Дія вітаміну D проявляється не лише у міцних кістках та імунітеті, а й у гормональному здоров’ї та балансі нервової системи. На жаль, поінформованість суспільства стосовно такої багатовекторної дії цього вітаміну, здається, все ще недостатня.
Варто звертати увагу на цю тему, оскільки існує два важливі фактори, які зменшують рівень вітаміну D у населення Європи. Одним із них є мінливість пір року і рівень потрапляння сонячних променів, а іншим – специфічний смак харчових джерел вітаміну D.
- Сонце і дефіцит вітаміну D
- Раціон і дефіцит вітаміну D
- Відновлення дефіциту вітаміну D
Сонце і дефіцит вітаміну D
Вітамін D виробляється організмом в умовах контакту сонячного проміння зі шкірою. Тоді за допомогою спеціальних механізмів холестерин перетворюється на активний холекальциферол, тобто вітамін D3.
Механізм вироблення вітаміну D, ймовірно, супроводжує живі організми з перших проявів життя на Землі і є одним із найдавніших таких біохімічних механізмів. Однак, у людей це вироблення відбувається лише тоді, коли довжина сонячних хвиль, які потрапляють на шкіру, знаходиться у діапазоні ультрафіолетового випромінювання типу B (UVB), тобто 290-315 нм.
У таких країнах, як Україна, ці умови доступні у літні місяці, з кінця травня до початку жовтня. Якщо людина проводить недостатньо часу на свіжому повітрі влітку, у наступні місяці у неї може виникнути дефіцит.
Для підтримки хорошого рівня вітаміну D в організмі людини потрібно, щоб сонячні промені попадали на кінцівки та тулуб 2-3 рази на тиждень по 20-30 хвилин, близько полудня у безхмарні дні. При цьому слід пам’ятати, що надмірне перебування на сонці може спричинити опіки, а при хронічних опіках можуть виникнути онкологічні процеси.
Раціон і дефіцит вітаміну D
Було б набагато легше жити здоровими, якби вітамін D був присутній у дещо ширшому асортименті харчових продуктів. Його основним джерелом є жирна риба, яку люблять не усі. Деяка кількість, хоча й не така велика, як у рибі, також присутня у яйцях та у формі ергокальциферолу (вітаміну D2) у грибах.
Якщо відсутність перебування на сонці поєднується із відсутністю щоденного споживання цих продуктів, слід враховувати, що у якийсь момент можна почати відчувати наслідки дефіциту. Це одна з основних причин, чому доповнення раціону вітаміном D рекомендується на рівні всього населення.
Відновлення дефіциту вітаміну D
Добавки – це недорога та ефективна форма харчової підтримки при дефіциті вітаміну D. Тривалість періоду, необхідного для повернення від дефіциту до норми, залежить від низки факторів. Найважливішим є ступінь дефіциту. Легкий, хоча і небезпечний, дефіцит діагностується, коли результат дослідження на визначення рівня вітаміну D в організмі досягає значень у діапазоні 12-20 нг/мл.
Критичними для здоров’я є рівні нижче цього діапазону, які потенційно посилюють метаболічні розлади або призводять до підвищеної схильності до раку. Неможливо дати однозначну відповідь, скільки часу потрібно приймати вітамін D, але, як правило, процес відновлення після дефіциту займає кілька тижнів.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.