Мода на здорове харчування і вживання продуктів з розділу "суперфуди" охоплює все більш широку аудиторію, особливо ці продукти вживають люди, які хочуть поліпшити своє здоров'я і ті, для кого важлива естетика фігури. Одним з дуже цікавих і цінних продуктів, які ми можемо знайти на полицях зі словом "health food", є ягоди годжі.
![ягоди годжі]()
- Відомі з давніх-давен, цінуються знову і сьогодні
- Що таке ягоди годжі?
- Цінні властивості ягід годжі
- Вітаміни та мінерали, що містяться в цих непримітних плодах
- Як використовувати ягоди годжі на кухні?
- Вівсяно-яєчні кульки з ягодами годжі
- Ягоди годжі, на що звернути увагу?
- Резюме
Відомі з давніх-давен, цінуються знову і сьогодні
Їхні властивості вже багато-багато років використовуються в натуральній медицині. Що ж містять ягоди годжі? Яка їхня поживна цінність? Як ми можемо використовувати їх на кухні? На ці та інші питання я відповім у наступній статті.
Що таке ягоди годжі?
Ягоди годжі - це плоди китайської рослини, яка називається терен або багряник. Однак назва «годжі» відноситься тільки до плодів тибетського терну. Вони ростуть у помірному та субтропічному кліматі Китаю, Тибету та Монголії.
Рослина дуже проста у вирощуванні і навіть може бути висаджена поодинці, маючи на увазі, що терен потребує добре освітленого сонцем місця. Він стійкий до морозів, але також до посухи або високих температур, а також до забруднення повітря. Він також переносить надмірну вологість.
Цвіте терен з червня по вересень. Кущі Lycium Barbarum, на яких ростуть ягоди годжі, сильно розгалужені, виростають від 1 до приблизно 3 метрів у висоту. Плоди, з іншого боку, мають розмір близько 2 см. Чагарник має темно-зелене листя, досить жорстке і тонке.
Під час збору врожаю ягоди струшують на спеціальні килимки, а потім сушать у затіненому місці. Свіжі ягоди годжі не можна торкатися голими руками, оскільки відбувається процес окислення, і ягода може набути чорнуватого кольору. Ягоди годжі - це продукт, який став постійним елементом нашого меню, з багатьма цінними вітамінами та мінералами, і який цінує все більше поляків.
Цінні властивості ягід годжі
![ягоди годжі]()
Джерело білка
Ці фрукти мають багато цінних властивостей. Вони є повноцінним джерелом білка. Вони містять 19 різних амінокислот, у тому числі 8 незамінних амінокислот, тобто амінокислот, які ми повинні отримувати з їжею. Крім того, вони містять вуглеводи і жири, в тому числі ненасичені жирні кислоти групи омега-6, які відповідають за вироблення гормонів, а також за правильне функціонування нашого мозку і нервової системи.
Інфекції та імунітет
У ягодах годжі дуже цінним компонентом вважається біоактивний полісахаридний комплекс LBP (полісахариди Lycium Barbarum). Він проявляє протиракову та антиоксидантну дію, а також підтримує роботу нашої імунної системи. Серед іншого, ці ягоди також рекомендують для лікування ревматизму, а також під час різних інфекцій, коли наш імунітет ослаблений.
![чай з ягід годжі - імунітет]()
Серце і кров'яний тиск
Вони містять циперон, який сприятливо впливає на роботу серця і кров'яний тиск. Крім того, ягоди містять бетаїн, який використовується для вироблення холіну, що відіграє значну роль у профілактиці серцевих захворювань. Позитивно впливає на роботу нирок, печінки, а також на рівень холестерину (завдяки β-ситостерину та комплексу LBP, серед іншого, знижують рівень холестерину) та цукру в крові.
Інші переваги
Введення їх у раціон полегшує респіраторні скарги. Вважається, що вони також сприяють досягненню позитивних результатів у лікуванні безпліддя. У китайській медицині ягоди годжі використовують для покращення зору, оскільки вони містять потужний антиоксидант зеаксантин, який захищає очі від шкідливого впливу ультрафіолету.
Крім того, лютеїн, що міститься в ягодах, підтримує антиоксидантну активність, забезпечує поліпшення зору і знижує ризик очних захворювань. Ягоди годжі також використовуються для полегшення менструального болю і зупинки процесу старіння шкіри. З віком наш організм виробляє значно менше гормону росту, і ягоди годжі є єдиним відомим продуктом, який стимулює наш організм до природного вироблення цього гормону (HGH - гормон росту людини).
Вітаміни та мінерали, що містяться в цих непримітних плодах
Ягоди годжі, як і всі ягоди, містять цінні вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які допомагають підтримувати наше здоров'я та самопочуття в хорошому стані.
Точних цифр щодо кількості вітамінів і мінералів, які вони містять, немає, оскільки це неможливо чітко визначити. Багато що, ймовірно, залежить від природного походження продукту, якості ягід або навіть погоди під час вегетації.
Що саме ми можемо знайти в ягодах годжі?
Тому існує багато спекуляцій щодо точного вмісту вітамінів і мінералів.
Кажуть, що вони мають (різні джерела повідомляють про різну кількість):
- багато вітаміну С, який, серед іншого, покращує нашу імунну систему
- вітамін А, який, серед іншого, допомагає нам добре бачити
- вітамін Е, вітамін, який, серед іншого, запобігає утворенню тромбів і покращує зір
- вітаміни групи В, які, серед іншого, захищають нашу нервову систему та запобігають безсонню
- фосфор, який відповідає, серед іншого, за міцні та здорові кістки
- кальцій, який відповідає за міцні та здорові кістки, а також бере участь у згортанні крові та скороченні наших м'язів
- залізо, яке необхідне для нормального росту і розвитку тканин, стимулює імунітет, а також запобігає анемії
- мідь, яка сприяє правильному функціонуванню нашого мозку, підвищує імунітет і захищає наш організм від вільних радикалів
- цинк, який бере участь в утворенні інсуліну, підвищує імунітет, стимулює роботу підшлункової залози та запобігає деменції
- селен, який забезпечує правильну роботу щитовидної залози, а також впливає на імунну систему
- германій, який має доведений протираковий ефект
- флавоноїди, які мають антиоксидантну дію і тому допомагають виводити вільні радикали з нашого організму
Сушені ягоди годжі мають приблизно 370 ккал на 100 г.
Як використовувати ягоди годжі на кухні?
![їжа з ягодами годжі]()
Сушена чорниця зовні нагадує кишмиш або журавлину, її смак можна описати як злегка солодкуватий з відтінком прянощів. У традиційній китайській культурі ці ягоди їли сирими, зазвичай додавали в чай або навіть готували з них супи.
Їх можна з успіхом додавати до вівсяної каші, а також до компотів чи різноманітних десертів. Вони також є прекрасним доповненням до страв з рису або каш, а також збагатять овочевий або фруктовий салат. З ягід годжі можна готувати смачні соки, а також вони ідеально підходять як доповнення до різноманітної випічки.
Їх також можна змішати з горіхами та натуральним йогуртом, щоб приготувати цікаву закуску. Існує безліч способів використання ягід на вашій кухні, багато що залежить від ваших кулінарних уподобань.
Вівсяно-яєчні кульки з ягодами годжі
Інгредієнти
- 120 г вівсяних пластівців
- 120 г вівсяних пластівців
- 40 г ксиліту
- 50 г ягід годжі
- 50 г волоських горіхів
- кориця
- 150 г кефіру або натурального йогурту.
Приготування
Висипте всі сухі інгредієнти у велику миску, додайте кефір і перемішайте, щоб все ретельно перемішалося. Відставити приблизно на 5 хвилин. Суміш повинна бути липкою і легко формуватися. Якщо вона трохи сухувата, додайте ще трохи кефіру, а якщо занадто рідка - пшона. Розігрійте духовку до 180 градусів Цельсія і застеліть деко папером для випічки (якщо у вас не силіконова форма). З отриманої суміші сформуйте невеликі кульки і викладіть їх на деко, випікайте близько 15 хвилин.
Смачного!
Ягоди годжі, на що звернути увагу?
![їжа з ягодами годжі]()
Вважається, що оптимальна норма споживання сушених ягід годжі для дорослої людини становить близько 25 г, а для дітей - не більше 10-15 г, хоча, як і у випадку з точною кількістю вітамінів і мінералів, значення варіюються в широких межах. Тому вводити ці фрукти слід з обережністю. Вони не рекомендовані в раціоні вагітних і жінок, що годують груддю.
Крім того, ягоди годжі слід уникати людям, які приймають препарати, що розріджують кров, а також тим, хто страждає від високого кров'яного тиску, оскільки споживання ягід може взаємодіяти з ліками, викликаючи небажані побічні ефекти. Бажано звернутися за порадою до свого лікаря.
Резюме
Вплив ягід годжі є багатогранним і давно оціненим. Вони, безумовно, є продуктом, який варто включити в раціон. Багатство вітамінів і мінералів, що містяться в плодах, дозволяє нам легко і смачно збагатити наше меню і забезпечити правильне функціонування нашого організму. Вводьте їх у свій раціон з обережністю, і вони неодмінно стануть цікавим елементом ваших страв.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.