Чи є чай з шипшини хорошим джерелом вітаміну С?

Якщо ви не знаєте, що таке шипшина, то це плоди або насіннєві коробочки, які залишаються після того, як троянда відцвіте і скине свої пелюстки. Якщо потримати шипшину в руці, можна помітити її яскраво-червоний колір. Варто знати, що під його зовнішньою оболонкою містяться поживні речовини.

чай з шипшини

  1. Вміст вітаміну С у шипшині
  2. Чай з шипшини та екстракт вітаміну С
  3. Інші фактори, що впливають на збереження вітаміну С
  4. Користь чаю з шипшини для здоров'я
  5. Як найкраще вживати чай з шипшини?
  6. Підсумок

Вміст вітаміну С у шипшині

Людина не може виробляти власний вітамін С, але це не означає, що він не потрібен. Цей вітамін-антиоксидант необхідний для синтезу колагену (який підтримує здоров'я шкіри та суглобів) і для збалансованої імунної системи.

Шипшина в необробленому вигляді містить вражаючу кількість вітаміну С - від 500 до 1 700 мг на 100 грамів сушених плодів. Це виділяє їх серед інших; вони є одним з найбагатших рослинних джерел вітаміну С. Однак не всі джерела шипшини однакові. Кількість вітаміну С змінюється залежно від способу обробки та кількості тепла, якому вони піддаються. Два види шипшини, зокрема, Rosa canina та Rosa rugosa, вирізняються високим вмістом вітаміну С.

Чай з шипшини та екстракт вітаміну С

Коли ви заварюєте чашку чаю з шипшини, більшість джерел рекомендують використовувати 1 або 2 грами сушених квітів шипшини. Однак, коли ви заливаєте фрукти гарячою водою і заварюєте їх у чаї, у вас залишається лише від 7 до 15 міліграмів вітаміну С. А оскільки вам потрібно щонайменше 60-75 міліграмів вітаміну С на день (або навіть більше, якщо ви палите або перебуваєте у стані стресу), вам потрібно випити чотири або п'ять чашок, щоб задовольнити потреби організму.

Тому все ж краще покладатися на фрукти та овочі, які визнані чудовими джерелами вітаміну С, включаючи цитрусові, полуницю, смородину, ківі, броколі, перець та багато інших.

Однак ви все одно можете насолоджуватися чаєм з шипшини через інші антиоксидантні та протизапальні сполуки, що містяться в ньому, в тому числі

  • біофлавоноїди,
  • вітамін Е,
  • кверцетин,
  • каротиноїди,
  • катехіни.

Дослідження показують, що оптимальними умовами заварювання для збереження антиоксидантів є 84-86 градусів С і 6-8 хвилин настоювання.

Інші фактори, що впливають на збереження вітаміну С

Якщо ви купили запас чаю з шипшини, використайте його протягом кількох тижнів. Під час зберігання він втратить частину вітаміну С. Щоб зменшити втрату вітаміну С, спробуйте заварювати його при нижчій температурі протягом більш тривалого періоду часу.

Ось один із способів приготування чаю з шипшини для зменшення втрат вітаміну С:

  1. Зберіть або купіть сушені ягоди шипшини. Якщо ви використовуєте свіжі плоди шипшини, ретельно вимийте їх і видаліть стебла та насіння. За потреби висушіть плоди. Якщо ви купуєте в магазині або онлайн, обирайте органічні плоди, якщо це можливо.
  2. Злегка розчавіть сухі плоди шипшини, щоб відкрити більшу площу поверхні, яка допоможе вивільнити поживні речовини під час заварювання. Ви можете зробити це за допомогою ступки або просто розчавити їх вручну.
  3. Нагрійте воду, але не дайте їй закипіти. Доведіть воду до кипіння, потім зніміть з вогню і дайте охолонути протягом хвилини-двох. Вода має бути приблизно 85 градусів за Цельсієм. Високі температури руйнують вітамін С, тому не додавайте шипшину в киплячу або майже киплячу воду.
  4. Після того, як ви додали шипшину в теплу воду, залиште її там приблизно на 8 хвилин.
  5. Після заварювання процідіть чай, щоб видалити м'якоть, насіння та будь-які тверді частинки.

Користь чаю з шипшини для здоров'я

Завдяки протизапальним сполукам, що містяться в чаї з шипшини, його вживання може бути корисним для здоров'я шкіри, суглобів і серця, оскільки запалення є рушійною силою артриту, серцево-судинних захворювань і старіння шкіри. Хоча шипшина не є чудодійним напоєм, вона є ще одним джерелом антиоксидантів і гарним доповненням до збалансованої, багатої на поживні речовини дієти, яка включає різноманітні продукти харчування.

Як найкраще вживати чай з шипшини?

чай з шипшини

Завжди використовуйте свіжу, чисту воду. Як я вже згадував, не тримайте шипшину в теплі занадто довго, оскільки це руйнує більшу частину вітаміну С. Ви можете збільшити його вміст у чаї, вичавивши в чашку трохи лимонного соку. Це додасть напою більше смаку.

Ви також можете насолоджуватися цим напоєм, якщо додасте натуральний низькокалорійний підсолоджувач, наприклад, стевію, щоб компенсувати природну терпкість, якщо ви не любите її. Як і будь-яка трава, шипшина може мати побічні ефекти. У деяких людей виникають алергічні реакції на цю квітку, і їм слід уникати її вживання.

Підсумок

Хоча шипшина є одним з найбагатших джерел вітаміну С, вживання чаю з неї не призведе до значного підвищення рівня вітаміну С. Все ж у таких фруктах, як, наприклад, апельсин, його буде більше. Тим не менш, чашка чаю з шипшини все ж забезпечує певну кількість вітаміну С, а також антиоксидантів і протизапальних сполук. Тож наступного разу, коли вам захочеться теплого, зігріваючого напою, зверніть увагу на чашку чаю з шипшини. Ваші смакові рецептори та імунна система будуть вам вдячні.

Як і з будь-яким рослинним засобом, важливо знати про потенційні побічні ефекти. Деякі люди можуть відчувати алергічні реакції або травний дискомфорт. Якщо у вас є певні проблеми зі здоров'ям або ви вагітні, проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж додавати чай з шипшини до свого раціону. Організм кожної людини трохи відрізняється. Почніть з невеликих ковтків і подивіться, як ви реагуєте. Це може бути здоровий і смачний спосіб зволоження організму.

Джерела: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28587101/ https://www.clinicaladvisor.com/features/rose-hips-prized-for-high-vitamin-c-content-antiinflammatory-properties https://www.healthline.com/nutrition/rosehip-tea https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29051670/

ОЦІНІТЬ СТАТТЮ:
0 / 5 5 0
SFD
Ваш кошик (...)
Продукт додано Продукт видалено У Ваш кошик додано продукти з іншого пристрою Ми відновили Ваш кошик з іншого пристрою
Продукт додано