Старіння, пов'язане з когнітивними порушеннями, є серйозною проблемою громадської охорони здоров'я, яка зачіпає близько 50% людей у віці 60 років і старше у всьому світі. У віці 80 років приблизно кожна восьма людина страждає на деменцію. Ефективні стратегії ранньої діагностики та лікування все ще шукають. Необхідні також нові профілактичні підходи, спрямовані на модифікацію конкретних факторів ризику.
- Що таке окислювальний стрес?
- Які функції виконують вільні радикали?
- Чим загрожує надлишок окислювального стресу?
- Чи призводить окислювальний стрес до деменції?
- Чи протидіє добавка вітаміну С деменції?
- Які ще антиоксиданти важливі для мозку?
Усі відомі на сьогодні патофізіологічні механізми, пов'язані з хворобою Альцгеймера, пов'язані з оксидативним стресом. Тому роль антиоксидантів, таких як певні вітаміни, видається багатообіцяючою.
Що таке окислювальний стрес?
Окислювальний стрес - це стан, при якому виникає дисбаланс між виробленням вільних радикалів і здатністю організму швидко їх виводити або відновлювати завдану ними шкоду. Хоча окислювальний стрес відіграє ключову роль у багатьох фізіологічних процесах, важливо завжди пам'ятати, що вільні радикали - це високоактивні молекули, які за неконтрольованих умов можуть пошкоджувати клітини, а також білки, ліпіди або ДНК.
Які функції виконують вільні радикали?
Невелика кількість вільних радикалів необхідна для стимулювання адаптації організму до різних внутрішніх і зовнішніх факторів, шляхом модифікації клітинних процесів, таких як поділ клітин, апоптоз (запрограмована загибель клітин) або нейро-гормональна відповідь. Цікаво, що вони використовуються клітинами імунної системи для знищення патогенів.
Чим загрожує надлишок окислювального стресу?
Надлишок вільних радикалів може призвести до пошкодження клітин, у тому числі нервових, і пов'язаний з нейродегенеративними захворюваннями, такими як хвороба Альцгеймера і хвороба Паркінсона. Це також може призвести до пошкодження кровоносних судин і є фактором ризику атеросклерозу, гіпертонії та інших серцево-судинних захворювань. Самі судинні проблеми також пов'язані з ризиком розвитку деменції.
Пошкодження ДНК, спричинені вільними радикалами, можуть призвести до мутацій і розвитку раку, а також сприяти процесу старіння, пошкоджуючи клітини і тканини організму. Організм має складну систему захисту від окислювального стресу, що включає такі ферменти, як супероксидодисмутаза (СОД), каталаза і глутатіонпероксидаза, а також використовує невеликі молекули з антиоксидантними властивостями, що надходять з їжею, такі як вітамін С і Е. Однак властивості цієї системи порушуються, якщо не дотримуватися здорового способу життя.
Чи призводить окислювальний стрес до деменції?
Окислювальний стрес відіграє ключову роль у розвитку деменції, включаючи хворобу Альцгеймера, через кілька складних молекулярних і клітинних механізмів. Вільні радикали та інші активні форми кисню можуть пошкоджувати клітинні компоненти, такі як ліпіди та білки в клітинних мембранах. Пошкодження ліпідів клітинної мембрани може призвести до зниження еластичності мембрани та порушення функції рецепторів, що негативно впливає на клітинну комунікацію в мозку.
Активні форми кисню можуть пошкоджувати ДНК, що призводить до мутацій та аномальної експресії генів, пов'язаних з нейронними функціями, а це, в свою чергу, може призвести до порушення клітинних процесів, необхідних для когнітивних здібностей. Окислювальний стрес також може викликати запальні процеси, активуючи клітини мікроглії та астроцити - структури, які захищають і живлять нерви. Запалення в мозку може сприяти пошкодженню нейронів і порушенню синаптичних зв'язків, що призводить до симптомів деменції.
Вільні радикали також можуть пошкоджувати мітохондрії, що призводить до порушення клітинного дихання та виробництва енергії. Дефіцит енергії в нервових клітинах є відомим фактором погіршення стану мозку та периферичної нервової системи.
Чи протидіє добавка вітаміну С деменції?
Попередні дослідження припустили, що підвищене споживання антиоксидантів може знизити ризик когнітивних порушень, включаючи хворобу Альцгеймера. Щоб вивчити зв'язок між споживанням антиоксидантів і ризиком деменції та зниженням когнітивних функцій, було проведено пошук результатів когортних досліджень, в яких учасники повідомляли про споживання антиоксидантів (дієта та/або добавки). До мета-аналізу було включено 73 дослідження із загальною кількістю учасників понад 28 000.
Індекс ризику розвитку хвороби Альцгеймера оцінювався на рівні 0,70 для тих, хто споживав харчові джерела вітаміну С з додатковими добавками. Зв'язок між споживанням вітаміну С і ризиком деменції був обернено пропорційним, ризик знижувався приблизно на 2% на кожні 20 мг вітаміну С у раціоні.
Які ще антиоксиданти важливі для мозку?
Гінкго білоба
Рослини, які століттями використовуються в натуральній медицині, часто характеризуються високим вмістом антиоксидантів. Один із прикладів - гінкго білоба, або гінкго білоба. Його основними активними речовинами є терпеноїди з високою антиоксидантною активністю.
Для перевірки ефективності був проведений мета-аналіз досліджень впливу гінкго на когнітивні функції у людей з симптомами деменції. Критеріям включення в огляд відповідали тринадцять досліджень із застосуванням стандартизованого екстракту, в яких брали участь 2381 пацієнт. Мета-аналіз був проведений для дев'яти з 13 досліджень.
У більшості досліджень спостерігалося значне поліпшення результатів використовуваних тестів когнітивних функцій. Виняток становили люди з встановленою хворобою Альцгеймера та судинною деменцією. Добова доза 240 мг була описана як ефективне дозування.
Аронія
Продукти, які є більш доступними на щоденній основі, наприклад, ягоди, такі як чорноплідна горобина, і особливо біологічно активні речовини, що містяться в них, такі як антоціани, також можуть виявитися цінними. Щоб підтвердити вплив добавок або продуктів на основі ягід на когнітивні функції у літніх людей, було проведено огляд ключових баз даних у пошуках інтервенційних досліджень за участю людей, проведених до березня 2021 року.
Загалом було відібрано одинадцять статей; ці дослідження проводилися серед людей похилого віку без відомих когнітивних дисфункцій або з легкими порушеннями. Результати включали загальну когнітивну та психомоторну функцію, а також навчання та пам'ять, «ємність» робочої пам'яті, виконавчу функцію та кровопостачання мозку.
Таким чином, наявні дані свідчать про те, що добавки та продукти на основі ягід позитивно впливають на перфузію мозку у стані спокою, когнітивні функції, продуктивність пам'яті, виконавчу функцію, швидкість обробки інформації та рівень уваги.
Джерела:
- Zhou, F., Xie, X., Zhang, H., & Liu, T. (2023). Effect of antioxidant intake patterns on risks of dementia and cognitive decline. European geriatric medicine, 14(1), 9–17. https://doi.org/10.1007/s41999-022-00720-7
- Hashiguchi, M., Ohta, Y., Shimizu, M., Maruyama, J., & Mochizuki, M. (2015). Meta-analysis of the efficacy and safety of Ginkgo biloba extract for the treatment of dementia. Journal of pharmaceutical health care and sciences, 1, 14. https://doi.org/10.1186/s40780-015-0014-7
- Bonyadi, N., Dolatkhah, N., Salekzamani, Y. et al. Effect of berry-based supplements and foods on cognitive function: a systematic review. Sci Rep 12, 3239 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-07302-4
Наданий текст має характер, виключно освітній та інформаційний. Ми ретельно перевіряємо його змістовну правильність. Однак, він не замінює індивідуальної поради спеціаліста, яка пристосована до конкретної ситуації читача.