Пробіотики та пребіотики - в чому різниця?

Про важливість кишкових бактерій сьогодні говорять все більше і більше. Бактерії більше не асоціюються лише з патогенними збудниками. Корисні бактерії, які населяють наш кишечник, мають цілу низку переваг для здоров'я, підтримують роботу травної системи та зміцнюють імунітет.

жіноча - травлення, пробіотики

  1. Хороші та погані бактерії
  2. Що таке пробіотики?
  3. У яких продуктах можна знайти пробіотики?
  4. У чому полягає робота трильйонів бактерій, що живуть у кишечнику?
  5. Що таке пребіотики?
  6. Інші переваги пребіотиків
  7. Для кого призначені пробіотики?
  8. Добавки та кисломолочні продукти
  9. Підсумок

Хороші та погані бактерії

Зазвичай слово «бактерії» асоціюється у нас з чимось поганим, з хворобами. Однак не всі бактерії погані. Насправді, лише невелика кількість штамів бактерій є поганими, тоді як решта нешкідливі, а деякі, такі як лактобактерії та ацидофільні палички, просто необхідні для нас. Ці «хороші» бактерії, які живуть у нашому кишечнику, відповідають за наше здоров'я, функціонування імунної системи і, перш за все, за безперебійну роботу нашої травної системи.

Що таке пробіотики?

Назва пробіотик походить від грецького «pro bios» - для життя. Пробіотики також відомі як функціональні продукти харчування. Згідно з визначенням ВООЗ, пробіотики - це живі мікроорганізми, які при вживанні в достатній кількості сприятливо впливають на здоров'я. Найчастіше в якості пробіотиків використовують молочнокислі бактерії з родів Lactobacillus і Bifidobacterium. Будь-який мікроорганізм, визнаний пробіотиком, повинен мати задокументований ефект, що сприяє зміцненню здоров'я.

У яких продуктах можна знайти пробіотики?

мариновані продукти

Пробіотики можна знайти в йогуртах, соліннях та пробіотичних добавках. Вони містять штами біфідо- та ацидофільних бактерій. Дослідження показали, що колонії цих бактерій можуть рости в нашому кишечнику зі збільшенням споживання пробіотиків, що призводить до посилення травної функції, підвищення функції імунної системи та більшої стійкості до харчових алергій і непереносимості.

У чому полягає робота трильйонів бактерій, що живуть у кишечнику?

По-перше, вони розщеплюють і переробляють поживні речовини, з якими травний тракт не може впоратися. Крім того, вони виробляють хімічні речовини, в тому числі коротколанцюгові жирні кислоти, які допомагають підтримувати здоров'я травної системи.

Коротколанцюгові жирні кислоти, що виробляються пробіотичними бактеріями, пов'язані зі здоров'ям товстої кишки. Дослідження показують, що вироблення цих жирних кислот може захистити від раку товстої кишки.

Крім того, коротколанцюгові жирні кислоти, що виробляються пробіотичними кишковими бактеріями, можуть впливати на гормони апетиту і відігравати певну роль у профілактиці ожиріння. Крім того, вони сприяють кращому засвоєнню мінералів, таких як кальцій. Від 70 до 80% імунної системи знаходиться в кишечнику.

Що таке пребіотики?

Пребіотики - це їжа для нашої кишкової мікрофлори. Збільшення споживання пребіотиків також збільшує кількість «хороших» кишкових бактерій. Пребіотики - це в основному низькомолекулярні вуглеводи, які можна знайти в їжі.

Пребіотики - визначення

Ми визначаємо пребіотики як речовини, що присутні або вводяться в їжу, щоб стимулювати розвиток нормальної кишкової флори, тим самим покращуючи здоров'я. Пребіотики, на відміну від пробіотиків, не містять жодних мікроорганізмів, а лише стимулятори. Пребіотики - це фактично компоненти їжі, які не перетравлюються в шлунково-кишковому тракті, таким чином стимулюючи ріст «хороших бактерій», впливаючи на їх кількість і колонізацію кишечника.

Найвідоміші пребіотики

Два найпопулярніші пребіотики в продуктах харчування - це інулін та олігофруктоза. Продукти, що містять пребіотики: спаржа, артишоки, корінь цикорію, цибуля-порей, вівсянка, цибуля, пшеничні висівки, банани та часник.

Можливі проблеми

На жаль, деякі люди відчувають кишкові проблеми, такі як гази та здуття живота, внаслідок вживання продуктів, багатих на пребіотики. У багатьох випадках це лише тимчасова проблема, яка минає, як тільки травний тракт адаптується. Однак іноді проблема може бути більш постійною, наприклад, у людей, чутливих до ферментації клітковини. Щоб зменшити ризик неприємних ефектів від пребіотиків, вводьте їх у свій раціон поступово.

Інші переваги пребіотиків

Пребіотики мають й інші переваги! Пребіотик інулін допомагає контролювати рівень цукру в крові, а дієта, багата на пребіотики, може дещо знизити рівень холестерину.

Так само, як ви можете купити пробіотичні добавки, також доступні пребіотичні добавки. Зазвичай вони містять корінь цикорію, інулін або довгі ланцюжки вуглеводів, які називаються олігосахариди.

Ви можете успішно скористатися перевагами природних джерел пребіотиків. Джерела, багаті на пребіотики, такі як вівсянка, банани, часник, цибуля, артишоки та спаржа, додатково містять вітаміни, мінерали та фітохімічні речовини.

Для кого призначені пробіотики?

чоловіки - пробіотики

Прийом пробіотиків найчастіше рекомендують під час антибіотикотерапії або при певних захворюваннях. Однак, зважаючи на сучасну оброблену їжу, забруднення повітря та часту антибіотикотерапію, кількість бактерій, що живуть у нашому кишечнику, набагато менша, ніж була навіть десяток років тому.

Добавки та кисломолочні продукти

Дослідження показали, що споживання пробіотиків і пребіотиків значно збільшує кількість «хороших» кишкових бактерій, що позитивно впливає на імунну систему і травлення. Пробіотики та пребіотики з продуктів харчування повинні бути присутніми в нашому раціоні щодня. Періодично варто додатково підтримувати себе харчовими добавками.

Хороший спосіб включити пребіотики і пробіотики в раціон - це кисломолочні продукти, такі як кефір і йогурт. У цих напоях колонії бактерій містяться в пребіотичному середовищі, що робить їх більш активними.

Здорові соління

Варто також забезпечити споживання маринованих продуктів, а також свіжих овочів, фруктів і цільнозернових продуктів. Пробіотичні добавки також є хорошим вибором, оскільки кількість бактерій в них набагато вища, ніж в йогурті, і вони також забезпечують більш ніж один вид корисних бактерій в одній капсулі добавки.

Слід також зазначити, що прийнято вважати, що фізично активні люди не мають проблем зі здоров'ям. На жаль, це не зовсім так. Хоча спорт благотворно впливає на наше здоров'я, за оцінками, до 70% спортсменів схильні до ризику розвитку різних шлунково-кишкових скарг. Інтенсивні заняття спортом є своєрідним стресором для нашого організму, а це, як відомо, не найкращим чином позначається на стані нашого кишечника. Багато клінічних досліджень підтверджують корисність пробіотиків для спортсменів та фізично активних людей.

Підсумок

Присутність пробіотиків і пребіотиків у раціоні значно сприяє кращому функціонуванню травної та імунної систем.

ОЦІНІТЬ СТАТТЮ:
0 / 5 5 0
SFD
Ваш кошик (...)
Продукт додано Продукт видалено У Ваш кошик додано продукти з іншого пристрою Ми відновили Ваш кошик з іншого пристрою
Продукт додано