Сироваткові протеїни набули популярності у світі харчування та спорту у вигляді концентратів (WPC) та ізолятів (WPI). Це продукти, які, маючи надзвичайно високий профіль безпеки, демонструють напрочуд високу ефективність у покращенні результатів спортсменів. Сироватка становить велику частку молочних білків, що складаються в першу чергу з незамінних амінокислот, які впливають на виробництво внутрішніх і зовнішніх тканин, гормонів, нейромедіаторів або імунних клітин.
- Що таке сироватка?
- Що входить до складу сироваткових протеїнів?
- Що дає сироватковий білок у раціоні?
Що таке сироватка?
Сироватка - це фракція білка, яка відокремлюється під час кислотної або ферментативної обробки молочних продуктів при виробництві сиру. Спочатку до неї ставилися лише як до побічного продукту, якому мало приділяли уваги в контексті харчування людини. Він розчинявся у воді, що стікала з сиру, що дозволяло його легко ігнорувати. Крім того, вивчення його властивостей обмежувалося тим, що він становив лише 20% від ваги всіх молочних білків. Однак з часом, з розвитком харчових технологій та оптимізацією використання виробничої сировини, було відкрито його поживний потенціал.
Для того, щоб готовий продукт був придатний для використання в раціонах спортсменів і людей, які стежать за своїм здоров'ям, сироватку необхідно зневоднити і позбавити від більшості жирів і вуглеводів. Отриманий таким чином сироватковий білок сьогодні є одним з найважливіших продуктів з точки зору біологічної цінності харчових білків. Концентрати та ізоляти сироваткового білка так само цінні для людського організму, як і білки курячих яєць, які вважаються стандартними. Важливо не зупиняти свій вибір на чистому сироватковому порошку, а обирати "очищений" сироватковий білок - WPC або WPI.
Що входить до складу сироваткових протеїнів?
Сироватка - це загальна назва для комплексу менших білків, присутніх у молоці. Сироватковий білок в основному складається з бета-лактоглобулінів (приблизно 50%) і альфа-лактальбумінів (приблизно 20%) та імуноглобулінів (приблизно 10%), але також містить сироватковий альбумін, лактоферин або лізоцим.
Ці білки разом створюють особливо високий вміст незамінних амінокислот у сироватці як харчовій сировині. Найбільш важливими є амінокислоти з розгалуженим ланцюгом, або BCAA, до яких відносяться лейцин, ізолейцин і валін. Не слід також забувати, що, як і всі молочні продукти, сироватка також забезпечує організм кальцієм і певною кількістю магнію і калію, або іншими мінералами і вітамінами.
Що дає сироватковий білок у раціоні?
Достатня кількість білка необхідна, зокрема, для вироблення нейромедіаторів і належного функціонування головного мозку та периферичної нервової системи, належного функціонування м'язів та їх регенерації після тренування, зміцнення кісток і м'яких сполучних тканин, включаючи шкіру, або для підтримки імунної системи в тонусі.
Сироватковий протеїн - один з небагатьох продуктів харчування, який є настільки доступним і водночас настільки багатим на білок, що не містить значної кількості жирів, вуглеводів і солі. Як правило, сироваткові препарати збагачені солодкими ароматизаторами, тому з їх допомогою можна урізноманітнити будь-яку солодку страву та змінити склад улюблених солодощів, зробивши їх більш збалансованими за калорійністю. Крім того, вони не потребують тривалої обробки перед вживанням.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.