З чого складається сироватковий протеїн?

Сироваткові протеїни набули популярності у світі харчування та спорту у вигляді концентратів (WPC) та ізолятів (WPI). Це продукти, які, маючи надзвичайно високий профіль безпеки, демонструють напрочуд високу ефективність у покращенні результатів спортсменів. Сироватка становить велику частку молочних білків, що складаються в першу чергу з незамінних амінокислот, які впливають на виробництво внутрішніх і зовнішніх тканин, гормонів, нейромедіаторів або імунних клітин.

Жінка з протеїновою добавкою

  1. Що таке сироватка? 
  2. Що входить до складу сироваткових протеїнів? 
  3. Що дає сироватковий білок у раціоні?

Що таке сироватка? 

Сироватка - це фракція білка, яка відокремлюється під час кислотної або ферментативної обробки молочних продуктів при виробництві сиру. Спочатку до неї ставилися лише як до побічного продукту, якому мало приділяли уваги в контексті харчування людини. Він розчинявся у воді, що стікала з сиру, що дозволяло його легко ігнорувати. Крім того, вивчення його властивостей обмежувалося тим, що він становив лише 20% від ваги всіх молочних білків. Однак з часом, з розвитком харчових технологій та оптимізацією використання виробничої сировини, було відкрито його поживний потенціал. 

Для того, щоб готовий продукт був придатний для використання в раціонах спортсменів і людей, які стежать за своїм здоров'ям, сироватку необхідно зневоднити і позбавити від більшості жирів і вуглеводів. Отриманий таким чином сироватковий білок сьогодні є одним з найважливіших продуктів з точки зору біологічної цінності харчових білків. Концентрати та ізоляти сироваткового білка так само цінні для людського організму, як і білки курячих яєць, які вважаються стандартними. Важливо не зупиняти свій вибір на чистому сироватковому порошку, а обирати "очищений" сироватковий білок - WPC або WPI.

Що входить до складу сироваткових протеїнів? 

жінка з білковою добавкою

Сироватка - це загальна назва для комплексу менших білків, присутніх у молоці. Сироватковий білок в основному складається з бета-лактоглобулінів (приблизно 50%) і альфа-лактальбумінів (приблизно 20%) та імуноглобулінів (приблизно 10%), але також містить сироватковий альбумін, лактоферин або лізоцим.

Ці білки разом створюють особливо високий вміст незамінних амінокислот у сироватці як харчовій сировині. Найбільш важливими є амінокислоти з розгалуженим ланцюгом, або BCAA, до яких відносяться лейцин, ізолейцин і валін. Не слід також забувати, що, як і всі молочні продукти, сироватка також забезпечує організм кальцієм і певною кількістю магнію і калію, або іншими мінералами і вітамінами.

Що дає сироватковий білок у раціоні?

Достатня кількість білка необхідна, зокрема, для вироблення нейромедіаторів і належного функціонування головного мозку та периферичної нервової системи, належного функціонування м'язів та їх регенерації після тренування, зміцнення кісток і м'яких сполучних тканин, включаючи шкіру, або для підтримки імунної системи в тонусі. 

Сироватковий протеїн - один з небагатьох продуктів харчування, який є настільки доступним і водночас настільки багатим на білок, що не містить значної кількості жирів, вуглеводів і солі. Як правило, сироваткові препарати збагачені солодкими ароматизаторами, тому з їх допомогою можна урізноманітнити будь-яку солодку страву та змінити склад улюблених солодощів, зробивши їх більш збалансованими за калорійністю. Крім того, вони не потребують тривалої обробки перед вживанням.

ОЦІНІТЬ СТАТТЮ:
0 / 5 5 0
SFD
Ваш кошик (...)
Продукт додано Продукт видалено У Ваш кошик додано продукти з іншого пристрою Ми відновили Ваш кошик з іншого пристрою