Харчові добавки, призначені для регулювання стану харчування, постійно модифікуються з метою оптимізації засвоєння та стабілізації рівня певної сполуки в тканинах. Окрім хімічних форм сполук, що містяться в їжі, зараз доступно все більше форм, які, в певному сенсі, були винайдені людиною. Одним з хороших прикладів цього явища є виробництво ліпосомальної вітаміну С.
![вітамін С в капсулах]()
- Що таке ліпосомальна вітамін С?
- Як діє вітамін С?
- Скільки вітаміну С потрібно в день?
Що таке ліпосомальна вітамін С?
Вітамін С, або L-аскорбінова кислота, належить до водорозчинних вітамінів. У природі та харчових продуктах він зазвичай зустрічається у вільній формі, яка схильна до деградації під впливом окислення та радіації. Деякі тварини можуть виробляти його в організмі, але, на жаль, люди не можуть, тому вони повинні споживати його щодня. Ліпосомальна вітамін С — це форма, перероблена таким чином, щоб запобігти негативному впливу повітря або сонячних променів і забезпечити високий рівень засвоюваності.
Від звичайної вітаміну С вона відрізняється тим, що це аскорбінова кислота, оточена певним покривом, який захищає молекулу вітаміну С від зовнішнього впливу і одночасно дозволяє їй швидко проникати через клітинні мембрани після потрапляння в організм. Ця оболонка розчинна в жирах. Техніка виробництва ліпосомальної вітаміну С також називається мікрокапсулюванням.
Як діє вітамін С?
Вітамін С є сполукою, що виконує дуже різноманітні функції в організмі. Однією з найвиразніших є антиоксидантна дія та захист клітин від багатьох потенційно шкідливих факторів. З цією функцією пов'язана участь вітаміну С, наприклад, у правильній роботі імунної системи. Вона необхідна для синтезу L-карнітину, який впливає, зокрема, на "використання" жирів для енергетичних цілей, а також для виробництва колагену, який утворює всі тканини в організмі, тобто шкіру, волосся, сухожилля, хрящі, кровоносні судини, м'язи та інші.
![жінка з апельсиновим соком - вітамін С]()
Завдяки цим властивостям вітамін С може діяти профілактично, наприклад, у контексті серцево-судинних захворювань. Більше того, аскорбінова кислота полегшує засвоєння заліза, що надходить в організм з їжею, а також допомагає "економити" інші антиоксиданти, які можуть накопичуватися в організмі, такі як вітамін Е.
Скільки вітаміну С потрібно в день?
Потреба у вітаміні С не є високою, однак, розраховуючи середньодобову норму, варто враховувати втрати, пов'язані з окисленням, на рівні близько 50%, особливо у випадку продуктів, що піддаються нарізанню, термічній обробці та зберіганню. В середньому доросла людина потребує близько 100 мг аскорбінової кислоти на день, тому варто прагнути до споживання на рівні близько 200 мг.
Потреба може значно збільшитися у курців, спортсменів або людей з хронічними захворюваннями (наприклад, гіпертонія, атеросклероз, рак), а також при інфекціях. У таких випадках рівень споживання вітаміну С найкраще визначати індивідуально, однак часто він досягає близько 1000 мг. Як правило, такі дози неможливо отримати лише за допомогою дієти.
Література:
Davis JL, Paris HL, Beals JW, Binns SE, Giordano GR, Scalzo RL, Schweder MM, Blair E, Bell C. Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia-Reperfusion Injury. Nutr Metab Insights. 2016 Jun 20;9:25-30. doi: 10.4137/NMI.S39764. PMID: 27375360; PMCID: PMC4915787.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.