Омега-3 жирні кислоти, які мають ключове значення для правильного розвитку та функціонування організму, відіграють важливу роль у різних вікових групах та при багатьох захворюваннях. Від дитинства до старості, від профілактики до лікування, їх всебічне використання робить їх надзвичайно важливим компонентом раціону.
![жінка з капсулою омега 3]()
На жаль, їх часто не вистачає у раціоні, адже джерелами найцінніших омега-3 кислот, тобто ДГК (докозагексаєнової кислоти) та ЕПК (ейкозапентаєнової кислоти), є переважно риба.
- Омега-3 у дітей
- Навіщо дорослим потрібні омега-3?
- Навіщо людям похилого віку потрібні омега-3?
- Чому варто мати омега-3 вдома?
- Що дає омега-3 з вітаміном D?
- Омега-3 з антиоксидантами
- Омега-3 з магнієм і цинком
- Омега-3 із пробіотиками
Омега-3 у дітей
У дітей ДГК має важливе значення для правильного розвитку структур мозку, включаючи синапс і нервові зв’язки. Дефіцит ДГК може призвести до затримок розвитку, труднощів у навчанні та проблем із концентрацією уваги. Омега-3 також впливає на імунну відповідь, може підвищувати стійкість до інфекцій та знімати запалення, що є корисним, наприклад, у разі алергічних або аутоімунних станів.
![дитина, капсули омега 3]()
Зростаючий попит
Немовлята можуть отримувати ДГК з молоком матері або через молочну суміш, в якій ДГК є обов’язковим інгредієнтом. За оцінками, у віці від 1 до 8 років потреба зростає приблизно від 100 до 200-250 мг на день. Якщо не вживається риба та спеціалізовані суміші, добавки можна вживати відразу після їди у кількості 1 або 2 порції протягом дня.
Навіщо дорослим потрібні омега-3?
У дорослих омега-3 жирні кислоти відіграють важливу роль у профілактиці серцево-судинних захворювань. Вони можуть знижувати рівень тригліцеридів та холестерину ЛПНЩ, а також регулювати згортання крові та артеріальний тиск. Омега-3 також можуть запобігати нейродегенеративним процесам або затримувати їх, наприклад, хвороба Альцгеймера або Паркінсона, а деякі дослідження також вказують на те, що ЕПК і ДГК можуть допомогти лікувати розлади настрою або запобігати їм. Оздоровчі дії зумовлені, серед іншого, їх участю у формуванні клітинних мембран мозку, а також зняттям запалення.
Дозування омега-3 у дорослих
Дорослі повинні вживати від 250 до 1000 мг ЕПК і ДГК на день. Людям із захворюваннями серця можуть знадобитися вищі дози, навіть до 2000 мг на день і більше. При вищих дозах рекомендується вживати омега-3 після їди, по 2-3 порції протягом дня.
Навіщо людям похилого віку потрібні омега-3?
![літня жінка, пенсіонерка - омега 3]()
У людей похилого віку протизапальна дія омега-3 жирних кислот може полегшити такі симптоми дегенерації суглобів, як біль і скутість, а також підтримувати рухливість суглобів, що має ключове значення для підтримки фізичної форми в похилому віці. ЕПК і ДГК також можуть підтримувати когнітивні функції, що може допомогти запобігти деменції та втраті пам’яті або погіршенню концентрації уваги та здатності розв’язувати проблеми. Протизапальна дія омега-3 кислот також важлива для підтримки серцево-судинного здоров’я у людей похилого віку.
Дозування омега-3 у людей похилого віку
Рекомендована доза для людей похилого віку може становити від 1000 до 2000 мг ЕПК і ДГК на день, але при вживанні різних препаратів варто проконсультуватися з фахівцем. Як дорослим, так і дітям омега-3 жирні кислоти слід вживати відразу після їди.
Чому варто мати омега-3 вдома?
Риба є хорошим джерелом омега-3, але її не можна їсти без обмежень. Сира риба з поганих джерел може бути носієм паразитичних мікроорганізмів, які викликають гастроентерологічні симптоми. У випадку копченої риби процес копчення може призвести до утворення поліциклічних ароматичних вуглеводнів, які вважаються канцерогенними.
Найчастіше купують у категорії: омега 3
Рибні консерви
Рибні консерви можуть містити значну кількість BPA (бісфенолу А), який порушує роботу ендокринної системи. Деякі риби можуть мати сліди важких металів, як-от свинець, які можуть накопичуватися в організмі та призводити до проблем зі здоров’ям протягом тривалого періоду часу. В основному це стосується великої, жирної риби.
Що дає омега-3 з вітаміном D?
Вітамін D та омега-3 кислоти зустрічаються в рибі. Відомо, що обидва типи сполук впливають на імунну систему. Вітамін D має ключове значення для регуляції імунної відповіді, як вродженої, так і набутої, та може допомогти запобігти аутоімунним захворюванням.
Ідеальне поєднання
Крім того, вітамін D також відомий своєю протизапальною дією. Поєднання з омега-3 може мати значення у контексті профілактики багатьох хронічних захворювань. Покращуючи всмоктування кальцію, він також може зміцнювати скелет і навіть брати участь у зменшенні болю. Крім того, як ЕПК і ДГК, так і вітамін D активні в мозку та м’язах, що має велике значення для запобігання втрати м’язової маси або когнітивних функцій.
Омега-3 з антиоксидантами
![SFD OMEGA]()
Поліфеноли та флавоноїди – це природні рослинні сполуки зі сильною антиоксидантною та протизапальною дією. Вони можуть діяти синергічно з омега-3 кислотами, посилюючи їх протизапальну та протиракову дію. У поєднанні з омега-3 кислотами антиоксиданти рослинного і тваринного походження можуть допомогти захистити клітини від пошкодження вільними радикалами, сприяти здоров’ю серцево-судинної системи та підтримувати роботу мозку.
Прикладом джерела рослинних антиоксидантів є зелений чай, який містить галат епігаллокатехіну (EGCG), тоді як коензим Q10 характерний для субпродуктів.
Омега-3 з магнієм і цинком
Магній і цинк є важливими елементами для багатьох функцій організму та можуть підтримувати засвоєння і дію омега-3 кислот. Обидва впливають на роботу імунної, нервової та ендокринної системи. Крім того, магній бере участь у регулюванні артеріального тиску та зміцненні кісток, а цинк необхідний для підтримки гарного стану клітин шкіри й відчуття смаку та запаху. Відповідні концентрації магнію та цинку можуть оптимізувати позитивний вплив омега-3 жирних кислот на здоров’я серцево-судинної системи.
Омега-3 із пробіотиками
Пробіотики, тобто живі мікроорганізми, які мають корисний вплив на здоров’я господаря, можуть опосередковано підтримувати певні властивості омега-3 жирних кислот, що сприяють зміцненню здоров’я. Відповідний склад мікробіоти кишківника відіграє ключову роль у засвоєнні всіх поживних компонентів, включаючи жири. Крім того, кишкові бактерії виробляють речовини, які модулюють імунітет і функціонування нервової системи.
Досі спостерігалося, що порушення мікробіому шлунково-кишкового тракту частіше зустрічаються у людей з ожирінням та порушеннями обміну речовин, ніж у здорових людей. Це стани, при яких раціон зазвичай містить низький вміст омега-3 кислот.
Джерела:
- DiNicolantonio, James J, and James H O'Keefe. “The Importance of Marine Omega-3s for Brain Development and the Prevention and Treatment of Behavior, Mood, and Other Brain Disorders.” Nutrients vol. 12,8 2333. 4 Aug. 2020, doi:10.3390/nu12082333
- Albracht-Schulte, Kembra et al. “Omega-3 fatty acids in obesity and metabolic syndrome: a mechanistic update.” The Journal of nutritional biochemistry vol. 58 (2018): 1-16. doi:10.1016/j.jnutbio.2018.02.012
- Molfino, Alessio et al. “The role for dietary omega-3 fatty acids supplementation in older adults.” Nutrients vol. 6,10 4058-73. 3 Oct. 2014, doi:10.3390/nu6104058
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.