Казеїнний білок - чи варто його вживати?

Казеїн — це фракції молочних білків, які відокремлюються від сироватки, утворюючи згусток у процесі виробництва сиру. Казеїн належить до білків з найвищою біологічною цінністю, оскільки характеризується зразковим амінограмом, тобто таким складом амінокислот, який забезпечує оптимальний перебіг процесу синтезу білків в нашому організмі.

молочні продукти, казеїн

  1. Анаболічна активність
  2. Звідки суперечки?
  3. Казоморфін проти морфіну
  4. Як інтерпретувати цю проблему?
  5. Як це пояснюють фахівці?
  6. Казеїн править

Анаболічна активність

Синтез білків є одним з найважливіших метаболічних процесів, що підтримує високу фізичну працездатність та здоров'я нашого організму. При цьому дослідження показали, що казеїн, найімовірніше, є харчовим білком з найвищою загальною анаболічною активністю, тобто здатністю стимулювати синтез білків (у тому числі нарощування м'язів) в організмі людини.

Звідки суперечки?

Так звана казеїн насправді є сумішшю більшої кількості білків з групи казеїнів. Казеїни становлять майже 80% білків, присутніх у коров'ячому молоці. Клас казеїнів включає чотири різні підтипи: α-s1-казеїн, α-s2-казеїн, κ-казеїн і β-казеїн (бета-казеїн), який є одним з найпоширеніших підтипів, що становить близько 30% від загальної маси казеїнів коров'ячого молока.

І саме бета-казеїн виявляється джерелом проблем і непорозумінь, про які багато читачів, без сумніву, вже чули. Наскільки ця проблема є реальною, а наскільки уявною, я спробую оцінити в цьому тексті.

Суть проблеми

жінка з протеїновим коктейлем

Генетична характеристика молочних корів показала, що існує 13 генетичних варіантів бета-казеїну, серед яких переважають варіанти A1 і A2, найпоширеніші у молочних корів порід, що розводяться в усьому світі. Різниця між обома генетичними формами полягає в одній мутації, що призводить до заміни однієї амінокислоти в позиції 67 білкового ланцюга бета-казеїну; у варіанті A1 гістидин замінює пролін, який залишається незмінним у варіанті A2. Ця мутація, як вважається, є результатом селекції великої рогатої худоби з метою підвищення молочної продуктивності корів.

Наявність гістидину в варіанті A1 бета-казеїну дозволяє шлунково-кишковим ферментам людини розщеплювати його, що призводить до вивільнення в процесі травлення пептиду бета-казоморфіну-7 (BCM-7), чого не відбувається у випадку варіанту A2 через наявність проліну. Тому споживання молока та молочних продуктів інших видів молочних тварин, таких як вівці чи кози, які мають тільки варіант A2 бета-казеїну, не призводить до вивільнення BMC-7 у травному тракті.

Казоморфін проти морфіну

Як виявляється, BCM-7 є пептидом, здатним зв'язувати опіоїдні рецептори, що знаходяться в центральній нервовій системі та травному тракті людини, тобто теоретично діє так само, як морфін, звідки, власне, і походить його назва - казоморфін. У зв'язку з цим BCM-7 може потенційно впливати на фізіологію травного тракту, а також на інші структури організму, наприклад, на нервову, серцево-судинну, гормональну або імунну системи.

І дійсно, дослідження показали кореляцію між споживанням казеїну А1 і такими проблемами зі здоров'ям, як непереносимість лактози, аутизм, цукровий діабет 1 типу, серцево-судинні захворювання, синдром раптової смерті немовлят і хронічні запори у дітей.

Як інтерпретувати цю проблему?

жінка з молочним шейком

Деякі споживачі, з якими я мав нагоду поспілкуватися, інтерпретують результати цих досліджень таким чином, що вживання коров'ячого молока та його продуктів (зокрема, високобілкових харчових добавок на основі казеїну) призводить до розвитку шлункових проблем, діабету, серцево-судинних захворювань та психічних розладів.

Це очевидна абсурдність!

Якби це було так, то більшість з мільярдів споживачів молока та його продуктів були б важко хворими людьми. Як випливає з нещодавно опублікованого широкого огляду сучасного стану досліджень, проблема казеїну А1 та пептиду BCM-7 стосується лише вузької групи людей з певними харчовими непереносимостями, хронічними захворюваннями або психічними розладами.

Як це пояснюють фахівці?

У нашому травному тракті функціонує дипептидилпептидаза IV (DPP-IV), яка є основним ферментом, відповідальним за розпад пептидів на вільні амінокислоти. DPP-IV є також основним ферментом, відповідальним за розпад BCM-7. За нормальних фізіологічних умов BCM-7 розщеплюється в травному тракті настільки швидко, що ніколи не досягає концентрації, при якій може мати несприятливий вплив на здоров'я. Цікаво, що в низьких дозах BCM-7 виявився, парадоксально, навіть дуже корисним для здоров'я, зокрема, маючи протизапальну дію в кишечнику.

Натомість вищезазначені проблеми зі здоров'ям пов'язані з пригніченням активності ферменту DPP-IV, порушенням мікрофлори кишечника та підвищеною проникністю кишкової бар'єру, що призводить до збереження відносно високих концентрацій пептиду BCM-7 у травному тракті та кровообігу, а також до появи небажаних симптомів його надмірної активності.

Казеїн править

Люди з перерахованими вище захворюваннями зазвичай знають, що їм слід вживати тільки молочні продукти, що не містять казеїну А1, тобто переважно козячі та овечі, споживання яких покращує їх стан здоров'я. Натомість люди без цих проблем можуть, ймовірно, вживати звичайні молочні продукти без обмежень. А з огляду на сучасний стан досліджень казеїну, мабуть, слід навіть заохочувати їх до цього...

Як виявляється, споживання казеїну може відігравати значну роль у захисті нашого шлунково-кишкового тракту від раку, а також у підтримці нормального рівня холестерину та здоров'я зубів.

Джерела:

  • https://vetdergikafkas.org/uploads/pdf/pdf_KVFD_2514.pdf
  • https://www.mdpi.com/2304-8158/12/17/3151).
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407276/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5149046/
ОЦІНІТЬ СТАТТЮ:
0 / 5 5 0
SFD