Moringa oleifera - рослина з широким спектром застосування та потенційними оздоровчими властивостями. Однією з унікальних частин є листя, яке багате на жири. Її листя, квіти, стручки, насіння та коріння можна використовувати в кулінарії, а також у дієтології та косметиці. Завдяки багатству поживних речовин і біологічно активних сполук морінга може підтримувати харчовий статус, здоров'я метаболізму і нервової системи або протидіяти певним мікроорганізмам, що робить її цінним доповненням до раціону харчування.
- Властивості морінги
- Морінга та харчовий статус
- Морінга в сучасному світі та хвороби цивілізації
- Неврологічне здоров'я
- Морінга проти патогенних мікроорганізмів
Властивості морінги
Морінга відома як дерево хрону, а в деяких місцях - як морінга олійна (moringa oleifera). Кожна її частина використовується по-різному. Листя, висушене і подрібнене, цінується як харчова добавка і спеція. У свіжому вигляді листя, хоча і рідко зустрічається в Європі, додають до салатів і різних сухих страв. Квітки морінги, відомі своїм тонким ароматом, можуть збагатити смак чаю та напоїв. Молоді стручки, що за смаком нагадують хрін, їдять як овоч, додаючи стравам пікантної нотки. Те саме можна сказати і про корінь. З насіння морінги виробляють олію.
Морінга та харчовий статус
Листя морінги особливо цінується за вміст багатьох біологічно активних сполук. Вони містять вітаміни, як жиророзчинні, так і вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6), а також такі елементи, як кальцій, калій і магній. Цікаво, що листя морінги також містить значну кількість жирів, переважно олеїнової кислоти, яка також міститься в оливковій олії. Крім поживних речовин, листя містить ізотіоціаніни (в тому числі морінгін і морінгінін), поліфеноли, флавоноїди і хлорофіл.
Що показують наукові дослідження?
Згідно з дослідженнями, морінга олійна має потенціал для покращення харчового статусу, особливо у дітей та дорослих із дефіцитом заліза після ВІЛ-інфекції. Помічено, що вищі дози морінги (кілька / десятки грамів на день) можуть покращити рівень гемоглобіну та вітаміну А, а також збільшити індекс маси тіла. Крім того, морінга може збільшити об'єм грудного молока, що особливо корисно для немовлят. Хоча докази є багатообіцяючими, для повного підтвердження цих переваг необхідні подальші, більш ретельні дослідження.
Морінга в сучасному світі та хвороби цивілізації
Однією з головних причин зростаючої популярності морінги є її потенційний вплив на здоров'я метаболізму. Дослідження показують, що морінга може допомогти в лікуванні діабету, покращуючи метаболізм глюкози та ліпідів. Регулярне вживання екстрактів морінги може знизити рівень глюкози в крові та покращити ліпідний профіль. Хоча тривале споживання не має значного впливу на рівень глюкози натще або гемоглобіну A1C, короткострокові дослідження показали покращення толерантності до глюкози після їжі.
Неврологічне здоров'я
Властивості морінги також можуть мати позитивний вплив на неврологічне здоров'я, яке має багато спільного з метаболічним здоров'ям. Помічено, що завдяки вмісту корисних жирів та антиоксидантів морінга може підтримувати нервову систему в профілактиці інсультів та їх ускладнень. Аналіз досліджень на тваринах з інсультом показав, що екстракт морінги значно зменшує площу пошкодження мозку і рівень шкідливих сполук, одночасно підвищуючи рівень антиоксидантних ферментів, які захищають клітини від пошкодження.
Антиоксидантні властивості в поєднанні з потенційною модуляцією ліпідного профілю дозволяють припустити, що морінга може знизити ризик інсульту, захищаючи судини і зменшуючи фактори ризику, пов'язані з метаболічними захворюваннями. Для підтвердження цих результатів необхідні подальші дослідження на людях.
Морінга проти патогенних мікроорганізмів
Окрім впливу на організм людини, Moringa oleifera може також мати антимікробні властивості, пригнічуючи певні патогенні мікроорганізми. Мікробіологічні дослідження показали, що екстракти морінги можуть боротися з різними бактеріями та грибками, а ізотіоціаніни в основному відповідають за ці ефекти. Екстракт кореня морінги може бути ефективним проти багатьох бактерій і грибків, тоді як екстракт листя пригнічує ріст таких бактерій, як кишкова паличка і стафілокок. Різні види екстрактів листя, насіння і стебел можуть ефективно використовуватися проти грибків, таких як Aspergillus і Penicillium. Крім того, антимікробна активність спостерігається у соку листя.
Джерела:
- Brar, S., Haugh, C., Robertson, N., Owuor, P. M., Waterman, C., Fuchs, G. J., 3rd, & Attia, S. L. (2022). The impact of Moringa oleifera leaf supplementation on human and animal nutrition, growth, and milk production: A systematic review. Phytotherapy research : PTR, 36(4), 1600–1615. https://doi.org/10.1002/ptr.7415
- Ramamurthy, S., Varghese, S., Sudarsan, S., Muruganandhan, J., Mushtaq, S., Patil, P. B., Raj, A. T., Zanza, A., Testarelli, L., & Patil, S. (2021). Moringa oleifera: Antioxidant, Anticancer, Anti-inflammatory, and Related Properties of Extracts in Cell Lines: A Review of Medicinal Effects, Phytochemistry, and Applications. The journal of contemporary dental practice, 22(12), 1483–1492.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.