Еритрит пригнічує відчуття голоду та підвищує ситість
Еритрит (еритрол) - популярний підсолоджувач з групи поліолів. Всупереч поширеним переконанням і міфам, незважаючи на сотні проведених експериментів, ніхто не довів, що будь-який замінник цукру, який вживається в помірних кількостях, є небезпечним для здоров'я. Навпаки, багато з цих речовин демонструють чіткі ефекти, що сприяють зміцненню здоров'я, з точки зору їх впливу на рівень інсуліну, глюкози або ліпідограму.
- Що таке еритрит?
- Наукове дослідження - вплив еритриту на відчуття ситості та вагу
- Чи корисний еритрит під час схуднення?
Що таке еритрит?
Еритрит - це натуральний, низькокалорійний (0,2 кілокалорії на грам) цукровий спирт, який може сприяти відчуттю ситості більш ефективно, ніж інші замінники цукру. Він також добре переноситься дітьми. Крім того, було виявлено, що споживання еритриту знижує частоту виникнення карієсу у дітей та покращує показники функції судин у діабетиків.
Наукове дослідження - вплив еритриту на відчуття ситості та вагу
Учасники дослідження отримували пероральну дозу одного з двох дієтичних підсолоджувачів, повністю розчинених у 250 мл водопровідної води кімнатної температури: аспартам або еритрит. Концентрації аспартаму (185 мг) та еритриту (50,8 г) базувалися на осмолярності та солодкості 75 г глюкози в 250 мл водного розчину, що є стандартом для перорального тесту на толерантність до глюкози. Напої були підібрані таким чином, щоб мати однакову солодкість і калорійність. Розчини мали 70% солодкості цукру, розчиненого у воді.
Результати
- еритрит пригнічував грелін (гормон голоду) і, таким чином, викликав насичення (зниження на 14%)
- аспартам збільшував концентрацію греліну і, відповідно, викликав відчуття голоду
- учасники, які отримували підсолоджені еритритом напої, порівняно з тими, хто вживав напій, підсолоджений аспартамом, повідомляли, що відчували себе менш голодними, більш ситими, відчували менше бажання їсти, в тому числі знизився потяг до солодкої, солоної та гострої їжі.
Грелін - це пептидний гормон, що складається з 28 амінокислот, який виділяється через шлунково-кишковий тракт і стимулює відчуття голоду. Концентрація греліну знижується після прийому їжі. Ступінь пригнічення греліну є більшим при більш калорійній їжі та при підвищеному відчутті ситості, хоча інші фактори також відіграють певну роль.
Попередні дослідження показали, що підвищення осмолярності в дванадцятипалій кишці незалежно пригнічує грелін та індукує вивільнення інших гормонів ситості. Це може пояснити, чому еритрит пригнічує грелін, а аспартам - ні.
Чи корисний еритрит під час схуднення?
Як бачите, еритрит може бути корисним для людей, що худнуть, оскільки він пригнічує відчуття голоду, яке є типовою проблемою під час зниження ваги. Багато людей не можуть дотримуватися обмеження калорій саме через підвищене відчуття голоду.
Джерела:
Zachary A Sorrentino i in. An Erythritol-Sweetened Beverage Induces Satiety and Suppresses Ghrelin Compared to Aspartame in Healthy Non-Obese Subjects: A Pilot Study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7657312/
ДОДАНО:
08/12/2024
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.
https://allnutrition.ua/images/g/minrgergger_638689202399479459.jpg
SFD