Колаген - один з найважливіших білків в організмі людини і тварин. Він входить до складу багатьох тканин і органів і значною мірою відповідає за їхню структуру. Його різні форми використовуються в продуктах харчування і харчових технологіях, фармацевтичних і біомедичних цілях, а також у косметиці.
- Як утворюється колаген?
- Звідки береться колаген?
- Які властивості рибного колагену?
- Для чого використовується морський колаген?
Як утворюється колаген?
Колаген, як структурний білок, утворюється в організмі шляхом синтезу з інших сполук, а також надходить в організм з їжею. Основними амінокислотами, що входять до його складу, є гліцин, пролін та їх гідроксильовані форми (що містять структуру, яка складається з водню та кисню). Ці форми - гідроксигліцин і гідроксипролін - мають дещо інші властивості, ніж вільні форми цих амінокислот.
Тим не менш, кожна з цих сполук необхідна для формування та захисту багатьох елементів сполучної тканини в організмі. Прикладами таких елементів є хрящі, сухожилля і зв'язки або шкіра і кістки, а також всі тканини, що оточують органи в так званих нутрощах і кровоносних судинах або кишечнику. Варто також зазначити, що існує понад 20 видів колагену, і в різних тканинах вони містяться в різних пропорціях.
Звідки береться колаген?
Найбільше білків колагену міститься в сполучних тканинах тваринних організмів. Це яловичі та свинячі хрящі, субпродукти, риб'яча шкіра. Крім того, його часто вживають у денатурованому вигляді (підданому нагріванню за певних умов), яким є желатин. Доповнення раціону продуктами, що містять пептиди колагену (тобто «найпростіші» форми цієї сполуки, отримані шляхом гідролізу), може сприяти надходженню колагену в організм і підтримці його стану в тканинах.
Які властивості рибного колагену?
Морський або рибний колаген добувають з кісток, голів або шкіри та луски риби, і він становить до 50% їхньої ваги. Це переважно колаген I типу (подібний до того, що міститься в людській шкірі або кістках). Завдяки своїй структурі та властивостям, він все частіше використовується у фармацевтичній промисловості та стоматології.
На відміну від колагену ссавців, риб'ячий колаген не так сильно відрізняється за своїм хімічним складом у межах виду. За оцінками, він містить трохи більше серину і треоніну, і менше гліцину і проліну, ніж колаген наземних тварин. Серед іншого, саме це впливає на його фізико-хімічні властивості, такі як температурна стабільність.
COLLAROSE FISH містить запатентований гідролізат рибного колагену виробництва німецької фармацевтичної компанії GELITA.
Для чого використовується морський колаген?
Цей тип колагену має широкий спектр потенційних застосувань. Окрім промислового використання, рибний колаген може бути корисним для підтримки лікування певних захворювань, покращення стану шкіри та загоєння ран, а також для регулювання харчового статусу людей, які недоїдають. У контексті харчування увага все частіше звертається на пептиди, отримані шляхом розщеплення цієї сполуки. Їх застосування адаптується, зокрема, до віку, зросту і ваги, а також харчового статусу, оціненого як непрямими, так і прямими методами.
Джерела:
Lim YS, Ok YJ, Hwang SY, Kwak JY, Yoon S. Marine Collagen as A Promising Biomaterial for Biomedical Applications. Mar Drugs. 2019 Aug 10;17(8):467. doi: 10.3390/md17080467. PMID: 31405173; PMCID: PMC6723527.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.