Коли ви хочете збільшити споживання вітаміну С, ви починаєте частіше тягнутися до фруктів. Цитрусові, ківі, полуниця та смородина мають високий вміст цього вітаміну. Але є ще один тропічний фрукт, який є його винятковим джерелом. Це ацерола, також відома як барбадоська вишня.
![ацерола]()
- Що це за фрукт?
- Чому варто звернути увагу на ацеролу?
- Користь для здоров'я
- Як вживати плоди ацероли?
- Підсумок
Ацерола містить набагато більше вітаміну С, ніж апельсини чи лимони! У 100 г ацероли часто міститься понад 1 600 мг вітаміну. Для порівняння, в апельсині його міститься 50 мг, в лимоні - 53 мг. Крім того, ацерола містить антиоксиданти, такі як каротиноїди та антоціани. Вони корисні для здоров'я шкіри, травлення та захищають нас від раку.
Що це за фрукт?
Ацерола - це невеликий ягодоподібний фрукт, який росте на тропічному чагарнику, що належить до сімейства мальпігієвих (Malpighiaceae). Вона походить з теплих частин світу, включаючи Мексику, Вест-Індію та Карибський басейн. За поживністю плоди ацероли мають багато спільного як з чорницею, так і з іншими видами вишні.
Чому варто звернути увагу на ацеролу?
![ацерола]()
Найпоширеніша причина, чому люди споживають цей фрукт у вигляді екстракту або порошкоподібної добавки, полягає в тому, що він багатий на вітамін С. У минулому її використовували для профілактики дефіциту вітаміну С і пов'язаних з ним захворювань, таких як цинга.
Споживання лише трьох невеликих плодів ацероли на день може задовольнити потребу дорослої людини у вітаміні С.
Ацерола також містить ще один важливий антиоксидант - вітамін А, а також невелику кількість вітамінів групи В, магнію, калію, міді, цинку та заліза. У плодах ацероли міститься приблизно стільки ж вітаміну А, скільки в моркві, яка, як відомо, є одним з найбільших джерел цього вітаміну.
100 г свіжих вишень ацероли (приблизно одна чашка) містить:
- 32 калорії
- 0,5 г білка
- 8 г вуглеводів
- 1 г клітковини
- 1680 мг вітаміну С (1800% добової потреби)
- 38 мг вітаміну А (15% ДД)
- 0,8 мг міді (10% DZ)
- пантотенова кислота 0,309 мг (6% ДД)
- рибофлавін 0,06 мг (5% ДД)
- 18 мг магнію (4% DZ)
- 146 мг калію (3% ДЗ)
- тіаміну 0,02 мг (2% ДЗ).
Плоди багаті на поліфенольні флавоноїдні сполуки, які називаються антоціановими глікозидами. Антоціани відповідають за насичений червоний, фіолетовий або синій колір плодів ацероли; ці сполуки найбільше сконцентровані в шкірці плодів.
Користь для здоров'я
![ацерола]()
Ацерола:
- підтримує імунну систему і допомагає боротися з розвитком захворювань
- покращує здоров'я травлення та метаболізм
- підтримує когнітивні функції
- має протигрибкові та антибактеріальні властивості
- допомагає підтримувати здоров'я волосся та шкіри
- підтримує здоров'я ротової порожнини.
Як вживати плоди ацероли?
Плоди ацероли, хоча їх рідко можна знайти в магазинах, можна їсти сирими. Ви також можете приготувати їх або вживати як сік чи добавку. Просто розчиніть 1 г продукту в 100-150 мл води або соку і пийте один раз на день, щоб забезпечити себе 250 мг натурального вітаміну С. Вживаючи цю добавку, ви отримуєте до 100 порцій цієї унікальної форми вітаміну С.
Підсумок
Плоди ацероли - чудове джерело натурального вітаміну С, необхідного для підтримки здоров'я, особливо в період застуди та підвищеного ризику інфікування. Хоча ми не зможемо купити її в кожному магазині, варто придбати хоча б добавку з екстрактом ацероли.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.