Лактоза - це дисахарид, що складається з глюкози та галактози. Про неї існує багато міфів, так само як і про молоко. Перш за все, важливо розрізняти різні типи продуктів. Молоко, йогурт, сир і, наприклад, сухий сироватковий протеїн - це різні продукти.
- Між правдою та міфом
- Що таке гіполактазія?
- Що спричиняє гіполактазію?
- Яка кількість лактози може викликати проблеми?
- Чи може сироватковий білок викликати проблеми?
- Процеси, захворювання, що впливають на всмоктування лактози
- Підсумок
Між правдою та міфом
Загальноприйнято вважати, що молоко викликає багато суперечок. Деякі з них мають міфологічне підґрунтя, легенди з чуток, історії та напівправду, але деякі наукові факти не можна легко відкинути. Той факт, що молоко є джерелом лактози - це лише верхівка айсберга проблем. Воно також містить багато гормонів, які не обов'язково мають позитивний вплив на організм людини.
Мене постійно запитують, що їсти, а чого уникати. Я не хочу нав'язувати комусь складний стиль харчування, я можу лише порадити певні речі, а рішення має бути прийняте індивідуально. Люди дуже неохоче змінюють свої харчові звички, а деякі з них зводять в могилу, і в цих словах немає ніякого перебільшення.
Що таке гіполактазія?
Фермент лактаза міститься у ворсинках (мікроворсинках) тонкого кишечника. Він розщеплює і гідролізує лактозу з їжі, щоб глюкоза і галактоза могли транспортуватися через клітинні мембрани. Всмоктування вимагає не тільки ферментативної активності, але й достатнього часу проходження через слизову оболонку тонкої кишки.
Якщо фермент лактази відсутній або недостатній (гіполактазія), неабсорбовані цукри осмотично притягують рідину в просвіт кишечника. Надходження рідини в кишечник приблизно втричі перевищує кількість, передбачену осмоляльністю цукру.
Що спричиняє гіполактазію?
Гіполактазія призводить до того, що до 75% лактози з їжі потрапляє в незміненому вигляді через тонкий кишечник у товстий, де вона швидко метаболізується кишковими бактеріями, спричиняючи вироблення надмірної кількості рідини та газу в кишечнику. Однак симптоми, які відчувають пацієнти, залежать від кількості спожитої лактози та здатності пацієнта перетравлювати лактозу.
Яка кількість лактози може викликати проблеми?
У пацієнтів з гіполактазією дорослого типу кількість проковтнутої лактози, необхідна для виникнення симптомів, варіює, але, як повідомляється, становить приблизно від 12 до 18 г (237 мл до 355 мл молока). На вираженість симптомів після вживання лактози впливають декілька факторів, включаючи етнічну приналежність та вік пацієнта; старші пацієнти є більш сприйнятливими.
Прийом невеликої або помірної кількості лактози зазвичай викликає здуття живота, спазми та інші розлади, але не спричиняє діарею. Прийом більшої кількості лактози, швидший час спорожнення шлунка і швидший кишковий транзит сприяють розвитку більш тяжких симптомів. І навпаки, підвищена активність лактази в тонкому кишечнику зменшує симптоми. Інші продукти харчування та наявність відповідної мікрофлори в товстому кишечнику можуть викликати у пацієнтів більш важкі симптоми.
Чи може сироватковий білок викликати проблеми?
Наразі це вкрай малоймовірно. Технології не стоять на місці. Якщо раніше у ДПК було багато лактози («багато» для білкової поживної речовини), то сьогодні це все частіше кількість, яку можна просто проігнорувати (якщо тільки хтось не споживає кілька сотень грамів білкової поживної речовини за один раз).
У деяких випадках скарги викликані силою навіювання або загальною поганою поведінкою відповідної людини. Деякі люди мали численні проблеми задовго до того, як почали вживати білкові нутрієнти, які вимагають лабораторних аналізів і консультації лікаря.
Крім того, трапляється, що люди тягнуться до згубних для здоров'я продуктів, які піддаються високому ступеню обробки і містять сумнівні для здоров'я інгредієнти. Вони можуть містити лактозу, яку туди просто додають.
Процеси, захворювання, що впливають на всмоктування лактози
Ураження тонкого кишечника:
- ВІЛ-ентеропатія
- Регіонарні запальні захворювання кишечника
- Спру (целіакія та тропічна)
- Хвороба Уіппла (кишкова ліподистрофія)
- Тяжкий гастроентерит
Ураження декількох органів одночасно:
- Карциноїдний синдром
- Муковісцидоз
- Діабетична гастропатія
- Квашиоркор
- Синдром Золлінгера-Еллісона
Ятрогенні (спричинені втручанням):
- Хіміотерапія
- Індукований колхіцином
- Променевий ентерит (контакт з радіоактивними сполуками в медицині, радіоактивно забрудненими продуктами тощо).
Підсумок
Користь молока є суперечливою, і ви повинні самі вирішити, чи є воно необхідним компонентом вашого раціону. Протеїнові добавки розвинулися і є рекомендованим продуктом, оскільки вони містять незначну кількість лактози або, в безлактозних версіях, взагалі не містять лактози. Існує багато потенційних причин непереносимості лактози; перш за все, важливо враховувати, чи є цей вид цукру для нас важливим компонентом раціону.
Джерела:
Partial chemical and functional characterization of milk whey products obtained by different processes
Swagerty DL Jr, Walling AD, Klein RM. Lactose intolerance. Am Fam Physician. 2002 May 1;65(9):1845-50. Erratum in: Am Fam Physician. 2003 Mar 15;67(6):1195. PMID: 12018807.
Fabiane La Flor Ziegler I in. Partial chemical and functional characterization of milk whey products obtained by different processes http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000100009
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.