Залізо є основним мікроелементом в організмі і повинно надходити з їжею для підтримки здоров'я. Однак не всі хімічні форми заліза однаково цінні з точки зору харчування. Корисно знати відмінності між ними - це особливо актуально в ситуаціях, коли спостерігається різний ступінь дефіциту та анемії, ризик якої може бути у майже 25% населення планети.
- Всмоктування заліза
- Властивості заліза
- Адекватна пропозиція та потреба
Всмоктування заліза
Залізо - це мікроелемент, який зустрічається в продуктах харчування у двох формах: гемовій та негемовій. Перша характерна для продуктів тваринного походження, а друга - для рослинних джерел поживних речовин. Найважливішою відмінністю між ними, зумовленою відмінностями в структурі, є рівень всмоктування в шлунково-кишковому тракті і ступінь поглинання в тканинах. Безсумнівно, залізо із зоонозних продуктів є більш цінним для гомеостазу в цих аспектах, що було неодноразово продемонстровано в наукових дослідженнях.
Гемова форма заліза може бути використана організмом на 25-30%, тоді як негемова форма засвоюється лише на 1-10%. Зокрема, дітям і підліткам (особливо дівчаткам), дорослим жінкам (особливо тим, хто планує вагітність), а також людям, які борються з різними захворюваннями, в тому числі з анемією, не слід відмовлятися від заліза тваринного походження.
Властивості заліза
Рівень забезпеченості організму залізом, а також кількісне співвідношення між хімічними формами має велике значення для профілактики залізодефіцитної анемії. Саме з точки зору впливу на систему кровотворення та кровообігу залізо є найбільш відомим. Так, воно є основним компонентом гемоглобіну - білка в еритроцитах, який бере участь у транспортуванні кисню від легенів до решти тканин.
Крім того, він входить до складу міоглобіну, який постачає кисень до м'язових тканин і відповідає за його зберігання. Цей мікроелемент також бере участь у синтезі ДНК, а також у нормальному рості та розвитку організму. Він також входить до складу низки ферментів, які контролюють численні фізіологічні процеси, а також підтримує імунну систему.
Занадто низький рівень заліза може призвести до постійного відчуття втоми, зниження толерантності до фізичних навантажень, погіршення концентрації уваги, підвищеної сприйнятливості до інфекцій або погіршення стану шкіри, волосся і нігтів.
Адекватна пропозиція та потреба
Потреба дорослих чоловіків у залізі становить приблизно 10 мг на добу, тоді як жінкам того ж віку може знадобитися до 18 мг цього елемента щодня. Найпростіший спосіб забезпечити достатнє надходження заліза - це дієта, яка включає м'ясо, а також можливі харчові добавки. Однак варто пам'ятати, що деякі фактори підвищують, а інші знижують біодоступність. До перших належить, зокрема, вітамін С, а до других - фітати і поліфеноли (сполуки рослинного походження) або кальцій і цинк.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.