Щоденний раціон повинен бути різноманітним з багатьох причин. Одна з них полягає в тому, що не існує продуктів, які могли б на щодень забезпечувати надходження всіх вітамінів групи В у кількості, що відповідає добовій потребі, а при цьому подобатися всім і не створювати ризику надлишку інших сполук в організмі. Найкращим прикладом цього є печінка, яка містить набір вітамінів групи В, але не всім вона подобається, і разом з тим, споживаючи її занадто часто, Ви можете наразити себе на ризик гіпервітамінозу вітаміну А.
- Біологічно активні вітаміни
- Речовини, що підтримують дію вітамінів B
Хорошим рішенням для людей з високим рівнем потреби, і в той же час з дієтою, розрахованою «на око», є комплексний прийом дієтичних добавок. Після багатьох років досліджень вітамінів групи В зараз відомі форми цих вітамінів, які найкраще засвоюються, і вони все частіше з’являються у складі комбінованих препаратів разом із допоміжними речовинами.
Біологічно активні вітаміни
Одним з обмежувальних факторів у забезпеченні організму вітамінами групи В є ступінь активності фактора у шлунково-кишковому тракті, що відповідає за всмоктування цих сполук. У випадку деяких вітамінів групи В засвоюваність становить кілька відсотків, а решта спожитої кількості виводиться з організму. Завдяки численним дослідженням у сфері біодоступності поживних речовин були розроблені хімічні форми деяких вітамінів, що дозволило забезпечити набагато більшу засвоюваність, ніж у випадку звичайної їжі або добавок багаторічної давності.
Прикладом є такі сполуки, як піридоксальфосфат (з активованим піридоксином; B6), метилфолат кальцію (з активованою фолієвою кислотою; B9) чи метилкобаламін (з активованим кобаламіном; B12). Здається, це ключові для здоров’я вітаміни даної групи, оскільки вони надзвичайно важливі для вироблення еритроцитів, нейромедіаторів, білків і ДНК.
Проблема з достатньо високим надходженням цих сполук в організм може стосуватися людей, які перебувають на елімінаційних дієтах, як-от рослинні дієти, а також людей із раціоном західного типу, в якому недостатньо овочів, злаків, горіхів та насіння. Всмоктування вітамінів групи В значно ускладнюється при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (наприклад, хвороба Крона) або навіть стає неможливим при злоякісній анемії, аутоімунному захворюванні.
Речовини, що підтримують дію вітамінів B
Дію біохімічно активованих вітамінів групи В, а також інших вітамінів, які мають хорошу засвоюваність без додаткових модифікацій, можуть підтримувати сполуки зі структурою та функціями, подібними до цих вітамінів. Однак ці сполуки досить легко доступні в їжі або виробляються в організмі, тому їх не відносять до класичних поживних речовин.
Тут можна згадати холін, інозитол чи параамінобензойну кислоту (ПАБК). Холін є важливим компонентом клітинних мембран і стимулюючого нейромедіатора, ацетилхоліну. Інозитол є антиоксидантом, який бере участь у метаболізмі глюкози. Однією зі специфічних функцій ПАБК, своєю чергою, є участь у виробленні бактеріями активованої фолієвої кислоти у шлунково-кишковому тракті.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.