Ягоди годжі - думки та рецепти

Мода на здорове харчування і вживання продуктів з розділу "суперфуди" охоплює все більш широку аудиторію, особливо ці продукти вживають люди, які хочуть поліпшити своє здоров'я і ті, для кого важлива естетика фігури. Одним з дуже цікавих і цінних продуктів, які ми можемо знайти на полицях зі словом "health food", є ягоди годжі.

ягоди годжі

  1. Відомі з давніх-давен, цінуються знову і сьогодні
  2. Що таке ягоди годжі?
  3. Цінні властивості ягід годжі
  4. Вітаміни та мінерали, що містяться в цих непримітних плодах
  5. Як використовувати ягоди годжі на кухні?
  6. Вівсяно-яєчні кульки з ягодами годжі
  7. Ягоди годжі, на що звернути увагу?
  8. Резюме

Відомі з давніх-давен, цінуються знову і сьогодні

Їхні властивості вже багато-багато років використовуються в натуральній медицині. Що ж містять ягоди годжі? Яка їхня поживна цінність? Як ми можемо використовувати їх на кухні? На ці та інші питання я відповім у наступній статті.

Що таке ягоди годжі?

Ягоди годжі - це плоди китайської рослини, яка називається терен або багряник. Однак назва «годжі» відноситься тільки до плодів тибетського терну. Вони ростуть у помірному та субтропічному кліматі Китаю, Тибету та Монголії.

Рослина дуже проста у вирощуванні і навіть може бути висаджена поодинці, маючи на увазі, що терен потребує добре освітленого сонцем місця. Він стійкий до морозів, але також до посухи або високих температур, а також до забруднення повітря. Він також переносить надмірну вологість.

Цвіте терен з червня по вересень. Кущі Lycium Barbarum, на яких ростуть ягоди годжі, сильно розгалужені, виростають від 1 до приблизно 3 метрів у висоту. Плоди, з іншого боку, мають розмір близько 2 см. Чагарник має темно-зелене листя, досить жорстке і тонке.

Під час збору врожаю ягоди струшують на спеціальні килимки, а потім сушать у затіненому місці. Свіжі ягоди годжі не можна торкатися голими руками, оскільки відбувається процес окислення, і ягода може набути чорнуватого кольору. Ягоди годжі - це продукт, який став постійним елементом нашого меню, з багатьма цінними вітамінами та мінералами, і який цінує все більше поляків.

Цінні властивості ягід годжі

ягоди годжі

Джерело білка

Ці фрукти мають багато цінних властивостей. Вони є повноцінним джерелом білка. Вони містять 19 різних амінокислот, у тому числі 8 незамінних амінокислот, тобто амінокислот, які ми повинні отримувати з їжею. Крім того, вони містять вуглеводи і жири, в тому числі ненасичені жирні кислоти групи омега-6, які відповідають за вироблення гормонів, а також за правильне функціонування нашого мозку і нервової системи.

Інфекції та імунітет

У ягодах годжі дуже цінним компонентом вважається біоактивний полісахаридний комплекс LBP (полісахариди Lycium Barbarum). Він проявляє протиракову та антиоксидантну дію, а також підтримує роботу нашої імунної системи. Серед іншого, ці ягоди також рекомендують для лікування ревматизму, а також під час різних інфекцій, коли наш імунітет ослаблений.

чай з ягід годжі - імунітет

Серце і кров'яний тиск

Вони містять циперон, який сприятливо впливає на роботу серця і кров'яний тиск. Крім того, ягоди містять бетаїн, який використовується для вироблення холіну, що відіграє значну роль у профілактиці серцевих захворювань. Позитивно впливає на роботу нирок, печінки, а також на рівень холестерину (завдяки β-ситостерину та комплексу LBP, серед іншого, знижують рівень холестерину) та цукру в крові.

Інші переваги

Введення їх у раціон полегшує респіраторні скарги. Вважається, що вони також сприяють досягненню позитивних результатів у лікуванні безпліддя. У китайській медицині ягоди годжі використовують для покращення зору, оскільки вони містять потужний антиоксидант зеаксантин, який захищає очі від шкідливого впливу ультрафіолету.

Крім того, лютеїн, що міститься в ягодах, підтримує антиоксидантну активність, забезпечує поліпшення зору і знижує ризик очних захворювань. Ягоди годжі також використовуються для полегшення менструального болю і зупинки процесу старіння шкіри. З віком наш організм виробляє значно менше гормону росту, і ягоди годжі є єдиним відомим продуктом, який стимулює наш організм до природного вироблення цього гормону (HGH - гормон росту людини).

Вітаміни та мінерали, що містяться в цих непримітних плодах

Ягоди годжі, як і всі ягоди, містять цінні вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які допомагають підтримувати наше здоров'я та самопочуття в хорошому стані.

Точних цифр щодо кількості вітамінів і мінералів, які вони містять, немає, оскільки це неможливо чітко визначити. Багато що, ймовірно, залежить від природного походження продукту, якості ягід або навіть погоди під час вегетації.

Що саме ми можемо знайти в ягодах годжі?

Тому існує багато спекуляцій щодо точного вмісту вітамінів і мінералів.

Кажуть, що вони мають (різні джерела повідомляють про різну кількість):

  • багато вітаміну С, який, серед іншого, покращує нашу імунну систему
  • вітамін А, який, серед іншого, допомагає нам добре бачити
  • вітамін Е, вітамін, який, серед іншого, запобігає утворенню тромбів і покращує зір
  • вітаміни групи В, які, серед іншого, захищають нашу нервову систему та запобігають безсонню
  • фосфор, який відповідає, серед іншого, за міцні та здорові кістки
  • кальцій, який відповідає за міцні та здорові кістки, а також бере участь у згортанні крові та скороченні наших м'язів
  • залізо, яке необхідне для нормального росту і розвитку тканин, стимулює імунітет, а також запобігає анемії
  • мідь, яка сприяє правильному функціонуванню нашого мозку, підвищує імунітет і захищає наш організм від вільних радикалів
  • цинк, який бере участь в утворенні інсуліну, підвищує імунітет, стимулює роботу підшлункової залози та запобігає деменції
  • селен, який забезпечує правильну роботу щитовидної залози, а також впливає на імунну систему
  • германій, який має доведений протираковий ефект
  • флавоноїди, які мають антиоксидантну дію і тому допомагають виводити вільні радикали з нашого організму

Сушені ягоди годжі мають приблизно 370 ккал на 100 г.

Як використовувати ягоди годжі на кухні?

їжа з ягодами годжі

Сушена чорниця зовні нагадує кишмиш або журавлину, її смак можна описати як злегка солодкуватий з відтінком прянощів. У традиційній китайській культурі ці ягоди їли сирими, зазвичай додавали в чай або навіть готували з них супи.

Їх можна з успіхом додавати до вівсяної каші, а також до компотів чи різноманітних десертів. Вони також є прекрасним доповненням до страв з рису або каш, а також збагатять овочевий або фруктовий салат. З ягід годжі можна готувати смачні соки, а також вони ідеально підходять як доповнення до різноманітної випічки.

Їх також можна змішати з горіхами та натуральним йогуртом, щоб приготувати цікаву закуску. Існує безліч способів використання ягід на вашій кухні, багато що залежить від ваших кулінарних уподобань.

Вівсяно-яєчні кульки з ягодами годжі

Інгредієнти

  • 120 г вівсяних пластівців
  • 120 г вівсяних пластівців
  • 40 г ксиліту
  • 50 г ягід годжі
  • 50 г волоських горіхів
  • кориця
  • 150 г кефіру або натурального йогурту.

Приготування

Висипте всі сухі інгредієнти у велику миску, додайте кефір і перемішайте, щоб все ретельно перемішалося. Відставити приблизно на 5 хвилин. Суміш повинна бути липкою і легко формуватися. Якщо вона трохи сухувата, додайте ще трохи кефіру, а якщо занадто рідка - пшона. Розігрійте духовку до 180 градусів Цельсія і застеліть деко папером для випічки (якщо у вас не силіконова форма). З отриманої суміші сформуйте невеликі кульки і викладіть їх на деко, випікайте близько 15 хвилин.

Смачного!

Ягоди годжі, на що звернути увагу?

їжа з ягодами годжі

Вважається, що оптимальна норма споживання сушених ягід годжі для дорослої людини становить близько 25 г, а для дітей - не більше 10-15 г, хоча, як і у випадку з точною кількістю вітамінів і мінералів, значення варіюються в широких межах. Тому вводити ці фрукти слід з обережністю. Вони не рекомендовані в раціоні вагітних і жінок, що годують груддю.

Крім того, ягоди годжі слід уникати людям, які приймають препарати, що розріджують кров, а також тим, хто страждає від високого кров'яного тиску, оскільки споживання ягід може взаємодіяти з ліками, викликаючи небажані побічні ефекти. Бажано звернутися за порадою до свого лікаря.

Резюме

Вплив ягід годжі є багатогранним і давно оціненим. Вони, безумовно, є продуктом, який варто включити в раціон. Багатство вітамінів і мінералів, що містяться в плодах, дозволяє нам легко і смачно збагатити наше меню і забезпечити правильне функціонування нашого організму. Вводьте їх у свій раціон з обережністю, і вони неодмінно стануть цікавим елементом ваших страв.

ОЦІНІТЬ СТАТТЮ:
0 / 5 5 0
SFD
Ваш кошик (...)
Продукт додано Продукт видалено У Ваш кошик додано продукти з іншого пристрою Ми відновили Ваш кошик з іншого пристрою
Продукт додано