Цинк – це елемент з такою великою кількістю цінних властивостей, що для їх опису не вистачило б розділів чи навіть цілих книг. У 1869 році було виявлено, що він необхідний для рослин, через 65 років було описано його роль у формуванні здоров’я тварин, а ще через 27 років він був визнаний обов’язковим елементом у раціоні людини.
- Антибактеріальні властивості цинку
- Цінність цинку для здоров’я
На цю тему з’являється все більше наукових публікацій, лише у 2021 році про цинк писали у фахових журналах не менше ніж 10 000 разів. Одним із напрямків наукового інтересу фахівців, які досліджують цинк, є його бактерицидна дія.
Антибактеріальні властивості цинку
Існує багато доказів активності цинку в контексті як гальмування розвитку бактерій, так і знищення певних їх груп. Останні наукові дослідження показують потенціал цього мікроелемента, зокрема, у нанотехнологічних методах боротьби з мікроорганізмами.
Різні форми цинку можуть покращити боротьбу, зокрема, зі Staphylococcus aureus (золотистим стафілококом), Streptococcus mutans чи Escherichia coli (кишковою паличкою). Одним із потенційних механізмів дії є приєднання цього елемента до рецепторів для інших металів та «відсікання» важливих для бактеріального розвитку речовин. Постійно відкриваються й інші механізми.
Гігієна ротової порожнини та зберігання харчових продуктів
Бактерицидна дія цинку все частіше використовується у засобах гігієни ротової порожнини або в сучасних упаковках для зберігання харчових продуктів. Це має дуже велике значення, зокрема, для новонароджених або людей похилого віку та / або людей з ослабленим імунітетом. Навіть, здавалося б, нешкідлива бактеріальна інфекція може бути небезпечною навіть для життя.
Цінність цинку для здоров’я
Наскільки небезпечним є дефіцит цинку?
Хоча неможливо вибрати один мінеральний елемент, який є найбільш важливим для здоров’я, багато людей вважає цинк саме таким. Він впливає на стан шкіри та шлунково-кишкового тракту, регулює функціонування нервової та імунної системи, а також забезпечує ефективне функціонування скелетних м’язів та репродуктивної системи. Дефіцит цинку у раціоні призводить до численних порушень здоров’я і може значно обмежити розвиток дітей.
Ризик дефіциту цинку – хто у групі ризику?
Поживний дефіцит з цієї точки зору спостерігається в усьому світі, незалежно від економічного стану країни. У бідніших країнах головною причиною цього є низький рівень м’яса у раціоні, і варто відзначити, що саме воно є найціннішим джерелом цинку. Там, де немає проблем із доступністю харчових продуктів, проблема своєю чергою полягає у занадто високому рівні переробки продуктів у повсякденному меню, а також у таких тенденціях, як веганство.
Для оптимізації харчового статусу цинку одним із найефективніших інструментів є вживання добавок. Цей елемент, зокрема, у формі цитрату або глюконату, успішно використовується як для збагачення раціону людей, метою яких є профілактика дефіциту, так і людей, яким доводиться «виходити» з дефіциту.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.