Той, хто уникає вживання м'яса та продуктів тваринного походження, сьогодні може збалансувати своє меню набагато легше, ніж вегетаріанці та вегани кілька десятиліть тому. Це пов'язано з тим, що асортимент доступних харчових продуктів і дієтичних добавок, а також результати наукових досліджень дозволяють дуже точно адаптувати склад щоденного меню до власних потреб. Чудовим прикладом цього є білкові препарати на основі соєвого білка, які збагачують раціон незамінними амінокислотами.
- Засвоюваність рослинних і тваринних білків
- Переваги ізоляту соєвого білка. Чому варто вживати ізолят соєвого білка?
- Безпека соєвого білка
- Скільки протеїнового порошку в день?
Засвоюваність рослинних і тваринних білків
Білки рослинного походження, що вживаються в натуральному вигляді, можуть створювати певне навантаження на шлунково-кишковий тракт. Тільки уявіть собі час перетравлення 100-грамової порції свинячої шиї, яка містить 18 г білка і 14 г жиру (загалом приблизно 205 ккал), з еквівалентною порцією сочевиці, що забезпечує 24 г білка, але з 60 г вуглеводів і 9 г клітковини (загалом 350 ккал).
Хоча для людей, які ведуть сидячий спосіб життя і мають низькі енергетичні потреби, така диспропорція може бути бажаною, вона вже може викликати шлунково-кишковий дискомфорт у тих, хто регулярно займається спортом. У таких ситуаціях можуть допомогти білкові добавки, що містять, зокрема, ізолят соєвого білка.
Переваги ізоляту соєвого білка. Чому варто вживати ізолят соєвого білка?
Ізоляти соєвого білка є одними з найпопулярніших добавок серед вегетаріанців і веганів. Вони утворюються після відділення білків від знежирених соєвих пластівців, що передбачає видалення вуглеводів і клітковини. Такий продукт містить в середньому близько 80 г білка, 6 г вуглеводів і трохи менше 2 г клітковини і жирів. Випускається у вигляді порошку, який легко розчиняється у воді, молоці або рослинних напоях. Характеризується доброю перетравлюваністю та швидким засвоєнням. Смакові добавки допомагають підвищити сенсорну привабливість цього виду підготовки і роблять його придатним для споживання у вигляді коктейлів, а також для солодких страв (наприклад, вівсянки, млинців) або десертів (наприклад, морозива, тістечок).
Безпека соєвого білка
Вживання білка здоровими і фізично активними людьми в кількості 1,4 - 2,2 г на кілограм ваги тіла вважається найбільш ефективним з точки зору підтримки як фізичної форми, так і здоров'я. Нерідко люди з винятковими фізичними навантаженнями та/або професійні спортсмени можуть споживати до 3 г/кг маси тіла. Ця межа вважається безпечною і добре переноситься, але її перевищення, як правило, не приносить додаткових переваг.
Скільки протеїнового порошку в день?
Дієтичні добавки, що сприяють задоволенню потреб у білку, зазвичай вживають у кількості, що не перевищує 100 г на добу. Верхня межа цієї кількості більше стосується людей з великою м'язовою масою та енергетичними потребами. Ізоляти соєвого білка, навіть у великих кількостях, не становлять ризику розладів травлення, оскільки позбавлені більшої частини клітковини, а також є нейтральними для ендокринної системи, оскільки деякі біологічно активні сполуки, специфічні для сої, такі як фітоестрогени, видаляються в процесі ізоляції білка.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.