Замінники цукру, які можна використовувати для зниження калорійності раціону та глікемічного навантаження продуктів, мають як синтетичних, так і природних "представників". Прикладом цукрозамінника природного походження є стевія, яка видобувається з листя і доступна в багатьох продуктових магазинах у вигляді таблеток, порошку або кристалів, а іноді навіть у вигляді готового розчину.
- Що таке стевія?
- Наскільки солодка стевія?
- Чи містить стевія калорії?
Що таке стевія?
Стевія - це загальна назва підсолоджувача на основі біологічно активних глікозидів, що містяться в листі зеленого чагарнику стевії ребаудіани (Stevia rebaudiana). Ці сполуки відомі під загальною назвою стевіолглікозиди, але до групи також входять стевіозиди та ребаудіозиди, а також дулкозиди. Окрім активації рецепторів, що відповідають за сприйняття солодкого смаку, стевіолові глікозиди також мають потенціал для зміцнення здоров'я. Подібно до багатьох інших глікозидних сполук рослинного походження, специфічні для стевії глікозиди мають антиоксидантну дію.
Наскільки солодка стевія?
За різними оцінками, стевія має рівень солодкості в діапазоні від 150 до 400 разів вищий, ніж столовий цукор. Однак вона активує солодкі рецептори в роті з миттєвою затримкою порівняно з солодкістю сахарози. В результаті смак сприймається довше. Стевію можна використовувати для підсолоджування самостійно, але певний рівень синергії у формуванні солодощі того чи іншого продукту було продемонстровано, коли вона змішується з еритритом або сукралозою.
Поєднувати стевію з іншими підсолоджувачами рекомендується, зокрема, тому, що у великих дозах вона може залишати злегка гіркуватий присмак. Крім того, що стевія солодша за цукор, вона також відрізняється відносно високою термостійкістю і стійкістю до низьких і високих рівнів pH. Використовуючи її замість цукру, можна уникнути проблем з карієсом. Під час термічної обробки при високих температурах вона не утворює шкідливих для здоров'я сполук, таких як ті, що утворюються під час смаження або випікання продуктів, що містять цукор.
Чи містить стевія калорії?
Оскільки організм не може отримувати енергію з глікозидних сполук, стевія класифікується як підсолоджувач з нульовою калорійністю. Верхня допустима межа споживання становить приблизно 4 мг глікозидів стевіолу, виражених в еквіваленті стевіолу на кілограм маси тіла на добу, але цей рівень споживання вважається дуже високим. Рідко виникає необхідність у використанні таких великих кількостей.
Властивості стевії можуть бути особливо оцінені людьми, які сидять на редукційних дієтах, пов'язаних з ожирінням, діабетом 2 типу і метаболічним синдромом в цілому. За деякими спостереженнями, вона також може сприятливо впливати на контроль апетиту, тому її можна використовувати, наприклад, як солодкий напій перед їжею. Існують також вказівки на протизапальну дію біологічно активних сполук, присутніх у стевії. Додавання цього підсолоджувача до продуктів з високим вмістом вуглеводів може знизити ризик гіперглікемії.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.