Запалення - це природна реакція організму на захист від шкідливих агентів, таких як інфекції, травми або токсини, але воно стає проблемою, коли набуває хронічного характеру і не пов'язане із загрозою для здоров'я або життя. Неправильні харчові звички часто сприяють виникненню ситуацій, що провокують такий стан. Рослинні засоби можуть бути корисними в боротьбі з різними типами запалення в організмі, і однією з найбільш інтенсивно досліджуваних у цьому контексті сировинних матеріалів є куркума.
- Причини запалення
- Форми запалення
- Куркума та запалення
Причини запалення
Патогени
Запалення виникає у відповідь на різноманітні подразники, включаючи патогенні мікроорганізми, такі як бактерії (наприклад, Helicobacter pylori у шлунку), віруси (наприклад, коронавірус у дихальних шляхах) або грибки (наприклад, надмірний ріст Candida albicans у верхніх відділах травного тракту).
Механічні пошкодження, стимулятори, хімічні речовини
Запалення в організмі також може виникнути внаслідок механічних пошкоджень, наприклад, після падіння на тверду поверхню або опіків, а також через вплив шкідливих хімічних речовин, таких як алкоголь, тютюновий дим або їдкі речовини та засоби захисту рослин.
Окислювальний стрес
Окислювальний стрес, що виникає внаслідок старіння або багатьох захворювань, також відіграє важливу роль в ініціюванні запалення. До таких захворювань належать збої в роботі імунної системи, особливо при аутоімунних захворюваннях та раку.
Похибки в харчуванні, стрес, недосипання
Фактори навколишнього середовища, такі як дієта, багата на перероблені продукти, зневоднення, надлишок трансжирів у поєднанні з сіллю та цукром, недостатня фізична активність, хронічний стрес і недостатній сон, також мають неабиякий вплив.
Форми запалення
У гострій, швидкоплинній формі
Запалення може протікати в гострій формі, що характеризується короткочасним ефектом і зазвичай призводить до повного одужання, або в хронічній формі, яка зберігається протягом тривалого періоду часу і поступово викликає пошкодження тканин і розвиток інших станів. Хронічне запалення пов'язане з надмірною активністю імунної системи, яка виділяє молекули, що блокують дію інших біологічно важливих сполук, а також ферменти, які руйнують клітини і пошкоджують тканини, що з часом призводить до дисфункції органів.
Хронічне запалення - основа багатьох захворювань
Цей тип запалення лежить в основі багатьох хвороб цивілізації, таких як діабет другого типу, атеросклероз, гіпертонія, хронічні захворювання нирок, деякі нейродегенеративні захворювання, а також рак. Хронічне запалення не лише погіршує регенеративні функції організму, але й прискорює процес старіння, знижує опірність до інфекцій і стресів навколишнього середовища, впливає на психічне здоров'я, підвищуючи ризик депресії та тривожних розладів, а в довгостроковій перспективі може скоротити тривалість життя.
Куркума та запалення
Деякі продукти надзвичайно багаті на протизапальні речовини Виявляється, одним з таких продуктів є куркума, а точніше, куркумін, що міститься в ній, основна активна речовина У численних дослідженнях на людях було помічено, що куркумін може знижувати рівень маркерів запалення, таких як СРБ (С-реактивний білок), ФНП-α (фактор некрозу пухлин альфа) та ІЛ-6 (інтерлейкін 6).
Ефективність та безпека
При запальних захворюваннях, таких як ревматоїдний артрит, подагра або остеоартрит, куркумін може зменшити біль і поліпшити функцію суглобів, досягаючи результатів, порівнянних з нестероїдними протизапальними препаратами, але з меншим ризиком побічних ефектів
При метаболічному синдромі застосування куркуміну було пов'язане зі зменшенням запалення, обхвату талії, рівня глюкози натщесерце або регулюванням ліпідного профілю. Крім того, вона показала помірну ефективність у полегшенні болю та відновленні м'язів після фізичних навантажень.
Обов'язково з піперином
Дози від 120 мг до 1 500 мг на добу протягом 4-36 тижнів добре переносяться і є безпечними Незважаючи на багатообіцяючі результати, необхідні подальші дослідження щодо оптимальних доз або способів застосування Серед іншого, в даний час приділяється значна увага комбінації куркуми з чорним перцем і піперином, що міститься в ньому, який підвищує біодоступність куркуміну.
Джерела:
- Dehzad, M. J., Ghalandari, H., Nouri, M., & Askarpour, M. (2023). Antioxidant and anti-inflammatory effects of curcumin/turmeric supplementation in adults: A GRADE-assessed systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Cytokine, 164, 156144. https://doi.org/10.1016/j.cyto.2023.156144
- Qiu, L., Gao, C., Wang, H., Ren, Y., Li, J., Li, M., Du, X., Li, W., & Zhang, J. (2023). Effects of dietary polyphenol curcumin supplementation on metabolic, inflammatory, and oxidative stress indices in patients with metabolic syndrome: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Frontiers in endocrinology, 14, 1216708. https://doi.org/10.3389/fendo.2023.1216708
- Zeng, L., Yang, T., Yang, K., Yu, G., Li, J., Xiang, W., & Chen, H. (2022). Efficacy and Safety of Curcumin and Curcuma longa Extract in the Treatment of Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trial. Frontiers in immunology, 13, 891822. https://doi.org/10.3389/fimmu.2022.891822
- Oxley, R. A., & Peart, D. J. (2024). The effect of curcumin supplementation on functional strength outcomes and markers of exercise-induced muscle damage: A systematic review and meta-analysis. Nutrition and health, 30(1), 77–92. https://doi.org/10.1177/02601060231186439
- Sahebkar A. (2014). Are curcuminoids effective C-reactive protein-lowering agents in clinical practice? Evidence from a meta-analysis. Phytotherapy research : PTR, 28(5), 633–642. https://doi.org/10.1002/ptr.5045
- Derosa, G., Maffioli, P., Simental-Mendía, L. E., Bo, S., & Sahebkar, A. (2016). Effect of curcumin on circulating interleukin-6 concentrations: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacological research, 111, 394–404. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2016.07.004
- Feng, J., Li, Z., Tian, L., Mu, P., Hu, Y., Xiong, F., & Ma, X. (2022). Efficacy and safety of curcuminoids alone in alleviating pain and dysfunction for knee osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. BMC complementary medicine and therapies, 22(1), 276. https://doi.org/10.1186/s12906-022-03740-9
- White, C. M., Pasupuleti, V., Roman, Y. M., Li, Y., & Hernandez, A. V. (2019). Oral turmeric/curcumin effects on inflammatory markers in chronic inflammatory diseases: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacological research, 146, 104280. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2019.104280
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.