Журавлина, поряд з кишмишем, фініками чи абрикосами, є улюбленим сушеним доповненням до нашої вівсянки, омлетів та іншої цікавої випічки. Мало хто знає, що ховається в журавлині, яку користь вона приносить нашому організму, чим славиться і як використовується в кулінарії. Ці та інші питання я розкрию в наступній статті.
![Журавлина]()
- Кілька слів про журавлину...
- Корисні властивості журавлини
- Журавлина на кухні
- Пісочне печиво з журавлиною
- Протипоказання
- Підсумок
Кілька слів про журавлину...
Журавлина - досить невисокий чагарник, оскільки виростає приблизно до 1,5 метрів у висоту, з невеликими червоними плодами, схожими на чорницю. Дивно, але як для такого маленького куща, вона може приносити до 3 кілограмів плодів. Її квіти мають біло-рожеве забарвлення і, як кажуть, схожі на журавлиний дзьоб. Болотяна журавлина зустрічається в Польщі в природних умовах.
Сьогодні вирощують переважно великоплідну журавлину, яка походить з Північної Америки. Рослина переважно вирощується в Канаді, США, Нідерландах та Великобританії. З давніх-давен журавлину використовували в різних цілях, включаючи успішне застосування в медицині, а також для подовження терміну зберігання продуктів харчування, таких як м'ясо.
Свіжу журавлину не так легко знайти на ринку, але сушена журавлина, журавлинні джеми та журавлинні соки є у вільному доступі. Журавлина містить багато цінних вітамінів і мінералів, але її недооцінюють споживачі. Цей м'ясистий, злегка терпкий на смак фрукт - справжня вітамінна бомба, до якої повинен дотягнутися кожен.
Корисні властивості журавлини
![Журавлина]()
Журавлина має сильну антибактеріальну дію і тому може боротися з інфекціями сечовивідних шляхів. Захисна дія журавлинного соку зумовлена, серед іншого, наявністю гіппурової кислоти, яка має антибактеріальну та протигрибкову дію. Крім того, вживання журавлинного соку ускладнює прикріплення бактерій кишкової палички (до 90% інфекцій сечовивідних шляхів викликаються цими бактеріями) до стінок наших сечовивідних шляхів, адже перш ніж виникне інфекція, бактерії повинні прикріпитися до стінок сечовивідних шляхів, а речовини, що містяться в журавлині, перешкоджають цьому процесу, тому бактерії вимиваються з нашого організму з сечею.
Людям, схильним до інфекцій сечовивідних шляхів, рекомендується вживати журавлину (в різних формах), щоб запобігти можливому рецидиву захворювання. Варто зазначити, що журавлина, завдяки наявності флавоноїдів, також має подібний вплив на бактерії Helicobacter pylori, які є головним винуватцем утворення виразки.
Речовини, що містяться в журавлині, не дають бактеріям оселитися в слизовій оболонці шлунка. Крім того, журавлина також має пробіотичні властивості, які підтримують ріст корисної мікрофлори кишечника. Вживання соку значно допомагає знищити бактерії H.pylori, тому його також рекомендують під час антибіотикотерапії.
Речовини, що містяться в журавлині, утворюють на зубах «покриття», яке ускладнює прилипання бактерій до нашої емалі, що також знижує частоту захворювань пародонту і ясен. Регулярне вживання журавлинного соку значно знижує ризик атеросклерозу і серцево-судинних захворювань, все завдяки біофлавоноїдам, які мають антиоксидантні властивості, що запобігають утворенню тромбів і розширюють кровоносні судини.
Крім того, журавлина має здатність захищати клітини мозку від пошкоджень, що часто трапляється при інсульті або інфаркті. Плоди журавлини мають властивість очищати наш організм від токсинів, саме тому вона є ідеальним інгредієнтом для дієти для схуднення, але не тільки.
З давніх-давен журавлину також використовували для покращення здоров'я при застуді, тонзиліті або ревматичних захворюваннях. Як бачите, регулярне споживання журавлини має досить багато оздоровчих ефектів, перерахувати їх усі неможливо, оскільки деякі з них ще не були ретельно перевірені - наприклад, той факт, що вживання журавлини знижує ризик розвитку раку або герпесу.
Поживна цінність
100 г сушеної журавлини забезпечать 308 ккал, в тому числі
- 0,07 г білка
- 1,37 г жирів (з них 0,1 г насичених жирних кислот, 0,19 г мононенасичених жирних кислот, 0,65 г поліненасичених жирних кислот)
- 82,6 г вуглеводів
- 5,7 г клітковини
Вітаміни
- 3,8 мкг вітаміну К
- 0,2 мг вітаміну С
- 1,07 мг вітаміну Е
- 0,007 мг вітаміну В1
- 0,016 мг вітаміну В2
- 0,990 мг вітаміну В3
- 0,038 мг вітаміну В6
- 0,217 мг пантотенової кислоти
Мінеральні компоненти
- 10 мг кальцію
- 0,53 мг заліза
- 40 мг калію
- 0,08 мг міді
- 0,27 мг марганцю
- 0,5 мкг селену
- 3 мг натрію
- 5 мг магнію
- 8 мг фосфору
- 0,11 мг цинку
Журавлина на кухні
![жінка - їжа з журавлиною]()
Сухофрукти досить популярні на наших кухнях. Якщо абрикоси, чорнослив чи кишмиш ми часто використовуємо, то журавлину недооцінюємо, проте сухофрукти - це не лише натуральна солодкість, а й багатство вітамінів, які варто запросити на вашу кухню. Журавлина надасть вівсянці або каші іншого вигляду. Журавлина ідеально підходить як доповнення до солодких десертів, будь то морозиво або желе, оскільки вона дуже добре поєднується з ними, а також має гарний вигляд як прикраса тарілки.
Свіжі плоди мають дуже кислий смак, але ідеально підходять для варення. Серед іншого, з них готують варення, соки та настоянки, користю яких можна насолоджуватися, коли вражає інфекція.
Варто зазначити, що журавлина - один з небагатьох фруктів, з яких можна приготувати дійсно смачний соус, наприклад, до м'яса, що додасть страві вишуканої родзинки. Крім того, з сушеної журавлини можна приготувати різноманітну випічку - кекси, вівсяні пластівці або заварні пироги.
Журавлина також добре переносить високі температури; термічна обробка не руйнує антибактеріальні сполуки, які вона містить. Ми також можемо збагатити наші фруктові або овочеві салати, додавши жменю журавлини за смаком. Навіть звичайний домашній сир або натуральний йогурт, до якого ми додамо журавлину, набуде нового, неповторного смаку.
Пісочне печиво з журавлиною
![журавлинний пісочний пиріг]()
Інгредієнти:
Приготування:
Розім'яти банан виделкою, додати до нього вівсяні пластівці, сушену журавлину та подрібнені волоські горіхи, все ретельно перемішати. Додати 15 г кокосового борошна. Розігріти духовку до 180 градусів Цельсія і сформувати кругле печиво на деку, застеленому папером для випічки. Випікаємо до зарум'янювання, приблизно 12-15 хвилин.
Смачного!
Протипоказання
Журавлину, незважаючи на її корисний вплив на наш організм, не можна вживати всім. Вона містить значну кількість оксалатів, а якщо оксалати присутні у великій кількості в нашому організмі, вони мають властивість кристалізуватися, саме тому людям з каменями в нирках так важливо уникати продуктів, які містять журавлину.
Крім того, ці оксалати перешкоджають всмоктуванню кальцію в кишечнику, тому журавлину у великих кількостях не рекомендується вживати людям із захворюваннями кісток, такими як: остеопороз. Також не рекомендується людям, які приймають антикоагулянти, що містять варфарин, оскільки речовини, що містяться в журавлині, перешкоджають виведенню варфарину з організму, а це посилює його дію і навіть може призвести до кровотечі.
Як бачите, навіть ліки можуть завдати шкоди. Тому все потрібно вводити з розумом і спостерігати за своїм організмом і його реакцією на той чи інший харчовий інгредієнт, тоді ви уникнете неприємностей.
Підсумок
Журавлина - фрукт, який відіграє досить важливу роль у здоровому харчуванні. Вона повинна бути постійно присутня в різних формах у нашому меню, щоб ми могли скористатися її цінними властивостями. Ми можемо їсти журавлину свіжою, сушеною або у вигляді соку - для кожного знайдеться щось своє. Зазвичай ми їмо її як акомпанемент до різних страв. Можливо, варто дати їй шанс і зробити її постійним елементом не лише нашого меню, але й головним гостем на наших тарілках.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.