Хоча назва омега-3 є збірною назвою для багатьох сполук, ейкозапентаєнова (ЕПК) і докозагексаєнова (ДГК) кислоти, а також α-ліноленова кислота (АЛК) привертають особливу увагу в цій групі, оскільки вони є найбільш вивченими омега-3 кислотами з точки зору харчування людини. Їх прямий або опосередкований вплив поширюється на серце і кровоносні судини, гормони, елементи імунної системи, а також на нервову систему, прикладом чого є вплив на зір.
- Цілісний вплив омега-3 жирних кислот
- Омега-3 та здоров'я очей
- Риба, рослинні олії чи, можливо, харчові добавки для здорових очей?
Цілісний вплив омега-3 жирних кислот
Омега-3 жирні кислоти життєво важливі для розвитку організму в першій половині життя і для підтримки здоров'я всіх органів у другій половині життя. Нехтування рівнем їх споживання може мати негативні наслідки як з точки зору функціонування органів, які працюють «несвідомо», так і з точки зору систем сприйняття і реагування, які мають прямий зв'язок з мозком і свідомістю.
За такою різноспрямованою дією омега-3 жирних кислот стоять, серед іншого, їхні властивості стабілізувати клітинні мембрани або протизапальні властивості. Важливо, що ці властивості набувають все більшого визнання в контексті профілактики та лікування хвороб цивілізації, таких як атеросклероз або діабет.
Омега-3 та здоров'я очей
Під час внутрішньоутробного життя людині потрібні омега-3 жирні кислоти для розвитку очей, будівництво яких починається вже через кілька тижнів після зачаття. Основною метою накопичення та дії ДГК є формування сітківки та фоторецепторів - клітин, які отримують світлові стимули з навколишнього середовища.
Докозагексаєнова кислота відіграє важливу роль у стабілізації клітинних мембран сітківки, що є одним із запропонованих вченими механізмів, за допомогою якого ДГК бере участь у розвитку та підтримці здоров'я очей.
Окрім безпосереднього впливу на структури ока, омега-3 жирні кислоти також блокують дію прозапальних речовин, що важливо при вікових процесах в очах. Адекватне надходження цих кислот забезпечує захист, серед іншого, від синдрому сухого ока та вікової дегенерації жовтої плями.
Риба, рослинні олії чи, можливо, харчові добавки для здорових очей?
Хороші дієтичні джерела омега-3 жирних кислот є досить легкодоступними, але існує досить багато факторів, які обмежують рівень їх споживання в раціоні. По-перше, найважливішим джерелом сполуки, яка найбільше впливає на здоров'я очей, ДГК, є риба та морепродукти. Ця сполука не міститься в овочах і фруктах, а також у горіхах і рослинних оліях. Фактори, що обмежують рівень споживання риби, особливо жирної та дикорослої, включають ціну, смак і запах. Крім того, термічна обробка (переважно тривале смаження) може зменшити кількість омега-3 жирних кислот, які «потрапляють» до клітин.
Вищезазначені міркування часто призводять до висновку, що для оптимізації здоров'я очей найпростіше забезпечити омега-3 жирні кислоти у вигляді дієтичної добавки з постійним і високим вмістом як ЕПК, так і ДГК.
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.