, підтримуючи як набутий, так і вроджений імунітет. Варто зазначити, що раніше згадані фактори, які сприяють підвищенню захворюваності на застуду (стан харчування, стрес, ожиріння), також мають руйнівний вплив на мікробіоту. Крім того, її можуть порушити антибіотики, ціла низка ліків або кишкові захворювання.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.