Омега-3 кислоти - вплив на здоров'я серця

Омега-3 кислоти належать до групи жирів, тобто сполук, що складаються переважно з атомів вуглецю, водню та кисню, які виконують енергетичні та структурні функції. У складі омега-3 найважливішими є три форми: ALA (альфа-ліноленова кислота), EPA (ейкозапентаєнова кислота) і DHA (докозагексаєнова кислота), які відрізняються довжиною вуглецевого ланцюга і кількістю подвійних зв'язків, а отже, і функціями. Омега-3 жирні кислоти, особливо довголанцюгові EPA і DHA, широко досліджуються на предмет впливу на здоров'я серця.

жінка, здорове серце - омега 3

  1. Склад омега-3
  2. Різноманітність омега-3
  3. Дослідження омега-3
  4. Порушення здоров'я серця
  5. Омега-3 і серце

Склад омега-3

Біологічно активні жири містяться переважно у вигляді тригліцеридів, які складаються з однієї молекули гліцерину та трьох залишків жирних кислот. Жирні кислоти можуть бути насиченими (без подвійних зв'язків) або ненасиченими (з принаймні одним подвійним зв'язком). Омега-3 — це тип поліненасичених жирних кислот, які характеризуються наявністю першого подвійного зв'язку біля третього атома вуглецю від кінця метильної молекули (так зване омега).

Їхня структура, довгий вуглецевий ланцюг з декількома подвійними зв'язками, надає їм еластичності та впливає на плинність клітинних мембран. Альфа-ліноленова кислота (ALA) має 18 атомів вуглецю і 3 подвійні зв'язки, ейкозапентаєнова кислота (EPA) має 20 атомів вуглецю і 5 подвійних зв'язків, а докозагексаєнова кислота (DHA) складається з 22 атомів вуглецю і містить 6 подвійних зв'язків.

Різноманітність омега-3

омега-3

Хоча омега-3 жирні кислоти включають як альфа-ліноленову кислоту (ALA), так і довголанцюгові похідні EPA (ейкозапентаєнова кислота) і DHA (докозагексаєнова кислота), проте саме EPA і DHA домінують у клінічних та експериментальних дослідженнях як найбільш біологічно активні форми з найбільшим фізіологічним значенням.

Це пов'язано насамперед з їх безпосередньою участю в протизапальних, нейропротекторних та структурних шляхах, особливо в контексті функціонування мозку, сітківки ока та клітинних мембран. Хоча ALA може перетворюватися на EPA і DHA в організмі людини, цей процес відбувається з дуже низькою ефективністю, що досягає лише декількох відсотків, що обмежує його значення як ефективного джерела цих кислот.

Дослідження омега-3

EPA і DHA містяться переважно в жирних морських рибах, риб'ячих і крилевих оліях, тоді як ALA походить переважно з рослинних продуктів, таких як лляне насіння, насіння чіа, волоські горіхи та їх олії. Забезпечення EPA і DHA в щоденному раціоні може бути проблематичним з кількох причин: риба не є поширеним продуктом харчування в багатьох країнах через смак, запах, ціну, обмежену доступність або побоювання щодо забруднення навколишнього середовища, а також через харчові алергії та вегетаріанські або веганські уподобання.

"Низький рівень омега-3 жирних кислот пов'язаний з проблемами зі сном у дітей та обструктивним апное сну у дорослих. Низький рівень DHA також пов'язаний з нижчим рівнем гормону мелатоніну, який допомагає заснути." Агата Бугорська — тренер IFAA

Саме тому, серед іншого, інтервенційні та клінічні дослідження зосереджуються переважно на EPA та DHA. Їх легше стандартизувати, точно дозувати та контролювати якість, що робить їх значно зручнішими та надійнішими з точки зору наукових досліджень. ALA в середньому раціоні зустрічається частіше, тому важче виділити ефекти, що виникають від додаткового прийому добавок.

Порушення здоров'я серця

омега-3

До найпоширеніших серцевих захворювань належать ішемічна хвороба серця, артеріальна гіпертензія, серцева недостатність, порушення ритму та вади клапанів. Ішемічна хвороба розвивається внаслідок атеросклерозу, тобто звуження коронарних артерій через відкладення ліпідів і запальні процеси, що обмежує надходження кисню до серцевого м'яза. Гіпертонічна хвороба часто є наслідком неправильного харчування, надмірного вживання солі, ожиріння, фізичної інертності та хронічного стресу, що з часом призводить до ураження судин і гіпертрофії лівого шлуночка серця.

Проблема та наслідки серцевої недостатності

Серцева недостатність, тобто стан, при якому серце не в змозі перекачувати достатню кількість крові, може бути наслідком нелікованої гіпертонії, інфаркту, кардіоміопатії або структурних вад. Аритмія, така як фібриляція передсердь, часто пов'язана з віком, гіпертонією, перенесеними серцевими захворюваннями або електролітичними порушеннями. Вади клапанів, як вроджені, так і набуті, можуть бути наслідком інфекцій, аутоімунних захворювань або дегенеративних процесів, що призводить до порушення кровотоку і перевантаження серця.

Загальні рекомендації щодо дозування омега-3 кислот в раціоні в залежності від стану здоров'я

Група

EPA + DHA

ALA

Здорові люди

~0,5 g

~1,0 g

Люди з підвищеним ризиком серцевих захворювань

1,0-2,0 g

≥1,0 g

Люди з діагностованими серцевими захворюваннями

1,0-3,0 г або більше після консультації з лікарем

офіційних рекомендацій немає

Омега-3 і серце

Аналіз десятків досліджень, в яких взяли участь сотні тисяч учасників, показав, що додаткове вживання EPA і DHA може знизити ризик смертності від ішемічної хвороби серця та кількість ішемічних інцидентів, хоча не впливає істотно на загальну смертність, інсульти та частоту аритмії. Вищі концентрації омега-3 в крові, особливо EPA і DHA, були істотно пов'язані з нижчим ризиком ішемічної хвороби серця (ІХС) в проспективних і ретроспективних дослідженнях, а пацієнти з ІХС мали нижчі рівні цих кислот у порівнянні зі здоровими людьми.

Індекс омега-3

Особливе значення має так званий індекс омега-3, тобто відсотковий вміст ЕПК і ДГК в еритроцитах, який при значеннях нижче 4% був пов'язаний з найвищим ризиком смерті від серцевих причин, тоді як значення вище 8% корелювали зі зниженням цього ризику навіть на 30%.

Нижча частота серцевих скорочень завдяки омега-3

Омега-3, особливо DHA, також виявляють негативний хронотропний ефект, знижуючи частоту серцевих скорочень у спокої в середньому на 2-3 удари на хвилину, що має прогностичне значення в контексті серцево-судинної смертності. У пацієнтів із серцевою недостатністю було показано, що додаткове вживання EPA та DHA може знижувати рівні прозапальних цитокінів, таких як TNF-α та IL-6. Омега-3 також можуть покращувати функцію ендотелію, про що свідчить значне підвищення індексу розтяжності судин (FMD) у пацієнтів з ІХС після додаткового вживання.

Нижчий тиск і менший ризик інцидентів

У популяційних та інтервенційних дослідженнях за участю осіб з гіпертонією та гіперліпідемією також було виявлено помірне, залежне від дози зниження артеріального тиску та концентрації тригліцеридів, особливо при дозах ЕПК+ДГК, що перевищують 2 г на добу. З іншого боку, ALA, як рослинна форма омега-3, у дослідженнях демонструє значно слабший і менш повторюваний вплив на ризик серцево-судинних інцидентів, а його споживання, хоча і потенційно пов'язане з незначним зниженням аритмії, не впливає істотно на загальну та серцево-судинну смертність.

Джерела:

  • Abdelhamid, A. S., Brown, T. J., Brainard, J. S., Biswas, P., Thorpe, G. C., Moore, H. J., Deane, K. H., Summerbell, C. D., Worthington, H. V., Song, F., & Hooper, L. (2020). Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. The Cochrane database of systematic reviews, 3(3), CD003177. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003177.pub5
  • Xiao, Y., Chen, Y., Pietzner, A., Elbelt, U., Fan, Z., & Weylandt, K. H. (2024). Circulating Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Levels in Coronary Heart Disease: Pooled Analysis of 36 Observational Studies. Nutrients, 16(11), 1610. https://doi.org/10.3390/nu16111610
  • Harris, W. S., Del Gobbo, L., & Tintle, N. L. (2017). The Omega-3 Index and relative risk for coronary heart disease mortality: Estimation from 10 cohort studies. Atherosclerosis, 262, 51–54. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2017.05.007
  • Prokopidis, K., Therdyothin, A., Giannos, P., Morwani-Mangnani, J., Ferentinos, P., Mitropoulos, A., & Isanejad, M. (2023). Does omega-3 supplementation improve the inflammatory profile of patients with heart failure? a systematic review and meta-analysis. Heart failure reviews, 28(6), 1417–1425. https://doi.org/10.1007/s10741-023-10327-0
  • Wang, T., Zhang, X., Zhou, N., Shen, Y., Li, B., Chen, B. E., & Li, X. (2023). Association Between Omega-3 Fatty Acid Intake and Dyslipidemia: A Continuous Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American Heart Association, 12(11), e029512. https://doi.org/10.1161/JAHA.123.029512
  • Zhang, X., Ritonja, J. A., Zhou, N., Chen, B. E., & Li, X. (2022). Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American Heart Association, 11(11), e025071. https://doi.org/10.1161/JAHA.121.025071
  • Hidayat, K., Yang, J., Zhang, Z., Chen, G. C., Qin, L. Q., Eggersdorfer, M., & Zhang, W. (2018). Effect of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acid supplementation on heart rate: a meta-analysis of randomized controlled trials. European journal of clinical nutrition, 72(6), 805–817. https://doi.org/10.1038/s41430-017-0052-3
  • Ibrahim Mohialdeen Gubari M. (2024). Effect of omega-3 fatty acid supplementation on markers of inflammation and endothelial function in patients with chronic heart disease: A systematic review and meta-analysis. Cellular and molecular biology (Noisy-le-Grand, France), 70(6), 171–177. https://doi.org/10.14715/cmb/2024.70.6.26
ОЦІНІТЬ СТАТТЮ:
0 / 5 5 0
SFD