Магній – це елемент, який впливає на весь організм і всі його функції. Він 24 години на добу бере участь у біохімічних та фізіологічних перетвореннях, які формують здоров’я та хороше самопочуття. Для людини дуже важливо, щоб магній регулярно надходив до тканин протягом дня.
- Кому потрібно вживати магній?
- Показання до вживання магнію
- Добавки при симптомах дефіциту
- Цитрат і малат магнію – відмінності
Кому потрібно вживати магній?
Ті, у кого недостатньо різноманітний раціон, або дуже активні люди можуть бути зацікавлені у вживанні магнію, оскільки це два приклади факторів, які можуть обмежити доступність магнію. Існує багато хімічних форм магнію, які призначені для оптимізації засвоювання зі шлунково-кишкового тракту. Хорошим прикладом цього є схожі, але все ж різні форми цитрату та малату.
Показання до вживання магнію
Якщо Ваш раціон не ідеальний
Першим і найважливішим показанням до вживання магнію є поганий раціон, тобто раціон на основі продуктів переробки, в якому мало овочів, фруктів, горіхів та насіння, а також вживання занадто малої кількості води або води поганої якості. Основними джерелами цього елемента є такі продукти, як гарбузове насіння, насіння чіа, шпинат, вівсяні пластівці (так звані «górskie») або мигдаль.
Трохи менше, але все ж досить багато, містять стручки сої, картопля (зі шкіркою), а також продукти тваринного походження, як-от лосось чи натуральний йогурт. Кількість магнію, важлива з точки зору харчового статусу, зустрічається у високомінералізованих водах. Вони містять не тільки високий, а й постійний вміст магнію, але, на жаль, не всім подобається смак цих вод.
Якщо Ви їсте занадто мало
Вживання магнію може бути особливо доцільним для «неїдців», які через смакову непереносимість або лінь, а іноді й через проблеми з травленням, їдять одні й ті самі продукти.
Якщо Ви особа похилого віку або маєте проблеми зі здоров’ям
Проблему нестачі магнію в організмі також можуть мати особи похилого віку, особи, які зловживають алкоголем, або ті, хто бореться з цукровим діабетом 2 типу.
Добавки при симптомах дефіциту
Сигнали організму
Якщо Ви не маєте свідомого уявлення про склад раціону та частоту споживання магнію, а також розмір його одноразових порцій, певні симптоми є важливим показанням до вживання магнієвих добавок. До симптомів дефіциту цього елемента належить втома та головний біль, м’язова слабкість та погіршення концентрації, а також болючі м’язові спазми.
Коли ще варто замислитися про вживання магнію?
З часом може погіршитися також стресостійкість, і можуть виникнути проблеми зі сном або контролем артеріального тиску. Варто знати, що через участь магнію у формуванні кісткової тканини довготривалий дефіцит також може призвести до ослаблення скелета і зробити його більш вразливим до пошкоджень.
Цитрат і малат магнію – відмінності
Існує широкий вибір різних сполук з магнієм «у головній ролі». Сам елемент, без будь-яких функціональних добавок, як-от лимонна або яблучна кислота, не вживається, оскільки він швидко виводиться з організму без можливості поповнення запасів у ключових тканинах і клітинах. Добавки у вигляді органічних кислот, про які йде мова, дозволяють подовжити вивільнення магнію зі шлунково-кишкового тракту у кровотік і полегшити його проникнення у конкретні тканини.
Однак цитрат відрізняється від малату молекулярною масою, яка майже утричі вища у випадку цитрату. Один з експериментів показав кращу засвоюваність малату магнію, але він проводився на щурах. У людини важко простежити такі відмінності, як ефективність всмоктування у мозок або м’язи, які спостерігалися, наприклад, у мишей.
Джерела:
Uysal, N., Kizildag, S., Yuce, Z., Guvendi, G., Kandis, S., Koc, B., Karakilic, A., Camsari, U. M., & Ates, M. (2019). Timeline (Bioavailability) of Magnesium Compounds in Hours: Which Magnesium Compound Works Best?. Biological trace element research, 187(1), 128–136. https://doi.org/10.1007/s12011-018-1351-9
Ates, M., Kizildag, S., Yuksel, O., Hosgorler, F., Yuce, Z., Guvendi, G., Kandis, S., Karakilic, A., Koc, B., & Uysal, N. (2019). Dose-Dependent Absorption Profile of Different Magnesium Compounds. Biological trace element research, 192(2), 244–251. https://doi.org/10.1007/s12011-019-01663-0
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.