Як часто зустрічається дефіцит цинку?

Цинк є мікроелементом, який виконує багато основних функцій в організмі. Він бере участь у метаболізмі білків, вуглеводів і жирів, а також у синтезі та розщепленні нуклеїнових кислот. Він необхідний для здоров'я шкіри, оскільки бере участь у регенерації епідермісу, необхідний для імунної відповіді організму. Таку ж роль відіграє залізо.

жінка - дефіцит цинку

  1. Фундаментальна роль цинку
  2. Як часто виникає дефіцит?
  3. Підсумок

Фундаментальна роль цинку

Експериментальні дані останніх десятиліть показують, що залізо є основним елементом нормального розвитку імунної системи. Його дефіцит впливає на здатність до адекватної імунної відповіді. Цинк регулює утворення і диференціацію клітин крові, а дефіцит заліза може бути причиною дефіциту еритроцитів. Залізо відіграє важливу роль у транспорті кисню, є складовою еритроцитів, гемоглобіну.

Ці функції заліза і цинку в організмі показують, що ці елементи доповнюють один одного. Крім того, цинк регулює смак, запах і бере участь у процесі зору. В організмі людини накопичується від 1,6 до 2,9 г цинку, головним чином у м'язах, печінці, кістковій тканині, простаті, спермі, шкірі та очах. Чоловік потребує 16 мг цинку на день, жінка — 13 мг, однак потреба може зростати під час вагітності та годування груддю.

Як часто виникає дефіцит?

продукти, багаті цинком

За даними ООН, 17,3% світового населення знаходиться під загрозою недостатнього споживання цинку. Оцінена частота випадків недостатнього споживання цинку корелювала з частотою випадків затримки росту (низький зріст відповідно до віку) у дітей віком до п'яти років.

Підсумок

Додаткове вживання цинку може принести певну користь, якщо його надходження з їжею є недостатнім. Джерелами є: мак, насіння кунжуту, насіння гарбуза, сири з підгону, овес, пшениця, яловичина, креветки.

Посилання, наукові дослідження, література:

A Soyano 1 , M Gómez Role of iron in immunity and its relation with infections https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10971835/

K. Ryan Wessells i in. Estimating the Global Prevalence of Zinc Deficiency: Results Based on Zinc Availability in National Food Supplies and the Prevalence of Stunting https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0050568

M. Friedrich Składniki mineralne w żywieniu ludzi i zwierząt Szczecin 2002

ОЦІНІТЬ СТАТТЮ:
0 / 5 5 0
SFD
Ваш кошик (...)
Продукт додано Продукт видалено У Ваш кошик додано продукти з іншого пристрою Ми відновили Ваш кошик з іншого пристрою
Продукт додано