7 неочікуваних властивостей шипшини для здоров’я

Чай зі шипшини або її високоякісний екстракт характеризується квітковим, злегка солодким і водночас терпким післясмаком. Шипшина має кількасот різних сортів, натомість коли мова йде про властивості плодів шипшини, вчені зосередилися на вивченні сорту Rosa canina.

шипшина

  1. Багатство антиоксидантів  
  2. Підтримка імунної системи
  3. Mоже захищати від серцево-судинних захворювань
  4. Може допомогти у схудненні
  5. Може захищати від цукрового діабету
  6. Допомагає зменшити запалення та біль у суглобах
  7. Затримує процес старіння шкіри
  8. Підсумок

Розгляньмо, яку користь для здоров’я має Rosa canina.

Багатство антиоксидантів  

Антиоксиданти – це речовини, які захищають клітини або зменшують їх пошкодження, викликане молекулами, що називаються «вільні радикали». Споживання харчових продуктів та напоїв, багатих антиоксидантами, може захистити від таких хронічних захворювань, як серцево-судинні захворювання, рак та цукровий діабет 2 типу. У дослідженні на вміст антиоксидантів у шести фруктових екстрактах було встановлено, що плоди шипшини мають найвищу антиоксидантну здатність – високий рівень поліфенолів, каротиноїдів і вітамінів: C та E.

Кількість цих антиоксидантів у плодах шипшини може сильно відрізнятися залежно від виду рослини, часу збору врожаю та висоти, на якій рослина була вирощена. Цікаво, що рослини з вищих висот, як правило, мають вищий рівень антиоксидантів.

Варто також знати, що найціннішими є свіжі плоди. Сушені плоди містять набагато менше антиоксидантів, тому краще готувати чай зі свіжих плодів, ніж сушених, чи типовий чай у пакетиках.

Підтримка імунної системи

чай з шипшини

Однією з найбільш вражаючих переваг плодів шипшини є висока концентрація вітаміну С. Хоча точна кількість варіюється залежно від рослини, було доведено, що плоди шипшини мають один із найвищих вмістів вітаміну С серед усіх фруктів та овочів.

Вітамін С відіграє багато важливих ролей в імунній системі, зокрема:

  • стимулює вироблення білих кров’яних тілець (лімфоцитів), які захищають організм від інфекцій,
  • посилює функцію лімфоцитів,
  • допомагає підтримувати захисний бар’єр шкіри від зовнішніх патогенів.

Крім вітаміну С, плоди шипшини містять високий рівень поліфенолів і вітамінів А та Е, які допомагають зміцнити та захищати імунну систему.

Mоже захищати від серцево-судинних захворювань

Завдяки високій концентрації антиоксидантів шипшина може мати корисний вплив на здоров’я серця. В одному огляді 13 досліджень було встановлено, що вживання принаймні 500 мг вітаміну С на день було пов’язане зі значним зниженням рівня холестерину ЛПНЩ та тригліцеридів у крові – двох факторів ризику серцево-судинних захворювань. Крім того, обсерваційні дослідження пов’язують недостатнє споживання вітаміну С з підвищеним ризиком смерті від серцево-судинних захворювань.

Плоди шипшини також багаті флавоноїдами. Доведено, що ці антиоксиданти знижують артеріальний тиск у людей з підвищеним рівнем та покращують приплив крові до серця. 

Може допомогти у схудненні

жінка з кухлем чаю з шипшини

Плоди Rosa canina багаті антиоксидантом під назвою «тилірозид», який може мати жироспалювальні властивості.

У дослідженні на мишах, схильних до ожиріння, яке тривало 8 тижнів, особини, які перебували на дієті з високим вмістом жирів, яка містила 1% екстракту шипшини, мали значно менший приріст маси тіла та вісцерального жиру, ніж ті, хто не отримував добавку.

Аналогічні результати показали дослідження на людях. У дослідженні за участю 32 дорослих осіб з надмірною вагою, яке тривало 12 тижнів, щоденне вживання 100 мг екстракту шипшини значно знизило масу тіла та вісцеральний жир порівняно з групою плацебо. Однак поточні дослідження обмежуються дією концентрованого екстракту шипшини, а не чаю. Потрібно більше, щоб оцінити зв’язок між чаєм зі шипшини та втратою ваги.

Може захищати від цукрового діабету

Хоча точний механізм незрозумілий, деякі дослідження припускають, що шипшина може захищати від цукрового діабету 2 типу. Наприклад, у дослідженні на мишах, які перебували на дієті з високим вмістом жирів, вживання шипшини протягом 10-20 тижнів значно знизило рівень цукру в крові, рівень інсуліну натще та кількість жирових клітин у печінці – три фактори ризику розвитку цукрового діабету 2 типу.

Допомагає зменшити запалення та біль у суглобах

шипшина

Чай зі шипшини багатий поліфенолами та галактоліпідами – сполуками, що мають протизапальну дію. Галактоліпіди є основними видами жиру в клітинних мембранах. Нещодавно були вивчені їхні потужні протизапальні властивості та потенціал для зменшення болю в суглобах. В огляді трьох досліджень показано, що вживання шипшини значно зменшило біль у суглобах у людей з артрозом. Крім того, ті, хто вживали шипшину, удвічі частіше повідомляли про зменшення больових відчуттів порівняно з групою плацебо. Інше дослідження за участю 100 осіб з артрозом, яке тривало 4 місяці, показало, що люди, які щодня споживали 5 грамів екстракту шипшини, відчували значно менший біль та підвищену рухливість тазостегнового суглоба порівняно з контрольною групою.

Екстракт шипшини, ймовірно, також може допомогти лікувати ревматоїдний артрит, хоча дослідження обмежені, і зараз не вистачає високоякісних досліджень на людях. Слід пам’ятати, що дослідження протизапальних властивостей плодів шипшини зосереджувалися на концентрованому екстракті, а не на чаї.

Затримує процес старіння шкіри

молода шкіра, здорова шкіра

Вітамін С сприяє синтезу колагену і захищає клітини шкіри від пошкодження сонцем, допомагаючи зберегти шкіру пружною і молодою на вигляд. Оскільки чай зі шипшини багатий цим вітаміном, його вживання може принести користь Вашій шкірі.

Крім того, чай зі шипшини містить каротиноїд астаксантин, який може затримати процес старіння, оскільки він допомагає запобігти розпаду колагену. Інші каротиноїди, що містяться у чаї зі шипшини, також можуть мати корисний вплив на здоров’я шкіри. Це в основному пов’язано з дією вітаміну А та лікопену, які захищають клітини шкіри від пошкодження сонцем.

Підсумок

Завдяки високому рівню антиоксидантів чай зі шипшини та його екстракт можуть зміцнювати імунну систему, сприяти схудненню, зменшувати біль у суглобах, впливати на здоровий вигляд шкіри, захищати від серцево-судинних захворювань та цукрового діабету 2 типу.

Поточні дослідження частіше стосуються властивостей екстракту шипшини, тому важко оцінити, скільки потрібно було б його випити, щоб отримати вищезазначену користь. Однак, це смачний напій, який ми можемо сміливо додавати у свій раціон.

Джерела: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28587101/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5927356/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814614001964

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3668991/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165473/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29534432/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440782/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27184276/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30388871/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19674720/

ОЦІНІТЬ СТАТТЮ:
0 / 5 5 0
SFD
Ваш кошик (...)
Продукт додано Продукт видалено У Ваш кошик додано продукти з іншого пристрою Ми відновили Ваш кошик з іншого пристрою
Продукт додано