Не всі жири, якими ми забезпечуємо наш організм, використовуються тільки та виключно в енергетичних цілях. Деякі з них мають особливі властивості – завдяки їм наш організм функціонує ефективніше. До жирних кислот цього типу належить КЛК, тобто кон’югована лінолева кислота, яка міститься у м’ясі та молочних продуктах.
- Що таке КЛК?
- Джерела КЛК
- Чи КЛК сприяє схудненню?
- Потенційна користь для здоров’я
- Які дози є ефективними?
- Про що варто пам’ятати і як використовувати ці знання?
КЛК вважається жирною кислотою. Її споживання має багато переваг для здоров’я. Вона також використовується як елемент підтримки схуднення. Що треба знати про неї?
Що таке КЛК?
Ліноленова кислота є однією із найпоширеніших омега-6 жирних кислот. «Кон’югація» стосується розташування подвійних зв’язків у молекулі кислоти. Існує аж 28 різновидів КЛК. Різниця полягає в тому, що між різними формами подвійні зв’язки в хімічній структурі розташовані по-різному.
Тому КЛК по суті є поліненасиченою жирною кислотою, яка належить до так званих трансжирів, споживання яких не рекомендується, і нас застерігають від споживання жирів цього типу. Однак різниця полягає в тому, що КЛК природним чином зустрічається у харчових продуктах, і цього не слід боятися. Численні дослідження свідчать про протилежне: КЛК має властивості, корисні для здоров’я.
Джерела КЛК
Основними джерелами КЛК у раціоні є молочні продукти та яловичина, особливо тих тварин, яких годують травою. Кількість КЛК у м’ясі залежить від того, чим годували тварин. Наприклад, у корів, яких годували травою, вміст КЛК був на 300-500% вищим, ніж у тварин, яких годували зерном. В середньому кількість КЛК, яка споживається з їжею в «середньостатистичному» раціоні, становить приблизно 150 мг для жінок і 200 мг для чоловіків на добу.
Чи КЛК сприяє схудненню?
Перша активність кислоти КЛК спостерігалася у дослідженнях на мишах, де відзначався її ефект боротьби з раком. Наступним кроком було звернення уваги на те, що КЛК може допомагати при боротьбі з жиром. У міру того, як збільшувався ризик епідемії ожиріння, збільшувався й інтерес до КЛК як до елемента, що регулює масу тіла. Дослідження на тваринах свідчать про те, що КЛК може мати кілька позитивних ефектів у контексті схуднення.
Під час прийому добавок було помічено, що КЛК впливає на:
- зменшення споживання їжі
- збільшення спалювання жирової тканини
- стимулювання розщеплення жиру
- запобігання повторному накопиченню жиру
Деякі дослідження на людях показують, що КЛК може значно вплинути на зменшення жирової тканини, а навіть стимулювати ріст м’язової маси.
Потенційна користь для здоров’я
У випадку КЛК користь для здоров’я спостерігається при довготривалому споживанні. Це означає, що добавку потрібно вживати майже 6 місяців, якщо ми хочемо, щоб вона мала ефект. Тому ми повинні подбати про те, щоб у нашому раціоні не бракувало продуктів, багатих КЛК.
У довгострокових дослідженнях було виявлено, що раціон, багатий КЛК, допомагає запобігти багатьом захворюванням нашого організму, особливо він знижує ризик розвитку цукрового діабету 2 типу та раку (14). Додавання КЛК у раціон дає дуже добрі ефекти для людей з проблемами обміну речовин.
Які дози є ефективними?
У більшості наукових досліджень використовувалися дози від 3,2 до 6,4 г на день. Щоправда, таку кількість важко отримати тільки з харчових продуктів, тому необхідно підтримувати раціон за допомогою дієтичних добавок. В одному з досліджень було встановлено, що необхідно вживати мінімум 3 г на добу. Така кількість необхідна для запуску процесів, пов’язаних зі схудненням. Дози до 6 г на день вважаються відносно безпечними, без побічних ефектів. Ризик виникнення побічних ефектів збільшується разом із дозою.
Про що варто пам’ятати і як використовувати ці знання?
КЛК належить до трансжирів, які корисні для здоров’я, але на відміну від трансжирів, що містяться в оброблених харчових продуктах, КЛК має властивості, які підтримують організм. Її дія демонструє потенційні переваги, що покращують метаболізм. Як показують дослідження, вона також має потенційні переваги у підтримці боротьби з ожирінням, підтримує роботу серця та має протиракову дію.
Рекомендована доза, яка підтримує організм, починається з 3 г на день.
Джерела:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10428978/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12045395/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21427742/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19424218/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22332075/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16183568/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10531600/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2826589/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17449580/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11110851/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16924272/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22261578/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11110851/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22648724/
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.