Імбир лікарський (Zingiber officinale Roscoe) є однією з найдавніших корисних рослин, що походить з Азії, Близького Сходу та Африки. Він завоював репутацію як спеція, так і сировина фітотерапевтичного значення. Сьогодні його властивості є предметом численних досліджень, у тому числі з участю людей. Науковий інтерес до імбиру зумовлений головним чином наявністю численних біоактивних сполук, які визначають його органолептичні властивості та потенціал застосування.
![імбир]()
- Зовнішній вигляд і поширення імбиру
- Застосування імбиру
- Корисні властивості імбиру
Зовнішній вигляд і поширення імбиру
Імбир лікарський належить до родини імбирних (Zingiberaceae), до якої також входять такі види, як куркума (Curcuma longa) та кардамон (Elettaria cardamomum). В даний час його вирощують у багатьох регіонах світу з подібними умовами навколишнього середовища, зокрема в Індії, Китаї, Нігерії, Індонезії, Таїланді та на Ямайці.
Його основним корисним органом є кореневище, тобто підземне стебло, що характеризується бульбоподібною формою, розгалуженою структурою та світло-жовтого до сіро-коричневого забарвлення поверхні. Кореневище вкрите тонкою шкіркою, яка з віком товщає і коркоподібно твердне. У поперечному перерізі кореневище має світло-кремовий колір, іноді з легким зеленуватим або рожевим відтінком.
Рослина досягає висоти до одного метра, утворюючи рівношерстні, ланцетоподібні листки довжиною до 20 см та колосоподібні суцвіття зеленого до жовтуватого кольору з пурпуровими плямами. Кореневища збирають найчастіше через 8-10 місяців вегетації, причому їх зрілість впливає на інтенсивність смаку і аромату.
Застосування імбиру
![імбир]()
Імбир широко використовується в кулінарії як свіжий корінь, так і в сушеному, подрібненому, маринованому, цукатованому вигляді, а також як інгредієнт паст і екстрактів. В азіатській кухні його використовують для приправи м'ясних, рибних і овочевих страв. У європейській кухні застосовується переважно в хлібобулочних виробах, таких як пряники, пряні тістечка, печиво та зігрівальні напої, наприклад, глінтвейн.
Імбир також використовується для ароматизації чаїв, лікерів та імбирного пива, особливо в британській та карибській традиціях. Маринований імбир є невід'ємним доповненням до суші, де він використовується, зокрема, для очищення піднебіння між різними видами риби. У якості харчової добавки імбир найчастіше застосовують у дозах 1-3 г/день протягом 4-12 тижнів, причому більш виражені ефекти спостерігаються при дозах ≥2-3 г/день, найкраще у вигляді стандартизованого екстракту, що містить не менше 5% гінгеролів.
Корисні властивості імбиру
![жінка - здорова печінка]()
Тиск і цукор
Прийом імбиру був пов'язаний зі зниженням артеріального тиску, особливо у осіб віком до 50 років, які вживали щонайменше 3 грами на день. У пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу спостерігалося зниження рівня глюкози натще, глікованого гемоглобіну (HbA1c, англ. hemoglobin A1c) та артеріального тиску.
Надмірна вага та ожиріння
У людей з надмірною вагою або ожирінням імбир був пов'язаний зі зниженням маси тіла, співвідношення талії до стегон та індексу інсулінорезистентності (HOMA-IR, англ. Homeostatic Model Assessment of Insulin Resistance) при підвищенні концентрації ліпопротеїдів високої щільності (HDL, англ. high-density lipoprotein).
Інші застосування
Вживання імбиру також пов'язують із нижчим рівнем С-реактивного білка (CRP, англ. C-reactive protein), фактора некрозу пухлин альфа (TNF-α, англ. tumor necrosis factor-alpha), інтерлейкіну 6 (IL-6, англ. interleukin-6) та малонового діальдегіду (MDA, англ. малонового діальдегіду), а також з вищою активністю глутатіонпероксидази (GPx, англ. glutathione peroxidase), що вказує на захисний потенціал для клітин і тканин організму.
Стан печінки
У осіб з неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП, англ. non-alcoholic fatty liver disease) прийом добавок був пов'язаний з нижчою активністю аланінамінотрансферази (АЛТ, англ. alanine aminotransferase) та поліпшенням HOMA-IR. При ревматичних захворюваннях імбир полегшував біль і знижував маркери запалення. У вагітних жінок він зменшував нудоту і блювоту, а у онкологічних пацієнтів — частоту гострої блювоти після хіміотерапії.
Джерела:
- Hasani H, Arab A, Hadi A, Pourmasoumi M, Ghavami A, Miraghajani M. Does ginger supplementation lower blood pressure? A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytother Res. 2019;33(6):1639-1647. doi:10.1002/ptr.6362
- Ebrahimzadeh A, Ebrahimzadeh A, Mirghazanfari SM, Hazrati E, Hadi S, Milajerdi A. The effect of ginger supplementation on metabolic profiles in patients with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2022;65:102802. doi:10.1016/j.ctim.2022.102802
- Maharlouei N, Tabrizi R, Lankarani KB, et al. The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1753-1766. doi:10.1080/10408398.2018.1427044
- Pourmasoumi M, Hadi A, Rafie N, Najafgholizadeh A, Mohammadi H, Rouhani MH. The effect of ginger supplementation on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytomedicine. 2018;43:28-36. doi:10.1016/j.phymed.2018.03.043
- Jalali M, Mahmoodi M, Moosavian SP, et al. The effects of ginger supplementation on markers of inflammatory and oxidative stress: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytother Res. 2020;34(8):1723-1733. doi:10.1002/ptr.6638
- Sheikhhossein F, Borazjani M, Jafari A, et al. Effects of ginger supplementation on biomarkers of oxidative stress: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2021;45:111-119. doi:10.1016/j.clnesp.2021.07.010
- Zhou Q, Peng Y, Chen F, Dai J. Ginger supplementation for the treatment of non-alcoholic fatty liver disease: a meta-analysis of randomized controlled trials. Afr Health Sci. 2023;23(1):614-621. doi:10.4314/ahs.v23i1.65
- Mathieu S, Soubrier M, Peirs C, Monfoulet LE, Boirie Y, Tournadre A. A Meta-Analysis of the Impact of Nutritional Supplementation on Osteoarthritis Symptoms. Nutrients. 2022;14(8):1607. Published 2022 Apr 12. doi:10.3390/nu14081607
- Letarouilly JG, Sanchez P, Nguyen Y, et al. Efficacy of Spice Supplementation in Rheumatoid Arthritis: A Systematic Literature Review. Nutrients. 2020;12(12):3800. Published 2020 Dec 11. doi:10.3390/nu12123800
- Gao P, Chen B, Wang L. Effectiveness of ginger supplementation in alleviating hyperemesis gravidarum: a systematic review and meta-analysis. Am J Transl Res. 2025;17(3):1568-1579. Published 2025 Mar 15. doi:10.62347/TXKV6669
- Choi J, Lee J, Kim K, Choi HK, Lee SA, Lee HJ. Effects of Ginger Intake on Chemotherapy-Induced Nausea and Vomiting: A Systematic Review of Randomized Clinical Trials. Nutrients. 2022;14(23):4982. Published 2022 Nov 23. doi:10.3390/nu14234982
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.