Сироватковий білок - одне з найбільш поширених джерел білка у спортивному та лікувальному харчуванні. Його висока біологічна цінність, багата амінограма і швидка засвоюваність роблять його цінним компонентом білкових добавок. Серед доступних на ринку препаратів сироваткові білки відрізняються ступенем очищення і концентрацією білка, що визначає їх поживну цінність і функціональність. Чим вищий вміст сироваткового білка в поживній речовині, тим кращий її склад.
![співмешканка з протеїновою добавкою]()
Утворення сироваткового білка
Сироватка - це рідкий побічний продукт виробництва сиру або казеїну. Коагуляція молочних білків і відділення згустку призводить до утворення рідини, яка містить сироваткові білки, розчинені у воді, лактозу, невелику кількість жиру і мінералів. Потім сироватка проходить процес ультрафільтрації або мікрофільтрації, в результаті якого великі молекули видаляються, а решта компонентів концентруються.
Наступним етапом є сушіння, в результаті якого утворюється порошок з високим вмістом білка. Готовий продукт може мати різні форми, включаючи концентрат сироваткового білка (WPC), ізолят (WPI) або гідролізат (WPH), залежно від ступеня очищення.
Сироватка на кухні
![SFD WPC 82]()
Сироватка в рідкому вигляді використовувалася в кулінарії та харчовій промисловості протягом століть. Завдяки своєму злегка солодкуватому смаку та високій поживній цінності її використовували як напій або добавку до випічки. Сьогодні молочна сироватка використовується у виробництві кисломолочних напоїв, йогуртів, молочних десертів та хлібобулочних виробів, серед іншого.
У кондитерській промисловості її використовують як інгредієнт для покращення текстури та поживної цінності продуктів, а в харчових технологіях сироватковий білок застосовують для збагачення продуктів повноцінним білком. У харчуванні тварин сироватка є важливим компонентом корму, забезпечуючи високоякісними амінокислотами та енергією з лактози.
Застереження.
Однак не слід плутати висококонцентрований сироватковий протеїн з сироватковим порошком або рідиною - тільки сироватковий протеїн є бажаним продуктом для спортсменів і людей, які дотримуються дієти.
Відмінності в поживних речовинах сироватки
![чоловіки та жінки з протеїновою добавкою WPC]()
Білкові добавки на основі сироваткового протеїну відрізняються насамперед концентрацією білка в сухій речовині, що впливає на їхню поживну цінність, а також вмістом додаткових інгредієнтів, таких як лактоза або жир. Найпоширенішими формами є концентрати сироваткового протеїну (WPC) з вмістом білка від 70% до 82%. Якщо порівнювати WPC 80 і WPC 82, то ключова відмінність полягає в їх складі - більш концентрований WPC 82 містить менше лактози і жиру.
Більш високий вміст сироватки в поживній речовині означає кращий амінокислотний профіль, особливо з точки зору наявності лейцину, ізолейцину і валіну, амінокислот з розгалуженим ланцюгом (BCAA), які відіграють ключову роль в синтезі м'язового білка. Крім того, вища чистота продукту мінімізує ризик виникнення проблем з травленням, що важливо для людей з непереносимістю лактози або харчовою чутливістю.
Вплив протеїну WPC - що говорять наукові дослідження?
Побудова м'язів
Сироватковий протеїн - один з найкраще засвоюваних білків з високою біологічною цінністю. Аналіз результатів 13 досліджень показав, що він покращує здатність м'язів працювати належним чином протягом 96 годин після тренування. У дослідженні за участю 837 осіб вживання сироваткового протеїну в поєднанні з тренуваннями з опором збільшило суху масу тіла (+0,46 кг), зменшило жирову масу (-0,62 кг) і покращило м'язову силу, особливо у людей віком до 40 років, хоча це також може сприяти розвитку м'язів у людей старшого віку.
Втрата ваги
Інший мета-аналіз підтвердив, що концентрат сироваткового протеїну сприяє зниженню маси тіла (-0,56 кг), збільшенню сухої маси (+0,77 кг) і зменшенню жирової маси (-1,12 кг), одночасно покращуючи кров'яний тиск, рівень глюкози і ліпідів. Більш тривалий прийом (>12 тижнів) може додатково знизити рівень тригліцеридів.
Вплив на здоров'я
WP у поєднанні з фізичними вправами сприяє зниженню рівня ЛПНЩ та загального холестерину, а вищі дози (>30 г/день) можуть сприяти контролю артеріального тиску у людей з надмірною вагою. Також було показано, що він може знижувати апетит і обмежувати споживання калорій. Він також може знижувати рівень С-реактивного білка (СРБ), особливо у людей з початково підвищеним запаленням.
Джерела:
- Davies RW, Carson BP, Jakeman PM. The Effect of Whey Protein Supplementation on the Temporal Recovery of Muscle Function Following Resistance Training: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2018 Feb 16;10(2):221. doi: 10.3390/nu10020221. PMID: 29462923; PMCID: PMC5852797.
- Cuyul-Vásquez I, Pezo-Navarrete J, Vargas-Arriagada C, Ortega-Díaz C, Sepúlveda-Loyola W, Hirabara SM, Marzuca-Nassr GN. Effectiveness of Whey Protein Supplementation during Resistance Exercise Training on Skeletal Muscle Mass and Strength in Older People with Sarcopenia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2023 Aug 2;15(15):3424. doi: 10.3390/nu15153424. PMID: 37571361; PMCID: PMC10421506.
- Kuo YY, Chang HY, Huang YC, Liu CW. Effect of Whey Protein Supplementation in Postmenopausal Women: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2022 Oct 10;14(19):4210. doi: 10.3390/nu14194210. PMID: 36235862; PMCID: PMC9572824.
- Connolly G, Wang Y, Bergia RE, Davis EM, Byers AW, Reed JB, Campbell WW. Whey Protein Supplementation and Type 2 Diabetes Mellitus Risk Factors: An Umbrella Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Curr Dev Nutr. 2023 Oct 14;7(12):102017. doi: 10.1016/j.cdnut.2023.102017. PMID: 38076400; PMCID: PMC10709019.
- Wirunsawanya K, Upala S, Jaruvongvanich V, Sanguankeo A. Whey Protein Supplementation Improves Body Composition and Cardiovascular Risk Factors in Overweight and Obese Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Am Coll Nutr. 2018 Jan;37(1):60-70. doi: 10.1080/07315724.2017.1344591. Epub 2017 Oct 31. PMID: 29087242.
- Zhou LM, Xu JY, Rao CP, Han S, Wan Z, Qin LQ. Effect of whey supplementation on circulating C-reactive protein: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients. 2015 Feb 9;7(2):1131-43. doi: 10.3390/nu7021131. PMID: 25671415; PMCID: PMC4344580.
- Li M , Liu F . Effect of whey protein supplementation during resistance training sessions on body mass and muscular strength: a meta-analysis. Food Funct. 2019 May 22;10(5):2766-2773. doi: 10.1039/c9fo00182d. PMID: 31041966.
- Mollahosseini M, Shab-Bidar S, Rahimi MH, Djafarian K. Effect of whey protein supplementation on long and short term appetite: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2017 Aug;20:34-40. doi: 10.1016/j.clnesp.2017.04.002. Epub 2017 May 8. PMID: 29072167.
- Vajdi M, Musazadeh V, Zareei M, Adeli S, Karimi A, Hojjati A, Darzi M, Shoorei H, Abbasalizad Farhangi M. The effects of whey protein on blood pressure: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2023 Sep;33(9):1633-1646. doi: 10.1016/j.numecd.2023.05.025. Epub 2023 May 26. PMID: 37419751.
- Hajizadeh-Sharafabad F, Sharifi Zahabi E, Tarighat-Esfanjani A. Role of whey protein in vascular function: a systematic review and meta-analysis of human intervention studies. Br J Nutr. 2022 Aug 28;128(4):659-672. doi: 10.1017/S0007114521003676. Epub 2021 Sep 13. PMID: 34511143.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.