Харчова непереносимість вражає все більше людей, а найпоширенішою є непереносимість глютену та лактози. При її виникненні рекомендується застосовувати елімінаційні дієти, в яких обмежуються компоненти, що викликають проблеми зі здоров’ям.
- Непереносимість та алергії
- Добавки та їх роль у раціоні
- Непереносимість не є перешкодою
- Ви не мусите відмовлятися від добавок, отриманих з молока
- Що вибрати? Сироватковий білок без лактози чи рослинний білок?
Непереносимість та алергії
Харчова непереносимість, на відміну від алергії, не викликає реакції імунної системи, але може бути причиною багатьох неприємних захворювань, які найчастіше проявляються у вигляді здуття живота, болю в животі, діареї, нудоти чи постійного газоутворення.
З цієї причини дуже важливо правильно підібрати продукти, з яких складається меню, щоб обмежити або виключити той компонент раціону, який є причиною непереносимості. Велику увагу слід приділяти складу лікарських засобів і продуктів спеціального харчового призначення, в т.ч білкових добавок і дієтичних добавок, оскільки їх формула може містити інгредієнти, яких слід уникати.
Добавки та їх роль у раціоні
Але в цьому випадку ми зосередимося на дуже популярних білкових добавках, які нині вживають не тільки активні люди, а й люди із розладами харчування, зайняті люди, які використовують цей продукт як елемент швидких у приготуванні коктейлів, або люди похилого віку, які доповнюють таким чином дефіцит білка. Універсальність застосування білкових добавок полягає у тому, що вони використовуються у меню багатьох груп людей.
Непереносимість не є перешкодою
Найважливішим аспектом є усвідомлення того, що саме спричиняє проблеми зі здоров’ям і яких компонентів дієти слід уникати у складі. Завдяки розвитку харчових технологій і все більшому вибору сировини для виробництва білкових добавок багато людей, попри обмеження, не змушені відмовлятися від відповідних добавок і підтримки раціону.
Ви не мусите відмовлятися від добавок, отриманих з молока
У разі непереносимості лактози, яка є молочним цукром, у першу чергу на думку спадає те, що слід виключити добавки, отримані з молока. Однак це не обов’язково. Правильним вибором будуть білкові добавки, які, хоч і складаються зі сироваткового білка, отриманого з молока, також доступні у версії без лактози. Це тому, що на рівні виробництва лактоза ферментативно розщеплюється на прості цукри, тобто глюкозу та галактозу, які вже не викликають неприємних захворювань.
Що вибрати? Сироватковий білок без лактози чи рослинний білок?
Сироватковий білок без лактози характеризується дуже високою біодоступністю, він багатий екзогенними амінокислотами та вирізняється дуже хорошою розчинністю і смаковими якостями. Цікавим рішенням для любителів білкових добавок тваринного походження також може стати яєчна білкова добавка, яка також характеризується високою біологічною цінністю та часткою екзогенних амінокислот. Однак, все частіше люди з непереносимістю вибирають веганські продукти, засновані на рослинних джерелах протеїнів, наприклад, на соєвому, конопляному або дріжджовому білку.
Маючи харчову непереносимість, при виборі білкової добавки необхідно уважно проаналізувати склад продукту та ознайомитися із заявами виробника про відсутність глютену або лактози. На багатьох популярних препаратах стандартно вказувати не тільки повний склад, а й інформацію про те, чого ми не знайдемо у даному продукті, наприклад, чи використовувалися ГМО інгредієнти або пальмова олія.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.