Щоденний раціон повинен бути різноманітним з багатьох причин. Однією з них є те, що не існує продуктів, які могли б щодня забезпечувати всі вітаміни групи В у кількостях, необхідних для щоденної потреби, і водночас були б загальноприйнятими та не створювали б ризику надлишку інших сполук в організмі. Найкращим прикладом цього є печінка, яка містить повний набір вітамінів групи В, однак не всі її люблять, а надмірне вживання може призвести до гіпервітамінозу вітаміну А.
![вітамін B]()
Хорошим рішенням для людей з високим рівнем потреб, але при цьому з дієтою, розрахованою «на око», є комплексна suplementacja. Після багатьох років досліджень вітамінів групи B вже відомі їх найбільш засвоювані форми, і вони все частіше з'являються в комплексних препаратах у поєднанні з допоміжними речовинами.
- Біологічно активні вітаміни
- Речовини, що підсилюють дію вітамінів групи В
Біологічно активні вітаміни
Одним з обмежуючих факторів у харчуванні організму вітамінами групи В є ступінь активності фактору в шлунково-кишковому тракті, відповідального за всмоктування цих сполук. У випадку деяких вітамінів групи B засвоюваність становить кілька відсотків, а решта спожитої кількості виводиться з організму. Завдяки численним дослідженням у галузі біодоступності поживних речовин було розроблено хімічні форми деяких вітамінів, що дозволяють досягти значно вищої засвоюваності, ніж у випадку звичайних продуктів харчування або добавок, що випускалися раніше.
![вітамін B]()
Прикладом є такі сполуки, як піридоксалфосфат (з активованим піридоксином; B6), кальційметилфолат (з активованою фолієвою кислотою; B9) або метилкобаламін (з активованим кобаламіном; B12). Вони здаються ключовими для здоров'я вітамінами з обговорюваної групи, оскільки мають надзвичайно велику частку у виробництві еритроцитів, нейромедіаторів або білків і ДНК.
Проблема з достатнім надходженням цих сполук в організм може стосуватися людей з елімінаційними дієтами, такими як рослинні дієти, а також людей із західним типом харчування, в якому недостатньо овочів, зернових, горіхів та насіння. Всмоктування вітамінів групи В значно ускладнюється при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (наприклад, хвороба Лесніовського-Крона) або навіть стає неможливим при злоякісній анемії, автоімунному захворюванні.
Речовини, що підсилюють дію вітамінів групи В
Вітаміни групи В, активовані біохімічно, а також інші вітаміни, які добре засвоюються без додаткових модифікацій, можуть підсилювати свою дію сполуками, структура та функції яких наближені до цих вітамінів. Однак ці сполуки досить добре доступні в їжі або виробляються в організмі, тому вони не відносяться до класичних поживних речовин.
Серед них можна назвати холін, інозитол або параамінобензойну кислоту (PABA). Холін є важливим елементом клітинних мембран і стимулюючого нейромедіатора ацетилхоліну. Інозитол є антиоксидантом, який бере участь у метаболізмі глюкози. Однією із специфічних функцій PABA є участь у виробництві активованої фолієвої кислоти бактеріями в травному тракті.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.