Солодка, також відома як Glycyrrhiza glabra, має складну хімічну структуру і широкий спектр застосування в харчовій, косметичній та трав'яній промисловості. Її історія сягає глибокої давнини, згадки про неї зустрічаються в китайських, єгипетських і грецьких працях, де вона вважалася ресурсом виняткової важливості. Незважаючи на численні дослідження і застосування, з лакрицею все ще експериментують, щоб знайти сфери людського життя, де вона може бути корисною.
![лакриця]()
- Зовнішній вигляд і поширення солодки
- Властивості лакриці
- Використання лакриці
- Використання унікальних властивостей
- Ефекти лакриці
Зовнішній вигляд і поширення солодки
Солодка - багаторічна рослина, що належить до родини бобових (Fabaceae), зазвичай досягає висоти від 1 до 1,5 метра, має характерний чагарниковий вигляд і розгалужену кореневу систему. У природних умовах солодка росте переважно в помірному і теплому кліматі - її ареали включають райони Центральної Азії, Близького Сходу, Південної Європи і Північної Індії. Завдяки своїй високій сировинній цінності рослина також комерційно культивується в інших районах з відповідними агрокліматичними умовами, особливо в Китаї, Ірані, Туреччині та країнах Середземномор'я.
Найцінніші частини
Підземні органи, тобто кореневища і коріння, є найбільш цінними частинами рослини. Вони товсті, м'ясисті, блідо-жовтого кольору і волокнистої структури. Стебла тонковолосисті, з непарноперистим листям, що складається з 9-17 листочків, еліптичної форми. Квітки метеликоподібної форми, зібрані в суцвіття, зазвичай фіолетово-блакитного або бузкового кольору. Плід - однонасінна стручкоподібна коробочка, вкрита залозками.
Властивості лакриці
![лакриця]()
Унікальний смак і солодкість
Корінь солодки вирізняється інтенсивним, солодким і тривалим післясмаком, завдяки наявності гліциризину, тритерпеноїдного сапоніну, солодкість якого в 30-50 разів перевищує солодкість сахарози. Аромат лакриці має солодко-деревний профіль з нотками анісу і бальзаму, що відрізняє її від типово солодких на смак рослин.
Флавоноїди
Солодка також містить флавоноїди, такі як ліквіритин, ізоліквіритин і глабридин, які відповідають за жовтуватий колір і тонкий аромат сировини. Текстура сушеного кореня тверда і масляниста, а його гігроскопічність (регуляція поглинання води) впливає на термін зберігання і способи переробки. У порошкоподібному вигляді колір варіюється від блідо-жовтого до коричневого залежно від способу сушіння та подрібнення.
Використання лакриці
![лакричне желе]()
У європейській та близькосхідній традиції лакрицю використовували для виробництва характерних чорних цукерок, льодяників і смакових екстрактів, джерела інтенсивної солодощі та пряного аромату. Сьогодні екстракт лакриці є смаковим інгредієнтом напоїв кола, кореневого пива, молочних продуктів, жувальних гумок та ароматизованої кави.
Використання унікальних властивостей
Завдяки природним піноутворювальним властивостям і термостійкості, водні та гліцеринові екстракти лакриці використовуються в технології безалкогольного пива та ферментованих напоїв. В азіатській кухні, особливо китайській та індійській, лакриця виступає як спеція. Вона входить до складу таких сумішей, як «п'ять спецій», є добавкою до бульйонів, маринадів і соусів, а також використовується для ароматизації м'яса, особливо качки і свинини, яким вона надає солодкувато-пряні нотки.
Ефекти лакриці
Ротова порожнина
Наявні клінічні дані вказують на те, що солодка (Glycyrrhiza glabra) демонструє значний терапевтичний потенціал при місцевому застосуванні в ротовій порожнині та глотці. При лікуванні рецидивуючого афтозного стоматиту препарати солодки у вигляді паст, пластирів або ополіскувачів (1-5%) значно зменшували розмір ураження, зменшували біль і скорочували час загоєння до 4-8 днів, завдяки, серед іншого, зменшенню оксидативного стресу, підвищенню рівня EGF (фактор росту епітелію) та усуненню таких бактерій, як Streptococcus mutans і Porphyromonas gingivalis, не спричиняючи при цьому побічної дії.
Педіатрія
У педіатричній популяції лакриця, яка використовується як інгредієнт льодяників, гелів, паст або жувальних гумок, зменшувала кількість Streptococcus mutans і пригнічувала утворення біоплівки, таким чином протидіючи карієсу шляхом стабілізації рН ротової порожнини. Льодяникова форма виявилася особливо добре прийнятною для дітей, що сприяло дотриманню режиму лікування.
Біль у горлі
Протизапальний ефект лакриці також був підтверджений в контексті болю в горлі після інтубації. Аналіз п'яти досліджень за участю понад 600 пацієнтів показав, що її місцеве застосування перед операцією значно зменшувало як частоту, так і вираженість болю в першу добу після екстубації.
Здоров'я печінки та кишечника
Гепатопротекторний потенціал солодки був підтверджений в результаті аналізу п'ятнадцяти досліджень за участю 1 367 пацієнтів із захворюваннями печінки. Було виявлено значне зниження рівнів АЛТ і АСТ, особливо після застосування очищених форм гліциризинової кислоти, з незначними побічними ефектами, пов'язаними із затримкою натрію. У доклінічних дослідженнях виразкового коліту екстракти солодки показали протизапальну, імуномодулюючу та антиоксидантну дію, покращуючи гістологію, довжину кишечника, рівень ФНП-α та склад мікробіоти.
Вплив на інші параметри здоров'я
При аналізі 26 досліджень за участю 985 осіб було виявлено помірне зниження маси тіла та ІМТ після прийому флавоноїдів солодки, але цей ефект співіснував з підвищенням діастолічного артеріального тиску, що обмежує їх застосування у пацієнтів з гіпертонією. Подібний вплив на артеріальний тиск спостерігався після короткочасного та хронічного вживання препаратів гліциризинової кислоти.
Відзначено підвищення систолічного і діастолічного артеріального тиску та зниження рівня калію, активності реніну і альдостерону, що пояснюється впливом гліциризинової кислоти та її метаболітів на шляхи метаболізму азоту, що підтверджено молекулярними дослідженнями. Варто знати, що препарати, багаті на флавоноїди, суттєво не впливали на артеріальний тиск, що підкреслює фармакологічні відмінності між активними компонентами лакриці та необхідність індивідуального підбору.
Джерела:
- Dorsareh F, Vahid-Dastjerdi G, Bouyahya A, Zarshenas MM, Rezaie M, Yang WM, Amiri-Ardekani E. Topical Licorice for Aphthous: A Systematic Review of Clinical Trials. Iran J Med Sci. 2023 Sep;48(5):437-447. doi: 10.30476/IJMS.2022.94467.2576. PMID: 37786470; PMCID: PMC10541548.
- Tharakan AP, Pawar M, Kale S. Effectiveness of licorice in preventing dental caries in children: A systematic review. J Indian Soc Pedod Prev Dent. 2020 Oct-Dec;38(4):325-331. doi: 10.4103/JISPPD.JISPPD_100_20. PMID: 33402612.
- Nuvvula S, Nunna M, Almaz ME, Mallineni SK. Efficacy of Licorice Lollipops in Reducing Dental Caries in a Paediatric Population: A Systematic Review. Oral Health Prev Dent. 2020 Apr 3;18(2):97-102. doi: 10.3290/j.ohpd.a44138. PMID: 32238980; PMCID: PMC11654592.
- Giangrandi I, Dinu M, Napoletano A, Maggini V, Lombardi N, Crescioli G, Gallo E, Mascherini V, Antonelli M, Donelli D, Vannacci A, Firenzuoli F, Sofi F. Licorice and liver function in patients with primary liver disease: A systematic review and meta-analysis of RCTs. Phytother Res. 2024 Sep;38(9):4614-4627. doi: 10.1002/ptr.8288. Epub 2024 Jul 30. PMID: 39079711.
- Lu PD, Yuan MC, Quan XP, Chen JF, Zhao YH. Preclinical studies of licorice in ulcerative colitis: A systematic review with meta-analysis and network pharmacology. J Ethnopharmacol. 2022 Oct 5;296:115444. doi: 10.1016/j.jep.2022.115444. Epub 2022 Jun 4. PMID: 35671864.
- Kuriyama A, Maeda H. Topical application of licorice for prevention of postoperative sore throat in adults: A systematic review and meta-analysis. J Clin Anesth. 2019 May;54:25-32. doi: 10.1016/j.jclinane.2018.10.025. Epub 2018 Nov 2. PMID: 30391446.
- Wu T, Yang J, Xia J, Sun G. Effects of Licorice Functional Components Intakes on Blood Pressure: A Systematic Review with Meta-Analysis and NETWORK Toxicology. Nutrients. 2024 Nov 2;16(21):3768. doi: 10.3390/nu16213768. PMID: 39519602; PMCID: PMC11547873.
- Luís Â, Domingues F, Pereira L. Metabolic changes after licorice consumption: A systematic review with meta-analysis and trial sequential analysis of clinical trials. Phytomedicine. 2018 Jan 15;39:17-24. doi: 10.1016/j.phymed.2017.12.010. Epub 2017 Dec 9. PMID: 29433679.
- Penninkilampi R, Eslick EM, Eslick GD. The association between consistent licorice ingestion, hypertension and hypokalaemia: a systematic review and meta-analysis. J Hum Hypertens. 2017 Nov;31(11):699-707. doi: 10.1038/jhh.2017.45. Epub 2017 Jun 29. PMID: 28660884.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.