Особливу увагу на кількість вітаміну С у щоденному раціоні слід звертати восени та навесні, коли організм найбільш схильний до застуд. Сама по собі або в поєднанні з синергетичними речовинами вона забезпечує посилення антиоксидантного захисту, що сприяє нормальному функціонуванню імунної системи та захисту тканин. Сполуки та речовини природного походження, які можуть підсилювати дію вітаміну С, включають, зокрема, рутин з цитрусових та екстракт шипшини.
![жінка з таблеткою вітаміну С]()
- Звідки популярність вітаміну С?
- У якій формі купувати вітамін С?
Звідки популярність вітаміну С?
З того часу, як лауреат Нобелівської премії Лайнус Полінг (1954 р.) публічно заявив про великий потенціал вітаміну С у профілактиці та лікуванні застуди, цей вітамін почав набирати популярність. Ним зацікавилися як медики, так і вчені, а з часом також і люди, які не є фахівцями в галузі здоров'я, харчування та дієтології.
Відкриття зв'язку вітаміну С з імунітетом людини з часом призвели до стабілізації його позицій серед препаратів, що підтримують імунні функції організму. На ринку препаратів, що підтримують стан харчування людини, з'явилася низка добавок, які можуть значно полегшити задоволення щоденної потреби в аскорбіновій кислоті, тобто саме вітаміні С.
![жінка з лимоном - вітамін С]()
Важливо, що популярність цієї вітаміну не є результатом лише спостережень щодо імунітету. Було також доведено, що аскорбінова кислота є важливим елементом, що бере участь у процесі вироблення колагену. Несвідомо це вперше помітив Джеймс Лінд, який завдяки цьому став першим автором експериментального дослідження в історії (1747 р.).
Він помітив, що вживання цитрусових фруктів моряками, які страждали на цингу (захворювання сполучної тканини, що проявлялося насамперед запаленням ясен), призводить до поліпшення їхнього здоров'я. Завдяки антиоксидантній дії та підтримці синтезу колагену, вітамін С має потенціал, зокрема, у профілактиці серцево-судинних захворювань. Цей ефект особливо помітний у людей, раціон яких відхиляється від норм, що вважаються корисними для здоров'я.
У якій формі купувати вітамін С?
Коли раціон не забезпечує організм необхідною кількістю вітаміну С, варто пошукати препарати, які можна легко вживати щодня, не змушуючи себе або не встановлюючи нагадування. При оцінці середньодобової норми споживання аскорбінової кислоти слід враховувати, що кулінарна обробка (нарізання, очищення), а особливо термічна (варіння, запікання) та логістика, пов'язана зі зберіганням (приготування страв на два дні), можуть призвести до втрати вітаміну С майже на 90%. Чим дрібніше нарізані продукти і чим довше вони нагріваються та зберігаються, тим більші втрати.
Крім того, потреба в цій сполуці може збільшуватися під впливом таких факторів, як фізична активність, куріння, деякі хронічні захворювання. Добавки з вітаміном С зараз доступні не тільки у вигляді порошку, таблеток, капсул, шипучих таблеток, шотів, але й пастилок для розсмоктування.
Остання форма здається особливо привабливою, оскільки забезпечує зручне дозування (250-1000 мг аскорбінової кислоти в 1-4 таблетках), а також має кисло-солодкий смак і може бути цінним безцукровим перекусом. Завдяки додаванню екстракту шипшини та рутину, що міститься в цитрусових, таблетки для розсмоктування підвищують доступність вітаміну С для організму.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.