Звичайна кропива – властивості, дія та застосування

Популярна кропива, офіційно кропива звичайна (Urtica dioica), також відома під регіональними назвами коприва, кропива або палюча трава, є видом рослини з родини кропив'яних (Urticaceae). Її сучасна назва, Urtica, широко вживана вже стародавніми римськими письменниками, походить від латинського дієслова uro – палю, печу, обпалюю.

кропива

  1. Завжди поруч з людьми
  2. У кухні та на столі
  3. Цінний харчовий продукт
  4. У стародавній та народній медицині
  5. Що лікує кропива?
  6. Як лікує кропива?
  7. Що лікує кропива?
  8. Простата під прицілом кропиви
  9. Щось для бодібілдерів

Завжди поруч з людьми

У дикому стані кропива росте у вологих лісах і заростях Європи, Азії, Північної Африки та Північної Америки. Однак, внаслідок колонізаційної діяльності європейців, кропиву можна зустріти сьогодні майже в кожному населеному куточку світу. Кропива виявилася синантропним, тобто рудеральним видом, тобто надзвичайно здатним пристосовуватися до життя в середовищі, сильно перетвореному людиною, безпосередньо пов'язаному з місцем проживання людини та її діяльністю.

Як вид, що незмінно супроводжує людину та її діяльність, кропиву тисячоліттями використовували як корисну рослину. І хоча її рідко культивували, широко використовували в дикому вигляді. Використовували її в чотирьох основних напрямках – як кормову, прядильну, харчову та лікарську рослину. Але в контексті теми цієї публікації ми зосередимося лише на двох напрямках – харчовому та лікарському.

У кухні та на столі

Кропиву вживали в їжу в давні часи і вживають донині в багатьох регіонах світу. Вона була і залишається популярною стравою, особливо в районах з бідною рослинністю, таких як, наприклад, Гімалаї. Зараз вона, як кажуть, є кулінарною принадою п'ятизіркових ресторанів Непалу.

В інших частинах світу кропиву найчастіше розглядали як так звану голодну їжу. У Польщі її вживали широко, але переважно в передвесняний період і в часи воєнних заворушень, а місцево, традиційно, також як страву великоднього посту. Найчастіше її вживали як овоч, готували як шпинат або у вигляді різних супів і юшок. Хоча в польській регіональній кухні відомі також такі страви, як оладки з кропиви та вареники з кропив'яною начинкою.

Цінний харчовий продукт

Молода кропива (стара є неїстівною і може бути шкідливою) є насправді дуже цінним харчовим продуктом, насамперед завдяки великій кількості та різноманітності вітамінів і мінералів, а також відносно високому, як для рослинного продукту, вмісту білка з відносно високою біологічною цінністю. Так, 100 г свіжого листя кропиви містять близько 2,5 г білка, а в сушеному вигляді, який наші предки зберігали як зимовий запас їжі, вміст білка досягає 30%.

На особливу увагу заслуговує надзвичайно високий вміст трьох дуже важливих вітамінів – К, С і А; у 100 г свіжого листя відповідно – близько 500 мкг, до 600 мг і понад 2000 МО в перерахунку на бета-каротин. Важливим є також високий вміст у свіжій кропиві таких ключових мінералів, як кальцій (481 мг/100 г), калій (334 мг/100 г), магній (57 мг/100 г) і залізо (1,6 мг/100 г).

Хоча раніше кропиву вважали їжею бідноти і тому в часи сучасного добробуту її вживання майже повністю зникло, зараз спостерігається тенденція до відновлення її кулінарного застосування як продукту, що вважається здоровою їжею або навіть так званим суперфудом. Страви та напої з кропиви набувають особливої популярності серед жінок, оскільки міститься в них кремній сприяє збереженню привабливого вигляду шкіри, волосся та нігтів.

У стародавній та народній медицині

кропива

Медичне застосування кропиви має давню традицію, а її лікувальні властивості описувалися протягом тисячоліть Гіпokratem, Скрибонієм Ларгусом, Педаніосом Діоскуридом, Плінієм Старшим, Парацельсом, Авіценною, Гільдегардою з Бінгена, Миколою Коперником та Крістофом Клуком.

Стародавні, середньовічні та народні лікарі традиційно вказували на неї як на ефективний терапевтичний засіб при кровотечах, гематопетії, чоловічій статевій слабкості, ревматизмі, отруєннях, опіках, жовтяниці, астмі, кашлі, туберкульозі, холери, ниркової коліки, набряків кінцівок, діареї, глистової інвазії, шкірних висипань і лупи.

Що лікує кропива?

Перевіряючи традиційні повідомлення про надзвичайно широку терапевтичну ефективність кропиви, сучасні вчені почали з визначення хімічного складу двох основних лікарських сировинних матеріалів, що отримуються з цієї рослини – листя кропиви та коріння кропиви.

Так, як фармакологічно активні компоненти в листі кропиви були ідентифіковані: флавоноїди, фенольні кислоти, кремнієві кислоти, органічні кислоти, скополетинін, хлорофіли, каротиноїди, протопорфірини, аскорбінова кислота (вітамін С), філохінон (вітамін К1), тритерпеноїди, стероїди, оксиліпіни, дубильні речовини, глікокініни, ацетилхолін, гістамін і серотонін. У коренях містяться лектини, аглютиніни, полісахариди, стероїди, флавоноїди, органічні кислоти, лецитин, скополетині, кремній, лігнани, монотерпени, тритерпеноїди, феноли, таніни та кумарини.

Як лікує кропива?

Згідно з результатами сучасних наукових досліджень, екстракти з листя і коренів кропиви мають протидіабетичну, протизапальну, антиоксидантну, антибактеріальну, гіполіпідемічну, гіпотензивну, знеболювальну, протиревматичну, протипухлинну, противірусну та нейропротекторну дію, спрямовану проти нейродегенеративних захворювань.

Що лікує кропива?

кропива

Завдяки цим науково підтвердженим напрямкам фармакологічної дії кропиву зараз можна знайти в арсеналі офіційних лікарських засобів з групи фітотерапевтичних засобів. Наприклад, у нас вона входить до складу трав'яних сумішей Immunofort, Urofort, Diabetosan, Reumosan і Vagosan, а також фармакопеальних сумішей Species antirheumaticae і Species metabolicae.

Дія екстрактів кропиви як відносно ефективних ліків на сьогодні добре задокументована лише у випадку декількох захворювань. Тому сучасна фітотерапія рекомендує кропиву як допоміжний засіб, перш за все, в терапії цукрового діабету 2 типу, ревматоїдного артриту, анемії та різних захворювань нижніх сечовивідних шляхів, а як препарат першої лінії – в терапії доброякісної гіперплазії передміхурової залози.

Простата під прицілом кропиви

Головним показанням сучасної медицини до лікувального застосування кропиви є доброякісна гіперплазія передміхурової залози (ДГПЗ) – чоловіча проблема зі здоров'ям, яка в народі називається гіперплазією простати. Терапевтичну ефективність кропиви в лікуванні гіперплазії передміхурової залози можна вважати дуже добре задокументованою, оскільки вона була підтверджена у понад 40 тис. чоловіків, які взяли участь у 34 клінічних дослідженнях.

Для лікування ДГП використовують сухі екстракти кореня кропиви, які призначають у добових дозах 300-800 мг, лікувальна дія яких призводить до збільшення об'єму сечі, поліпшення сечовипускання та зменшення об'єму сечі, що затримується в сечовому міхурі.

У багатьох дослідженнях було показано, що активні компоненти кореня кропиви порушують кілька метаболічних і сигнальних шляхів, залучених до генезису гіперплазії простати, тим самим гальмуючи розростання її тканини і сповільнюючи приріст маси залози. Ці компоненти також гальмують розмноження клітин раку простати та обмежують і сповільнюють їх поширення на сусідні тканини.

Щось для бодібілдерів

Екстракти кореня кропиви також набули популярності як добавка для підтримки фізичних навантажень у бодібілдингу.

Як довели дослідження, активні компоненти кропиви мають здатність пригнічувати активність ароматази – ферменту, що перетворює чоловічий статевий гормон тестостерон на жіночий статевий гормон естрадіол. А активність ароматази є проблемою для культуристів, оскільки надлишок естрадіолу в чоловічому організмі сприяє затримці води в підшкірній тканині та накопиченню жиру в області молочних залоз, що значно ускладнює формування стартової форми.

Крім того, в інших дослідженнях було показано, що активні компоненти кореня кропиви обмежують зв'язування тестостерону з його транспортними білками (SHGB), сприяючи підвищенню рівня вільного тестостерону, який у вільній формі є сильним анаболічним гормоном, що стимулює розвиток м'язової маси та сили.

Джерела:

  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9253158/
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711307000542
  • https://lostempireherbs.com/nettle-root-extract-for-bodybuilding/?
ОЦІНІТЬ СТАТТЮ:
0 / 5 5 0
SFD